Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάρτι στις τράπεζες με άλμα 10%

Νέο υψηλό οκταμήνου για τον ΓΔ, με τους επενδυτές να ποντάρουν στις τράπεζες εν μέσω προσδοκιών για συμφωνία Εθνικής με Eurobank. Στο +20% Πειραιώς και Λαϊκή, κέρδη 15% για Κύπρου, 14% για Alpha. 

Φήμες, προσδοκίες και ειδήσεις, δημιούργησαν έναν εντυπωσιακό συσχετισμό που ώθησαν τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε νέο υψηλό 8μηνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 13/2 (834,41 μονάδες).

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, όλα ξεκίνησαν από την έντονη φημολογία και ανάλογα δημοσιεύματα για άμεσα επικείμενο deal Εθνικής – Eurobank, που ανάγκασε το ενδιαφέρον να επικεντρωθεί στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς η ψιλοαναμενόμενη είδηση ερχόταν σαν συνέχεια του deal Πειραιώς – “good” ΑΤΕ και των προχωρημένων συζητήσεων μεταξύ Πειραιώς – Societe Generale για την απόκτηση της Γενικής και Alpha Bank – Credit Agricole για την απόκτηση της Εμπορικής.

Το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η Millenium Bankκαι το Ταχ. Ταμιευτήριο στη συμφωνία συγχώνευσης των Εθνικής Τράπεζας και Eurobank αφήνει ανοιχτό το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο στέλεχος μίας εκ των δύο μεγάλων Τραπεζών, το οποίο παράλληλα επιβεβαίωσε τις διαπραγματεύσεις για πιθανή συγχώνευση.

Οι μετοχές των Εθνικής και Eurobank ξεκίνησαν ιδιαίτερα επιθετικά (ιδιαίτερα ο τίτλος της δεύτερης) με την Εθνική να αναρριχάται μέχρι τα 2,13 ευρώ (+5,97%) και την Eurobank μέχρι τα 1,19 ευρώ (+9,18%). Αυτά μέχρι τις 11.09, όταν το Δ.Σ. του Χ.Α., κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των δύο Τραπεζών έως ότου ενημερώσουν επαρκώς το επενδυτικό κοινό.

Ανεστάλη ακόμη προσωρινά και η διαπραγμάτευση όλων των Παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένου των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο των Εθνική και Eurobank, καθώς και των Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων ALPHA ETF FTSE ATHEX 20, NBGAM ETF ΓΔ Χ.Α. και NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30.

Η επόμενη είδηση για την Αγορά, ήταν το επικείμενο διάγγελμα του Πρωθυπουργού στον Ελληνικό λαό, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση για ταξίδι – αστραπή της Γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Μέρκελ στην Αθήνα, την Τρίτη.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν θέματα διμερών σχέσεων και η γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη, ενώ η συνάντηση θα δώσει το στίγμα της πολιτικής συμφωνίας που επίκειται για το κλείσιμο του "πακέτου" και την πορεία του Ελληνικού προβλήματος.

Και επειδή ένα “πλούσιο μενού”, συνήθως, στο τέλος, εμπεριέχει και μία τελευταία μίνι έκπληξη, σε χρηματιστηριακά γραφεία κυκλοφόρησε και η φήμη σύμφωνα με την οποία, μόνο οι τελευταίες λεπτομέρειες απομένουν, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ FF Group – Dufry για τα ΚΑΕ.

Ο τίτλος της εισηγμένης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και έκλεισε σε νέο υψηλό 16 μηνών.

Τεχνική Ανάλυση

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή περίπου πανηγυρική συνεδρίαση, άφησε πολλές θετικές τεχνικές παρακαταθήκες, με τον Δείκτη να αφήνει πίσω του την θεωρούμενη ισχυρότατη ζώνη αντίστασης 770 – 800 μονάδες.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί με φίλτρο τριών συνεδριάσεων και αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα μας οδηγήσει σε ένα νέο βραχυχρόνιο ανοδικό κύμα, όπου θα βάλει ως τεχνικό στόχο το εκτεταμένο και “συμπαγές” επίπεδο αντίστασης των 847 με 890 - 900 μονάδων και δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα αρχίσουν να εκτιμούν ότι το Χ.Α. αλλάζει σελίδα.

Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί, ότι αν πράγματι ο Γενικός Δείκτης καταφέρει να διασπάσει ανοδικά τις 847 μονάδες, θα είναι η πρώτη φορά από την περίοδο του Οκτωβρίου του 2009, που ο Δείκτης καταφέρνει να ξεπεράσει την αμέσως προηγούμενη σημαντική κορυφή τιμών και ανεξάρτητα βραχυχρόνιας διορθωτικής κίνησης, θα είναι ισχυρή ένδειξη μεταστροφής της μακροχρόνιας πτωτικής τάσης (!)

