Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πικρή συνεδρίαση για πρωινούς αγοραστές

Χάθηκε ο αρχικός αγοραστικός ενθουσιασμός στο ΧΑ και ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες. Έμειναν μέχρι τέλους με θετικό πρόσημο οι Εθνική (+5,7%), Eurobank (5,1%), Αττικής (+10,3%) και Ελλάδος (+1,6%). Πτώση για Alpha, ΟΠΑΠ.

Όπως ακριβώς αναμενόταν, έτσι και ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με ενθουσιώδεις αγορές στους τίτλους την Εθνικής και Eurobank, με θετικά πρόσημα στον υπόλοιπο Τραπεζικό κλάδο και με μάλλον διστακτική εικόνα, στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με Αυτόματο Μηχανισμό Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) ξεκίνησαν οι μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank, Κύπρου, Αττικής και Eurodrip.

Η τελευταία, μετά και την επιβεβαίωση από την πλευρά της εισηγμένης, για πώληση του 67,5% του μετοχικού κεφαλαίου της (στα 1,53 ευρώ ανά μετοχή) στην Waarmenk Holding, η οποία είναι συνδεδεμένη με το διεθνές επενδυτικό fund Paine & Partners LLC. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Eurodrip, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς η Waarmenk Holding θα έχει την υποχρέωση να προβεί σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας.

Ο Γενικός Δείκτης εκτινάχθηκε στις 848,36 μονάδες (+2,28%), ο Τραπεζικός στις 359,95 (+8,54%), η μετοχή της Alpha Bank στα 2,07 ευρώ (+1,97%), της Εθνικής στα 2,46 ευρώ (+17,71%), της Eurobank στα 1,37 ευρώ (+17,1%), της Κύπρου στα 0,3030 ευρώ (+4,85%), της CPB στα 0,4300 ευρώ (+2,38%), της Πειραιώς στα 0,5110 ευρώ (+2,2%) και της Αττικής στα 0,3900 ευρώ (+14,71%).

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης, ότι κατά το πρώτο ημίωρο η μικτή αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 27 εκατ. (!)

Όμως σταδιακά οι αγοραστές άρχισαν να χάνουν τον επιθετικό βηματισμό τους, στο Τραπεζικό ταμπλώ και επειδή δεν υπήρχαν “εφεδρείες” στον υπόλοιπο 20αρη, άρχισε η σταθερή διάβρωση των αποτιμήσεων που συνοδεύτηκε και από σταδιακή μείωση της ροής ρευστότητας στο σύστημα συναλλαγών.

Από το Τραπεζικό ταμπλώ, έμειναν μέχρι τέλους με θετικό πρόσημο οι Εθνική, Eurobank, Αττικής και Ελλάδος, ενώ το σήμα υποχώρησης δόθηκε από την μετοχή της Alpha Bank.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι την αξιολόγηση “CCC” για την Alpha Bank επιβεβαίωσε σε έκθεσή του ο οίκος Standard and Poor's, διατηρώντας πάντως αρνητικό outlook. Επίσης, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “CC” για τις υβριδικές εκδόσεις της Τράπεζας.

Πως σχολιάζουν το deal Εθνικής- Eurobank οι Euroxx, Alpha Finance και Beta Sec

Θετικά υποδέχθηκαν οι αναλυτές
την διαφαινόμενη συμφωνία Εθνικής - Eurobank, σημειώνοντας πως αλλάξει ριζικά το τοπίο στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, ενώ, παρά τις όποιες δυσκολίες, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Ως “μάλλον αναπόφευκτη εξέλιξη” χαρακτηρίζει το deal Εθνικής-Eurobank η Euroxx Sec, καθώς τόσο η Alpha Bank όσο και η Πειραιώς έχουν ήδη κάνει τις στρατηγικές τους κινήσεις.

Αυτή η συγχώνευση δημιουργεί το μεγαλύτερο εγχώριο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα σε όρους assets, καταθέσεων, δανείων και εγχώριου δικτύου καταστημάτων. Ωστόσο, η Euroxx τονίζει το αναμενόμενο υψηλό κόστος της ενοποίησης καθώς και τον κίνδυνο εφαρμογής, καθώς οι δυο Τράπεζες έχουν διαφορετικές εταιρικές κουλτούρες.

