Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περιμένοντας τη δόση…

Ζητούμενη η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων στη Σοφοκλέους. Κρίσιμες οι 295 μονάδες για τον FTSE 20. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος. Ανοιγμα με κέρδη άνω του 2% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Σε ένα έκτακτο eurogroup, που όπως αποκαλύπτει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, θα πραγματοποιηθεί μετά τη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου και πριν από το τέλος του μήνα, ελπίζει πλέον η Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Αγγελικής, δεν θα υπάρξει απόφαση για τη δόση στην τακτική συνεδρίαση του eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο.

Με εξελίξεις της τελευταίας στιγμής, και εν μέσω νέας επιβάρυνσης του κλίματος και για την Ελλάδα, το Χ.Α. καλείται να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα. Ο Γενικός Δείκτης στις 790,04 μονάδες, ο FTSE 20 μόλις 3,5 μονάδες χαμηλότερα των σημαντικών 290 μονάδων και ο MidCap με υπεραπόδοση στις 909,33 μονάδες.

Το λογικότερο θα ήταν κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες να κάνουν λίγο πίσω, χωρίς να συντρέχουν, προς ώρας, ουσιαστικοί λόγοι ανησυχίας. Η κατάσταση βρίσκεται λίγο πριν από το σημείο μηδέν, οι αντοχές στο όριο, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνει πως «αντέχουμε μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου χωρίς τη δόση των 31,5 δισ.».

Στις τελευταίες δύο-τρεις συνεδριάσεις, εμφανέστερα όμως χθες, φάνηκε πως αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες παραμένουν επιφυλακτικοί και τηρούν στάση αναμονής όσον αφορά την πρώτη ταχύτητα του 20άρη, εντείνοντας παράλληλα τις κινήσεις τους στη δεύτερη ταχύτητα του δείκτη και σε επιλεγμένα χαρτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σε νέα υψηλά επταμήνου ο Γενικός Δείκτης, σύμφωνα με το χθεσινό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου, και εμείς θα επιμείνουμε στην εστίασή μας στα μικρομεσαία.

Στο χθεσινό χρηματιστηριακό σχόλιο «Τα φώτα στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση» σημειώναμε το ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο παλιός 40άρης και λόγω της υπέρβασης της περιοχής των 900 μονάδων. Μεταφέραμε, δε, την εκτίμηση αναλυτών και παικτών πως ο συγκεκριμένος δείκτης προηγείται των εξελίξεων και λειτουργεί σαν ιχνηλάτης της αγοράς.

Όσο δεν αίρεται η βασικότατη εκκρεμότητα που αφορά τη χρηματοδότηση της χώρας, δύσκολα και ο FTSE 20 θα επιχειρηθεί να διασπάσει πειστικά ανοδικά τις 295 μονάδες.

Όταν, μάλιστα, λέμε πειστικά, εννοούμε τρία συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από τις 295 μονάδες, με συναλλαγές τουλάχιστον 70-80 εκατ. ευρώ κάθε μέρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v