Τα θετικά σήματα από τις μετοχές του 20άρη

Πάρα πολλά τα θετικά, τεχνικά, σήματα από τις μετοχές του 20αρη.

Έτσι η Alpha Bank, έστω και οριακά, υπερκέρασε την αντίσταση των 2,02 ευρώ και αν βοηθήσει το γενικότερο κλίμα, θα “εγείρει απαιτήσεις” για κίνηση προς την ζώνη 2,40 – 2,60 ευρώ.

Ακόμα καλύτερη, τεχνικά, εικόνα για την Πειραιώς, που ανέβασε στροφές μόλις άφησε πίσω της την αντίσταση – κλειδί των 0,4720 ευρώ. Αν υπερκεράσει τα 0,5270 ευρώ, βάζει σαν minimum στόχο τα 0,5840 ευρώ.

Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την MIG, που άφησε πίσω της την αντίσταση στα 0,3510 ευρώ και δεν “κωλυσιεργήσει” στα 0,3940, δεν αποκλείεται να κινηθεί επιθετικά προς τα 0,45 ευρώ.

Δεν αποκλείεται τα 16,80 ευρώ να αποδειχθούν σημαντική κόντρα για τον τίτλο της Coca-Cola. Όμως αν τα υπερκεράσει, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 18,70 ευρώ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον Γενικό Δείκτη.

Εντυπωσιακών επιδόσεων συνεδρίαση για τον ΟΤΕ, που σήμερα δεν έδειξε να αντιμετωπίζει δυσκολίες με την ζώνη 3,24 – 3,28 και αφήνοντάς την πίσω του με ιδιαίτερη ευκολία έκλεισε λίγο χαμηλότερα από την αντίσταση των 3,50 ευρώ, με τις επόμενες αντιστάσεις να οριθετούνται στα 3,85 και 4,10 – 4,20 ευρώ.

Πλησίασε την αντίσταση των 4,30 ευρώ η ΔΕΗ, αλλά γύρισε και έκλεισε σχετικά χαμηλότερα. Μετά τα 4,30 ευρώ, επόμενες αντιστάσεις στα 4,60 και 5,25 ευρώ.

Στατιστικά της εβδομάδας

Επιστροφή στα εβδομαδιαία κέρδη, μετά την πτωτική παρένθεση της προηγούμενης εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 12,29% και ο Τραπεζικός 18,15%. Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη στο 21,98% και 26,17% αντίστοιχα.

Το Reuters για τη Σύνοδο Κορυφής

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, αποκάλυψε ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Σε έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου και πριν από το τέλος του μήνα ελπίζει πλέον η Αθήνα να πάρει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό μπορεί να φτάσει τα 39 δισ. ευρώ αν δοθεί στην Ελλάδα μέρος των χρημάτων που προβλέπονταν στο μνημόνιο, αλλά έχουν πάει πίσω εξαιτίας του εκτροχιασμού των χρονοδιαγραμμάτων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα δώσει το μερίδιο που του αντιστοιχεί στην επόμενη δόση του Ελληνικού προγράμματος αν δεν κριθεί βιώσιμο το χρέος της Χώρας ή αν οι υπόλοιποι πιστωτές δεν δεσμευτούν να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό στο πακέτο βοήθειας, δήλωσε εκπρόσωπος του Ταμείου όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Η Γερμανική Επιτροπή για τον προϋπολογισμό ενέκρινε την πληρωμή της επόμενης δόσης για το πρόγραμμα βοήθειας της Πορτογαλίας αλλά προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στους όρους του Ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή, σύμφωνα με τον βουλευτή Norbert Barthle. Η συνάντηση της Επιτροπής έγινε “στην σκιά” πληροφοριών ότι Πορτογαλία και Ελλάδα θα ζητήσουν περισσότερο χρόνο για να καλύψουν τους στόχους για το έλλειμμα.

Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει στις 9 Οκτωβρίου ο ΟΔΔΗΧ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Θετική η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, μετά τα σχετικά ενθαρρυντικά στοιχεία από το μέτωπο της ανεργίας στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στο 7,8% υποχώρησε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο έναντι 8,1% τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές περίμεναν ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί στο 8,2%.