Πέραν των εμφανών δυσκολιών στην ολοκλήρωση μιας τέτοιας μεγάλης συγχώνευσης, η νέα οντότητα θα χρειαστεί μια τεράστια “ένεση” κεφαλαίων από το Κράτος, ενώ η χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος θα ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ, χρηματοδοτώντας περίπου το 36% των assets, σχολιάζει από την πλευρά της η Alpha Finance.

Εν τούτοις, η συμφωνία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, προς την συγκέντρωση του κλάδου και την υλοποίηση συνεργιών που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και την βελτίωση των προοπτικών μιας σταδιακής απεμπλοκής από το Κράτος μακροπρόθεσμα. Κατά την εκτίμηση της Alpha Finance, αυτή η συμφωνία είναι πιθανό να αυξήσει τις πιθανότητες της Εθνικής να αντλήσει κεφάλαια από ιδιωτικές πηγές προκειμένου η Κρατική συμμετοχή να προέλθει από κοινές μετοχές με περιορισμένο δικαίωμα ψήφου.

Οι όροι του deal επίσης φαίνονται ευνοϊκοί για τους μετόχους της Εθνικής, αφού θα λάβουν μεγάλο μέρος των συνεργιών, αν και οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν ότι η επερχόμενη ανακεφαλαιοποίηση αναμφίβολα θα κατευθύνει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αξίας προς τους νέους μετόχους.

Από την άλλη, η Beta Sec. εκτιμά ότι η προσφορά της Εθνικής Τράπεζας για μετοχές Eurobank είναι η τελική πράξη από μια σειρά συγχωνεύσεων και εξαγορών που έλαβε χώρα στο κορυφαίο επίπεδο του Τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών.
Εκτιμάται ότι η M & A δραστηριότητα θα τελειώσει πολύ σύντομα, και οι Τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε κεφαλαιακές βελτιώσεις για να φτάσει EBA CT1 (9%), με βάση pro-forma στοιχεία για το έτος 2012. Η επιτυχία της Μ & A διαδικασίας εξαρτάται από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της ολοκλήρωσης.

Καθώς η Ελλάδα θα παραμείνει σε ύφεση και το 2013, θα είναι ζωτικής σημασίας για τις Τράπεζες η επίτευξη συνεργιών και οικονομιών κλίμακας που θα παράγουν αξία.

Είναι θετικό το γεγονός ότι ο σχηματισμός του Τραπεζικού τοπίου έρχεται σε τελικό στάδιο με πολύ διακριτικούς πόλους. Ωστόσο, η Αγορά εξακολουθεί να αναμένει ορισμένα στοιχεία από το Η1 και τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης για να “ρυθμίσει” τις αποτιμήσεις. Η επιτυχής εφαρμογή των συμφωνιών που ανακοινώθηκαν θα είναι ο νέος καταλύτης για τον τομέα και την ίδια στιγμή ένας κίνδυνος που θα μετρηθεί από την Αγορά, εκτιμά η Beta Sec.

Η επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα

Εννοείται, ότι μετά το μπαράζ των εξελίξεων στον Τραπεζικό κλάδο, η αυριανή επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα, θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της Αγοράς.

Με πρωτοσέλιδους τίτλους όπως “Η Μέρκελ δεν θέλει να υποσχεθεί τίποτα στους Έλληνες” και “Η Μερκελ απειλείται με οργισμένη υποδοχή στην Αθήνα” σχολιάζεται η αυριανή επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
 
Η Μέρκελ έρχεται χωρίς χρήματα” αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel. “Η Καγκελάριος μεταβαίνει στην Αθήνα, ωστόσο η Γερμανία ματαιώνει εκ προοιμίου τις ελπίδες για πρόσθετη χρηματική βοήθεια” σημειώνει το περιοδικό επικαλούμενο τις χθεσινές τηλεοπτικές δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι “η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική θέση εξαιτίας των δικών της παραλείψεων τις τελευταίες δεκαετίες”.“Η Μέρκελ δεν θέλει να υποσχεθεί τίποτα στους Έλληνες” αναφέρει το πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“H Γερμανίδα Καγκελάριος δεν είναι η τρόικα”, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, λέγοντας ότι στην ατζέντα της επίσκεψης της Angela Merkel δεν περιλαμβάνεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), επικαλούμενο πηγή από την τρόικα, στόχος είναι πλέον να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις έως τις 15 Οκτωβρίου, ώστε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 Οκτωβρίου να υπάρχει τουλάχιστον “κάτι θετικό”.

