Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτόξευση του Γενικού Δείκτη στις 830 μονάδες

Με ακραία απόδοση η Σοφοκλέους επιχειρεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα ραγδαίων και «πυκνών» γεγονότων. Πράσινος ο 20άρης. Άνοδος για Πειραιώς (18%), ΜIG (12%), Κύπρου (13%) ΔΕΗ (7%). Κέρδη για 84 μετοχές.

Ραγδαίες οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα. Ταχύτατες και πυκνές όσο σε καμία άλλη φάση της κρίσης, φαίνεται να συντείνουν προς ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Αν αυτό θα είναι θετικό, όπως θέλουμε να πιστεύουμε, ή αρνητικό το γνωρίζουν λιγοστοί.

Στο ρυθμό αυτών των εξελίξεων το Χ.Α. συνεχίζει προεξοφλώντας, με βασικούς δείκτες και μετοχές σε απόλυτη ευφορία. Με τον FTSE-20 να υπερβαίνει τις 300 μονάδες (6%) και τον Γενικό Δείκτη κατά 4,9% ψηλότερα, στις 830 μονάδες.

Με υπεραπόδοση για τράπεζες και FT Mid και με συναλλαγές 60 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 15.00, το Χ.Α. προσπαθεί να αποτυπώσει τα επερχόμενα.

Στην Αθήνα την Τρίτη η Άνγκελα Μέρκελ, το ΔΝΤ προειδοποιεί πως εκταμίευση της δόσης θα γίνει μόνο εάν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, η Nomura βλέπει θετικές εκπλήξεις στο σίριαλ Αθηνών-τρόικας κι ο Γιάννης Στουρνάρας επιχειρεί να έχει κλείσει έναν συμβιβασμό με το κλιμάκιο της τρόικας έως τη Δευτέρα.

Το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έρχεται την Τρίτη έχει πολλές αναγνώσεις. Ωστόσο, επικρέμαται το σαφέστατο μήνυμα του ΔΝΤ προς την Αθήνα και του Ευρωπαίους πως «δεν θα εκταμιεύσει το δικό του μερίδιο από την επόμενη δόση εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο ή αν δεν υπάρχει δέσμευση για κάλυψη του κενού χρηματοδότησης στο πακέτο στήριξης».

Επανερχόμαστε στα του Χ.Α., επιμένοντας λίγο παραπάνω στις συναλλαγές. Κι αυτό γιατί συνολικά διαμορφώνονται περίπου στα 41 εκατ. ευρώ, αλλά με την Εθνική και τη Eurobank προσωρινά εκτός ταμπλό και προφανώς χωρίς πράξεις περίπου στις 11.10.

Στα πρώτα 40΄-45΄ της συνεδρίασης στην Εθνική είχαν γίνει συναλλαγές 4,622 εκατ. ευρώ και στη Eurobank άλλου 1,743 εκατ. ευρώ, δηλαδή περί τα 6,3 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά, εάν δεν αναστελλόταν προσωρινά η διαπραγμάτευση των ΕΤΕ-Eurobank, ο τζίρος θα είχε ξεπεράσει μέχρι τις 13.15 τα 50-54 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα στην Alpha Bank, όπου περίπου την ίδια ώρα έφταναν τα 7,790 εκατ. ευρώ, ο τζίρος αυξήθηκε σημαντικά από τις 11.15 και μετά.

Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε μετά τις 11.15 και στη μετοχή της Πειραιώς, όπου έχουν αλλάξει χέρια μετοχές αξίας 5,575 εκατ. ευρώ.

Έμπειρος τραπεζικός παράγων σημείωνε με νόημα πως η συμφωνία Εθνικής-Eurobank θα πρέπει να θεωρείται κλεισμένη. Υποστήριζε δε πως η σπουδή των τελευταίων ωρών οφείλεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να έχει κλείσει το ταχύτερο δυνατόν και το τραπεζικό πακέτο.

Να έχει δηλαδή την ευχέρεια ο Αντ. Σαμαράς να παρουσιάσει ως δείγμα γραφής και τις ταχύτατες διεργασίες στον κλάδο, τη συμφωνία Alpha Bank-Credit Agricole, ένα νέο σχήμα ΕΤΕ-Eurobank (με ουρά Τ.Τ.), αφού είχε προηγηθεί βεβαίως η συμφωνία Πειραιώς-υγιούς ΑΤΕbank.

Με αυτήν τη λογική, δεν θα πρέπει να αργεί η ώρα όπου και η διοίκηση της Πειραιώς θα ανακοινώσει τη συμφωνία με τη Societe Generale για τη Γενική Τράπεζα.

Θεωρώντας πως ο έμπειρος παράγων γνωρίζει πολύ περισσότερα από όσα μας εκμυστηρεύτηκε πιο πριν, εξηγούμε την ακραία αντίδραση των τραπεζών αλλά και της πλειονότητας των μετοχών εταιριών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ενδεικτικά σημειώνουμε πως 20 στις 20 μετοχές του FTSE-20 ενισχύονταν από 0,57% (Motor Oil) μέχρι 13% (Κύπρου).

Ανάλογη εικόνα και στον FT Mid Cap, όπου μόνο για 5 μετοχές σημειωνόταν αρνητική απόδοση. Τα κέρδη, δε, είναι διψήφια για Αττικής, Καραμολέγκο και πάνω από 5% για Σιδενόρ, Creta Farm, Intrakat, Intralot, Alco.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v