Επί τα χείρω αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει η Γερμανική εφημερίδα “Handeslblatt”.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ φέρεται να υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για το διεθνή ρυθμό ανάπτυξης στο 3,3% για το 2012, κατά 0,1% δηλαδή έναντι της αρχικής πρόβλεψης και κατά 3,6% για 2013, κατά 0,3% έναντι της αρχικής εκτίμησης. Ως προς την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2012. Προβλέπει ανάκαμψη 0,2% τον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις του και για την Κινεζική οικονομία. Βάσει των αναθεωρημένων εκτιμήσεων, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα αναπτυχθεί το 2013 κατά 8,2% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 8,4%. Για την Ινδία προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 6% έναντι αρχικής εκτίμησης 6,6% και για τη Βραζιλία 4% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 4,7%.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0,10%, όπως και τα προγράμματα χρηματοδότησης ύψους 25 τρισ. γεν και αγοράς assets ύψους 55 τρισ. γεν.

Σύμφωνα με την BoJ, οι αδύναμες προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης και η Ιαπωνική οικονομία που αναμένεται να “επιβραδυνθούν” θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους αξιωματούχους να “προχωρήσουν με τη νομισματική πολιτική χαλάρωσης σε συνεχή βάση αυξάνοντας σταδιακά το ποσό του προγράμματος αγοράς assets”.

Από την άλλη, δεν επίκειται άμεσα προσφυγή της Ισπανίας στους μηχανισμούς διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα κορυφαίος αξιωματούχος της Eυρωζώνης, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Επιστροφή στο ΧΑ

Μόλις ένας τίτλος, από το σύνολο του 20αρη έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα η Motor Oil (-0,42%).

Πλούσια τα ημερήσια κέρδη για τις υπόλοιπες θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, όπου ξεχώρισαν οι Πειραιώς (+20,19%), CPB (+20%), Κύπρου (+15,6%), Alpha Bank (+14,04%), MIG (+13,74%) και Μυτιληναίος (+10,36%).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 832,08 μονάδες (16.11) και έκλεισε τελικά στις 829,96 με κέρδη 5,05%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 89 εκατ.

Σχεδόν πανηγυρική η τελική εικόνα με 125 ανοδικές μετοχές έναντι 34 πτωτικών, ενώ για 23 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 10%.

Μεταξύ των ημερήσιων πρωταγωνιστών και οι Αττικής, Ιντρακόμ, ΕΧΑΕ, Σιδενόρ, ΕΥΔΑΠ, Χαλκόρ, Intralot, Kleeman, Lamda Development κ.λ.π

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Αγορές με “γνώση της κατάστασης” και υψηλού βαθμού προσδοκιών που δημιούργησαν ενθουσιασμό και προεξόφλησαν περισσότερα από αυτά που είναι γνωστά, ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, κατά τον Μάνο Χατζηδάκη.

Αυτό το τελευταίο εμπεριέχει σχετικά βραχυπρόθεσμο ρίσκο, διότι σε πιθανή “ολιγωρία” των εξελίξεων δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση “αντίρροπων δυνάμεων”.

Όπως και να έχει, αν επαληθευτούν οι τελευταίες πληροφορίες, ολοκληρώνεται ένας πρώτος κύκλος συγχωνεύσεων στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο και αυτό είναι καλό και ως προς την οικονομία χρόνου, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες, υπό την προϋπόθεση εκταμίευσης της απαιτούμενης δόσης.

Επίσης ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., υπενθυμίζει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί το roadshow Ελληνικών Επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, όπου θα διαφανεί το ενδιαφέρον των Αμερικανικών funds, ενώ θα ξεκινήσει και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων γ' τριμήνου από διεθνείς Επιχειρηματικούς κολοσσούς.

----ΧΠΑ

Έντονα ανοδική συνεδρίαση, που χαρακτηρίστηκε από την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των Εθνικής και Eurobank και στα Παράγωγα προϊόντα που είχαν σχέση με τους δύο τίτλους, αλλά και των Σ.Μ.Ε. του 20αρη.

Επηρεασμένα από την αναστολή και τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών που έφθασαν τα 60.641 συμβόλαια.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.033, τιμή εκκαθάρισης 304,5), κινήθηκαν μεταξύ 290,25 και 300,25 μονάδων.

Να σημειωθεί ότι η τιμή εκκαθάρισης προσδιορίστηκε από την ποσοστιαία μεταβολή του FTSE στην spot Αγορά, πάνω στο χθεσινό κλείσιμο.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6.596), Alpha Bank (17.715), Κύπρου (5.775), ΔΕΗ (2.061), ΟΤΕ (2.615), ΟΠΑΠ (3.503), Πειραιώς (15.214), Μυτιληναίο (723), Eurobank (979), MIG (1.258), ΓΕΚ (660), Ελλάκτωρα (479), Σιδενόρ (173), Intralot (1.589), Μέτκα (117), Ελ. Πετρέλαια (164), ΕΧΑΕ (192), Coca-Cola (125), Motor Oil (169), CPB (492).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Αντίθετα το μοναδικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Μηχανική (3000 τεμ.)
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5.100.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v