Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε αναμονή των… μηνυμάτων

Στην επίσκεψη Μέρκελ, στο Roadshow της Ν. Υόρκης και στο χθεσινό eurogroup εστιάζει την προσοχή του το ΧΑ. Ζητούμενη -και σήμερα- η επιβεβαίωση βραχυπρόθεσμων στηρίξεων και η τεχνικότητα του FTSE 20 και του τραπεζικού δείκτη.

Mε τη συμμετοχή 14 εισηγμένων εταιρειών και περίπου 50 ξένων funds ξεκινά σήμερα το 4ο Roadshow που διοργανώνουν από κοινού η ΕΧΑΕ και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Νέα Υόρκη.

Μεταξύ των ξένων funds που θα δώσουν φέτος το "παρών", κάποια από τα οποία για πρώτη φορά, περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα όπως: Αlpine Woods, Blackrock, Franklin Templeton, GBM, Morgan Stanley, TIIA-CREF, Fintech Advisors, Fidelity Management, Royce & Associates.

Εκπρόσωποί τους έχουν κανονίσει περί τα 250 one to one meetings με ανώτατα στελέχη των εισηγμένων που θα παραβρίσκονται εκεί: ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Alpha Trust Ανδρομέδα, Ελλάκτωρ, Eurobank Properties, ΓΕΚ Τέρνα, Γρ. Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Ιντραλότ, ΜΙG, Mέτκα, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Και μόνο το ότι η φετινή παρουσίαση ξεκινά με όρους καλύτερους και σαφώς με περισσότερες προσδοκίες από κάθε άλλη των χρόνων της κρίσης είναι ενδεικτικό της μεταβολής που έρχεται αργά αλλά σταθερά, με το Χ.Α. να προεξοφλεί τις εξελίξεις.

Αναμενόμενη και τεχνικά επιβεβλημένη η χθεσινή διόρθωση, με τον Γενικό Δείκτη στις 825 μονάδες, τον FTSE 20 στις 302,8 και τις τράπεζες πολύ κοντά στη σημαντική περιοχή των 340 μονάδων, παρά τη μεγάλη διόρθωση λ.χ. της Alpha Bank κατά 5,42% στο 1,92 ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς, το Χ.Α. κρατά δυνάμεις και προσώρας κινείται απόλυτα εναρμονισμένα με τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση. Σημειώναμε χθες στο σχόλιό μας -ευλογεί μόνο το «γάμο» η Σοφοκλέους (στις 13:33 )- πως «με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης, ο τζίρος θα ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ, επίπεδα που έχουν τεθεί ως προϋπόθεση για την εξέλιξη της τελευταίας ανοδικής κίνησης.

Εάν, μάλιστα, ο 20άρης κλείσει πάνω από τις 298-302 μονάδες και ο FT Mid υψηλότερα των 955-960 μονάδων, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική και ενεργή. Αναφερόμαστε πάντα σε τελικές τιμές, σε τιμές κλεισίματος
».

Κατά συνέπεια, εμμένουμε στην εδώ και καιρό προσέγγιση της αγοράς και στην εξελισσόμενη κίνηση από τα ιστορικά ελάχιστα. Ενδεχομένως η χθεσινή διόρθωση - σε μεγάλο βαθμό και λόγω της κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών- να έχει... ουρά σε τραπεζικούς τίτλους και σε μετοχές εταιρειών που υπεραπέδωσαν σε διάστημα εβδομάδας και μηνός.

Κρίσιμες και για ορισμένους «πονηρές» η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση, ούτως ή άλλως χρήζουν αυξημένης προσοχής και παρακολούθησης.

Τα νεότερα από το χθεσινό eurogroup αναφέρονται αναλυτικά στην ανταπόκριση της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου από το Λουξεμβούργο(*) κι η Αθήνα πρέπει να βρει και άλλους τρόπους για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2013 και του 2014.

Όπως στις τελευταίες συνεδριάσεις, έτσι και σήμερα (αλλά και αύριο) ζητούμενη είναι κατ' αρχάς η εκ νέου επιβεβαίωση των στηρίξεων για τους βασικούς δείκτες κι η τεχνικότητα μετοχών-σηματωρών. Παράγοντες της αγοράς εστιάζουν το ενδιαφέρον τους κυρίως στις μετοχές εταιρειών που παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη.

(*) Την έδρα του στο Λουξεμβούργο μεταφέρει ο όμιλος ΦΑΓΕ ο οποίος δημιούργησε εταιρεία συμμετοχών κάτω από την οποία τοποθετούνται οι δύο διαχωρισμένοι βραχίονες δραστηριοτήτων του ομίλου.

Η μεν δραστηριότητα στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται μέσω της θυγατρικής πλέον ΦΑΓΕ Dairy Industry s.a. (πρώην μητρική του ομίλου), ενώ οι δραστηριότητες του εξωτερικού αντιπροσωπεύονται μέσω της νεοσυσταθείσας θυγατρικής FAGE Luxembourg S.a r.l.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v