Η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στα τέλη του Νοεμβρίου, μετά από νέα συνεδρίαση του Eurogroup, όπως ανέφερε η πηγή στο Γερμανικό Πρακτορείο.

“Θεωρώ δεδομένο ότι η τρόικα θα μας δώσει μια τίμια έκθεση”, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε συγκέντρωση της νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών στο Ροστόκ. Κατά την ίδια ομιλία, η κυρία Μέρκελ επισήμανε ακόμη ότι βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για το τι πρέπει ακόμη να γίνει, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί ακόμη να γνωρίζει ποια συμπεράσματα θα πρέπει να εξαχθούν από την έκθεση.

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να μετακυλίσει Ελληνικά ομόλογα ή να μειώσει επιτόκια, επανέλαβε σε Γερμανική εφημερίδα ο Joerg Asmussen. Όπως μετέδωσε το Reuters, ο κ. Asmussen υποστήριξε ακόμα ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Welt am Sonntag έχουν επιδεινωθεί τα στοιχεία της μακροπρόθεσμης πρόγνωσης για το Δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να αυξηθεί το χρέος της το 2020 στο 140% του ΑΕΠ αντί 120% που είναι ο στόχος των δανειστών της, επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη “διαπραγματευτικούς κύκλους”. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, παραμένει ανοιχτό το πώς θα διαχειριστούν η Τρόικα και η Ελληνική Κυβέρνηση τις νέες προγνώσεις.

Οι Χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους που κατέχουν, εάν το οικονομικό βάρος της Χώρας αποδειχθεί μη βιώσιμο, δήλωσε ο Menno Snel, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, στην Ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad.

“Η Ολλανδία έχει αρχίσει να προετοιμάζει τις Ολλανδικές εταιρείες στην Ελλάδα για το ενδεχόμενο εξόδου της Χώρας από την Ευρωζώνη”, αναφέρει δημοσίευμα της Ολλανδικής Volkskrant, επικαλούμενη ανώνυμη διπλωματική πηγή. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι διπλωμάτες στην Αθήνα έχουν κάνει μία απογραφή των πιθανών κινδύνων μιας Ελληνικής εξόδου και έχουν σχεδιάσει έκτακτα μέτρα αντιμετώπισής τους.

Ευρωπαικές αγορές και Wall Street

Επιφυλακτική η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, με ελεγχόμενες απώλειες, όπως και το ξεκίνημα της Wall Street, με τους επενδυτές να προβληματίζονται από τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την οικονομία της Κίνας και τη Ανατολικής Ασίας, ενώ περιμένουν κάποια ένδειξη από το σημερινό Eurogroup.

Επικρατεί αβεβαιότητα για το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συγκεκριμένης απόφασης στο σημερινό Eurogroup”, αναφέρει η Credit Agricole Corporate & Investment Bank.

Η Ισπανία απομακρύνεται από το σχέδιο διάσωσης, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται ότι υπολογίζουν περισσότερο το να μη δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους από το να προχωρήσουν σ' ένα σχέδιο για επίλυση της κρίσης” αναφέρει η Morgan Stanley.

Όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές του οίκου, στο τωρινό περιβάλλον, η έλλειψη ειδήσεων αποτελεί κακό μαντάτο για το ευρώ, καθώς οι Αγορές είναι πιθανό να επικεντρωθούν στην αυξημένη κοινωνική δυσαρέσκεια στην Ευρωζώνη, αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια συνολική λύση για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης.

O Μ. Rajoy δήλωσε ότι η Κυβέρνησή του θα εξετάσει αν θα αιτηθεί οικονομική στήριξη και σε κάθε περίπτωση θα πράξει ό,τι είναι καλύτερο για την Ισπανία. “Η φθηνή χρηματοδότηση και η πρόσβαση στον δανεισμό είναι θεμελιώδεις και αν αυτές απουσιάζουν δεν είναι εύκολο να υπάρξει εργασία και εμπιστοσύνη”, τόνισε ο Ισπανός Πρωθυπουργός από τη Μάλτα. Ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχουν Κράτη που χρηματοδοτούνται δωρεάν και άλλα που πληρώνουν πολύ υψηλά ποσά.

