Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χτυπά το 800άρι με τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ

Επιμένει να ποντάρει και να προεξοφλεί το θετικό σενάριο η Σοφοκλέους. Με αυξημένες συναλλαγές και μόχλευση σε μεγάλα και μεσαία χαρτιά ο ΓΔ κινείται άνω των 800 μονάδων. Κέρδη για MIG, Αlpha, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Κασσάνδρες ακούν, αλλά... νέο τραπεζικό deal και Nomura ακολουθούν. Ο λόγος κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες που, παρά τη γενικότερη αίσθηση του «στενάχωρου», από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης τράβηξαν ψηλότερα βασικούς δείκτες και μετοχές.

Και μάλιστα με αρκετά ικανοποιητικές συναλλαγές όχι μόνο σε μετοχές του FTSE 20 αλλά και σε πολλούς τίτλους της μεσαίας όπως και της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Είναι ενδεικτικό πως ο Γενικός Δείκτης, αφού άγγιξε το τοπικό... χαμηλό των 794,4 μονάδων, αντέδρασε σχεδόν με τη μία έως τις 809,9, επιστρέφοντας ακόμη πιο πίσω και προς τα υψηλά έτους. Θυμίζουμε πως για τον Γενικό Δείκτη τα υψηλά 52 εβδομάδων έχουν διαμορφωθεί στις 847,63 μονάδες. Ανάλογα, ο FTSE 20 από τις 289,8 αντέδρασε έως την πολύ σημαντική τιμή των 295 μονάδων, όπου φάνηκε να κάνει λίγο κράτει.

Με τζίρο 12,5-13 εκατ. ευρώ (στις 11.00) και ικανή διασπορά σε χαρτιά αρκετών κατηγοριών. Ακριβώς αυτή η διάχυση ενδιαφέροντος και συναλλαγών είναι που δίνει μέχρι τώρα ιδιαίτερο τόνο στη συνεδρίαση.

Σημειώνεται ότι το Χ.Α. προχώρησε σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, περιμένοντας από τις δύο τράπεζες ανακοινώσεις αναφορικά με τα δημοσιεύματα που τις φέρουν να βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις.

Ας επανέλθουμε όμως στην αφορμή καθώς η Nomura επιμένει να βλέπει... μισογεμάτο το ποτήρι. Σε σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη αναφέρεται: "Παραμένει (η Nomura) θετική για τις τιμές των ελληνικών ομολόγων, παρά την πρόσφατη άνοδο τιμών, υπό την προϋπόθεση ότι η τρόικα θα δώσει το πράσινο φως, ενώ αναμένει κάποιας μορφής OSI, αποκλείοντας την πιθανότητα για νέο PSI!"

Η τρόικα επέστρεψε στην Ελλάδα για έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων αναφορικά με το πακέτο μέτρων 11,7 δισ. ευρώ και τα 2 δισ. ευρώ σε επιπλέον μέτρα για την αύξηση των εσόδων. Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο, έχουν αποδειχθεί πολύ πιο χρονοβόρες από ό,τι αρχικά αναμενόταν, με περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τα μέτρα επί του παρόντος να παραμένουν «απροσδιόριστα», εξηγεί η Nomura.

Εκτός από τη σοβαρότητα της διαπραγμάτευσης για το πακέτο, μια άλλη πιθανή αιτία πίσω από την καθυστέρηση των συζητήσεων είναι η προοπτική για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, εκτιμούν οι αναλυτές της Nomura.

Το ΔΝΤ έχει δημοσιοποιήσει εδώ και καιρό την άποψή του ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον ελάφρυνση στο χρέος της ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και αυτήν τη φορά η ελάφρυνση θα πρέπει να προέλθει από τον επίσημο τομέα (κράτη και ΕΚΤ)».

Δεν γνωρίζουμε εάν και σε ποιον βαθμό και πόσοι επηρεάζονται από αυτήν ή από ανάλογες εκθέσεις, προσωπικά όμως δίνω εξίσου μεγάλη προσοχή σε όσα λέει τις τελευταίες ημέρες ο Γιάννης Στουρνάρας και στις ενέργειες των «ισχυρών χεριών» (πείτε τους και insiders), που μαζεύουν σταθερά χαρτιά από την αγορά. Ενδεχομένως να μην είναι τυχαίο πως στα «συστημικά χαρτιά», όπως τα είχαμε χαρακτηρίσει προχθές, γίνονται και σήμερα σταθερά υψηλοί τζίροι και καταγράφεται αρμονία πωλητών - αγοραστών.

Και δεν εννοούμε τόσο τις τράπεζες όπου η Εθνική, η Alpha Bank, η Eurobank και η Πειραιώς (ως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες) όσο μετοχές εταιρειών μεγαλοπαραγόντων (και βεβαίως αναφερόμαστε σε Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, MIG, Motor Oil, Βιοχάλκο αλλά και στις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Φουρλής, Intralot, Eurobank Properties ακόμη και στην ΕΧΑΕ ή ακόμη σε 2-4 τίτλους σηματωρούς).

Πολύ θα θέλαμε να δικαιωθούν ο υπουργός Οικονομικών, η Nomura, ο Peter Bofinger και όποιος άλλος βλέπει την κατάσταση από αυτήν την πλευρά.

Παικτικά το Χ.Α. το χρειάζεται αυτό, και το παιχνίδι προεξόφλησης παραπέμπει μέχρι τώρα σε ευόδωση των προσπαθειών της ελληνικής πλευράς. Είναι ενδεικτικό πως μετά από 45΄ συνεδρίαση μόνο μία μετοχή (ΜΟΗ), και αυτή με μικρές απώλειες, υποχωρούσε από τον 20άρη.

ΩΣΤΟΣΟ, θα επιμείνουμε στην εκτίμησή μας πως ο FTSE 20 χρειάζεται τρία συνεχόμενα πειστικά κλεισίματα πάνω από τις 295 μονάδες (με τζίρο τουλάχιστον 70-80 εκατ. ευρώ) για να δώσει σαφές δείγμα προθέσεων και ενεργοποίησης της φοράς προς τις 310 μονάδες.

Εκεί, όμως, που φαίνεται πως υπάρχει εκ νέου ενδιαφέρον είναι στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα της αγοράς, με τον δείκτη Mid Cap να ενισχύεται περαιτέρω προς τις 932,7 μονάδες.

Στην πλειονότητα των μετοχών αυτών των κατηγοριών γίνεται πραγματικά μία αξιόλογη μόχλευση, που παραπέμπει εκτός από τα «ισχυρά χέρια» στην ενεργοποίηση κάποιων πρώτων εγχώριων επενδυτικών σχημάτων. Και αυτό κατά την εκτίμησή μας είναι το μεγαλύτερο κέρδος για το Χ.Α. σε αυτήν τη φάση, το άνοιγμα του... παιχνιδιού μετά από μία μακρά χειμαζόμενη περίοδο.

Για τον παλιό 40άρη και τα μεσαία είχαμε εκτενή και ξεκάθαρη αναφορά στα χθεσινά σχόλιά μας. Στη συνέχεια θα ανεβάσουμε και ένα κατατοπιστικό -και συνάμα χρήσιμο- διάγραμμα του δείκτη (από τη δουλειά της ομάδας ανάλυσης της eZMarket).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v