Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα προσπάθεια για τις 790 μονάδες

Δοκιμάζει και πάλι προς τις 790 μονάδες το χρηματιστήριο, μετά την αρχική επιβεβαίωση των στηρίξεων. Υπεραποδίδουν MIG, Κύπρου. Ανοδική κίνηση και από Βιοχάλκο, ΕΛ.ΠΕ. Κινητικότητα και για μετοχές στον... μεσαίο χώρο.

Διστακτικά στην αρχή, επιθετικότερα όμως μετά τις 11.00-11.05, το Χ.Α. επαναλαμβάνει τη γνώριμη κίνησή του. Με τον Γενικό Δείκτη προς τις 790 μονάδες, τον FTSE-20 στις 285 και σχετικά ικανοποιητικό τζίρο.

Για επιτόπιο τροχάδην κοντά στις τοπικές κορυφές κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς, τη στιγμή που το eurogroup της Δευτέρας πλησιάζει. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr «τρεις στον… αέρα πριν το eurogroup» καταγράφεται η απόκλιση μεταξύ κυβέρνησης-τρόικας.

Σημειώνεται επίσης πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο και εξαιτίας της έντασης στο πολιτικό σκηνικό λόγω του περιβόητου UBS με τους φοροφυγάδες. Και ακόμα λόγω των τριγμών που έχουν εκδηλωθεί στο ΠΑΣΟΚ και αυτήν τη φορά φαίνεται να κλονίζουν συθέμελα τον κυβερνητικό εταίρο.

Τόσο κοντά το eurogroup της 8ης/10 και όμως τόσο μακριά, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται αισιόδοξος στη χθεσινή συνέντευξή του στην Bild.

Απόλυτα δικαιολογημένες κατά συνέπεια οι προσεκτικές κινήσεις κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών. Διατηρούν τους δείκτες πολύ κοντά στις τοπικές κορυφές, δεν επιχειρούν όμως (ή δε βιάζονται ενδεχομένως) να τις υπερβούν, τουλάχιστον σήμερα.

Αυτό αποτυπώνεται στον ηπιότερο ρυθμό αντίδρασης των τραπεζικών τίτλων έναντι λ.χ. των ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Τιτάν, ΕΛΠΕ.

Η δεύτερη ταχύτητα του 20άρη φαίνεται πιο επιθετική απ’ ό,τι η Εθνική, η Alpha Bank και η Eurobank. Εκτίμησή μας που ενισχύεται και από την κινητικότητα που παρατηρείται στον μεσαίο χώρο.

Αυξημένες συναλλαγές και υπεραπόδοση για αρκετούς τίτλους-σηματωρούς του FT 40 Mid. Σημειωτέον πως ο δείκτης περνά οριακά τις 900 μονάδες, επανέρχεται δηλαδή κατά τι υψηλότερα των επιπέδων που είχαν διαμορφωθεί στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 2011. Ενδιαφέρων ετήσιος κύκλος για τον 40άρη, που ενισχύεται από δεικτοβαρείς μετοχές.

Σε εμφανή προσπάθεια δημιουργίας ανασχηματισμού αναστροφής η ΓΕΚ Τέρνα στο 1,68 ευρώ, στο 1,45 ευρώ η Intralot με υψηλούς τζίρους και λόγω ΟΠΑΠ, κατά 12,53% αντιδρά στο 0,422 ευρώ ο Παρνασσός, κατά 6,33% η Τέρνα Ενεργειακή, κατά 1,67% η Σιδενόρ, κατά 5,52% ο Fourlis.

Η κινητικότητα στον μεσαίο χώρο διευκολύνει την ενεργοποίηση και μικρότερων επενδυτικών ομάδων αλλά και παικτών που δραστηριοποιούνται στις μικρότερες κατηγορίες. Και αυτό όσο η αγορά περιμένει το eurogroup και αρκετά πιο μετά τη σύνοδο κορυφής συγκαταλέγεται στα θετικά αυτής της περιόδου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v