Την πρώτη του συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει σήμερα στο Λουξεμβούργο το διοικητικό συμβούλιο του μόνιμου μηχανισμού διασώσεων της Ευρώπης, γνωστό και ως ESM. Το Ταμείο, που θα έχει έδρα στο Λουξεμβούργο, θα διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 700 δισ. ευρώ ενώ ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ ευελπιστεί ότι θα μπορεί να λειτουργήσει από την πρώτη ημέρα ως μόνιμος μηχανισμός σταθεροποίησης στην Ευρωζώνη.

Η Fitch ανακοίνωσε ότι θέτει αξιολόγηση "ΑΑΑ" στην μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του ESM. Το outlook είναι σταθερό. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, αναφέρει ότι το "ΑΑΑ" του ESM βασίζεται στα υψηλής ποιότητας στοιχεία ενεργητικού, στον υψηλό λόγο κεφαλαιοποίησης, στο καθεστώς προνομιακού πιστωτή και στον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης "EWS".

Οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για Ανατολική Ασία-Ειρηνικό

Από την άλλη, επί τα χείρω αναθεώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα τις προβλέψεις της για την Κίνα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ασίας – Ειρηνικού και προειδοποιεί ότι η επιβράδυνση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μπορεί να αποδειχθεί πιο βαθιά και με μεγαλύτερη διάρκεια από ότι προβλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές.

Έτσι, η Παγκόσμια Τράπεζα βλέπει για την Κίνα ανάπτυξη φέτος κατά 7,7% (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 8,2%) και για το 2012 κατά 8,1% (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 8,6%). Για την ευρύτερη Περιοχή, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη κατά 7,2% φέτος (έναντι αρχικής εκτίμησης κατά 7,6%) και 7,6% το 2013 (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 8%).

H αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ να επιλύσει το δημοσιονομικό κενό (fiscal cliff) τροφοδοτεί την οικονομική αβεβαιότητα, δήλωσε στο Reuters ο David Lipton, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.

Ο κ. Lipton κάλεσε τα δύο Αμερικάνικα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τις προγραμματισμένες λήξεις φοροαπαλλαγών και τις αυτόματες περικοπές δαπανών, τονίζοντας ότι η αναμενόμενη δημοσιονομική "σύσφιξη" στις ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή κρίση αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους κινδύνους για την Παγκόσμια οικονομία.

Επιστροφή στο ΧΑ

Μόλις έξι τίτλοι κατόρθωσαν να κλείσουν μα θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+0,24%), Ελ. Πετρέλαια (+2,52%), Τιτάν (+0,07%), Εθνική (+5,74%), Jumbo (+0,64%), Eurobank (+5,13%), ενώ αμετάβλητη τερμάτισε την συνεδρίαση η μετοχή της CPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Alpha Bank (-5,42%). Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Ελλάκτωρα, Κύπρου, MIG , του 2% για Μέτκα, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Πειραιώς και Folli Follie Group, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σημαντικό εύρος περίπου 32 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 848,36 (10.33) και χαμηλό τις 816,96 (16.18) για να κλείσει τελικά στις 825,09 μονάδες με απώλειες 0,59%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 93 εκατ. από τα οποία τα 4,1 αφορούσαν “πακέτα” ( Αιολική, ΟΤΕ, Coca-Cola).

Σαφώς υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές έναντι 92 πτωτικών, παρά ταύτα για 20 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

Στα επιμέρους, τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση για Βαρβαρέσο και Ιντρακόμ, ο πρώτος με ελάχιστες και η δεύτερη με σταθερά υψηλές συναλλαγές, ενώ έκλεισε και στο υψηλό ημέρας.

Εντυπωσιακό “θέαμα” στην Logismos, που κατόρθωσε με συνολικό όγκο 210 τεμ., να αναρριχηθεί μέχρι τα 0,6090 ευρώ (+29,85%) και να κλείσει στα 0,3300 ευρώ (-29,64%) (!!!)
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ελτον, που δείχνει να αφυπνίζεται συναλλακτικά και έκλεισε σε υψηλά 13 μηνών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Είναι εμφανές ότι παραμένει το ανοδικό momentum στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ώθηση το τελευταίο διάστημα να δίνουν τα deals στον Τραπεζικό κλάδο, αναφέρει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω άνοδο της Αγοράς, απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο αποτελεί να εισρεύσουν χρήματα στη Χώρα.

Αφ΄ ενός θα πρέπει να εκταμιευθεί η πολύτιμη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος, αφ΄ ετέρου θα πρέπει, επιτέλους, να πραγματοποιηθεί η εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προκειμένου να επανακυκλοφορήσει χρήμα στην Αγορά και την πραγματική οικονομία.

Ανεξάρτητα από τις όποιες διακυμάνσεις παρατηρούνται στο Χ.Α., η Χώρα μας (και επομένως και η Κεφαλαιαγορά) δεν μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες, εάν δεν εστιάσουμε στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, εκτιμά ότι δεν είναι πολύ μακριά η μέρα που το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από την Ευρώπη, ενώ συνιστά οι επενδυτές να “κρατούν μικρό καλάθι” από την επικείμενη επίσκεψη Μέρκελ, καθώς, κατά την άποψή του, αυτή οφείλεται σε εσωτερικούς προεκλογικούς και μόνο, λόγους (!)

Τελικά στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών του Γενικού Δείκτη, το καθοδικό σενάριο διάσπασης του σχηματιζόμενου “pennant” στις αρχές της περασμένης εβδομάδας δεν έλαβε χώρα εκπλήσσοντάς μας ευχάριστα με το μεγαλοπρεπές λευκό candlestick της Τρίτης (02/10) να ανοίγει διάπλατα τη πόρτα για την ανοδική καταστρατήγηση του προαναφερόμενου σχηματισμού, αναφέρει ο “ανακάμψας” από την πρόσφατη ίωση Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Όντως στη τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας διασπάστηκε ανοδικά το “pennant” βάζοντας ως κοντινό στόχο την άνω πλευρά, στις 834 μονάδες, του τετράμηνου ανοδικού καναλιού.

Η πιθανή τώρα ανοδική τμήση των 834 μονάδων θα χρειαστεί ισχυρή επιβεβαίωση και σε χρόνο (δύο τουλάχιστον συνεδριάσεις πάνω από αυτή) αλλά και σε τζίρο συναλλαγών, καθώς η περιοχή αντίστασης των 847 με 854 μονάδων είναι αρκετά σημαντική στο διαγραμματικό τοπίο του Γενικού Δείκτη.

Η κατάκτηση του επιπέδου των 850 μονάδων θα ανοίξει μια μεγάλη περιοχή 80+ μονάδων χωρίς ιδιαίτερες διαγραμματικές αντιστάσεις. Μάλιστα η πρώτη ισχυρή μεσομακροπρόθεσμη αντίσταση εντοπίζεται στις 931 μονάδες περίπου, αναφέρει ο κ. Μάνθος.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας, που είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του 20αρη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 77.511 συμβόλαια.

Περίπου η ίδια κίνηση σε συμβόλαια του FTSE και αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με την υπερτίμηση να περιορίζεται στο 0,22%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.354, τιμή εκκαθάρισης 303,5), κινήθηκαν μεταξύ 290,25 και 300,25 μονάδων.
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Αξιοπρόσεκτος ο δανεισμός τίτλων (2.758.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (29.375), Alpha Bank (13.130), Κύπρου (6.444), ΔΕΗ (2.035), ΟΤΕ (3.178), ΟΠΑΠ (2.356), Πειραιώς (10.268), Μυτιληναίο (424), Eurobank (6.512), MIG (1.120), ΓΕΚ (501), Ελλάκτωρα (243), Σιδενόρ (120), Intralot (936), Ελ. Πετρέλαια (253), ΕΧΑΕ (132), CPB (185).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 διαμορφώθηκε στο 51%, ενώ συγκρατημένο ενδιαφέρον έδειξαν οι επενδυτές με 895 δικαιώματα να αλλάζουν χέρια (607 δικαιώματα αγοράς και 288 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5.100.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v