Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάνουν ταμείο οι βραχυπρόθεσμοι

Συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας με κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών και ζητούμενη την επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων. Κέρδη για ΕΤΕ-Eurobank, η προσοχή στραμμένη, πέραν της Μέρκελ, στο αυριανό Roadshow στη Ν. Υόρκη.

Συνεδρίαση ευκαιριών αλλά και παγίδων εγκλωβισμού, με ζητούμενη την επιβεβαίωση βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, χαρακτηρίστηκε εξαρχής η σημερινή.

Με την αγορά να κινείται λίγο ως πολύ όπως εκτιμούσαν οι διορατικοί παίκτες, οι οποίοι δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να «τρέξουν» το Χ.Α. πάνω από τις δυνάμεις του.

Έτσι, η διακύμανση των βασικών δεικτών και μετοχών αλλά και η αντίδραση των Εθνικής-Eurobank θεωρούνται μέσα στο παιχνίδι.

Ο ιδιαίτερα αυξημένος τζίρος -περί τα 25 εκατ. ευρώ στα 30΄-35΄της συνεδρίασης- προφανώς και οφείλεται στις ανεκτέλεστες εντολές και στο αγοραστικό ενδιαφέρον στην Εθνική και στη Eurobank, όπου έχουν αλλάξει χέρια περί τα 11-11,5 εκατ. ευρώ. Αυξημένη κινητικότητα και υψηλός τζίρος επίσης σε Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Κύπρου.

Απόλυτα τεχνική η διακύμανση του Γενικού Δείκτη μεταξύ των 830 και των 850, του 20άρη με βάση τις 305 και αντίδραση -λίγο μετά τις 11.00- προς τις 315 μονάδες, με σχεδόν ταυτόχρονο γύρισμα της Coca Cola 3E, της ΔΕΗ αλλά και των Βιοχάλκο, Πειραιώς, Τιτάν.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως μετά την επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων οι αγοραστές ύψωσαν λίγο τον πήχη και στην Alpha Βank, μαζεύοντας προηγουμένως το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς από το 1,95 ευρώ.

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη η ενίσχυση της μεταβλητότητας μετά τα πρώτα 30΄-35΄της συνεδρίασης, με υψηλούς τζίρους και αυξημένες κινήσεις και σε μετοχές του FT Mid αλλά και χαμηλότερων κατηγοριών.

Ο υψηλός τζίρος στη μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύει την εκτίμηση παικτών πως η κυβέρνηση θα επισπεύσει τη διαδικασία διάθεσης του 33% σε ιδιώτες, συμπεριλαμβάνοντάς τον στο συνολικότερο πακέτο που θα παρουσιαστεί στους Γερμανούς και στους άλλους δανειστές.

Άλλωστε, αποτελεί κοινό μυστικό στην πιάτσα πως τα τρία επιχειρηματικά σχήματα που θα «χτυπήσουν» τον Οργανισμό και τον ευρύτερο χώρο του τζόγου - στοιχηματισμού είναι σχεδόν διαμορφωμένα, με όλα τα συμφέροντα να έχουν βρει τις ισορροπίες και τα μέτρα τους. Από αυτήν την άποψη, θεωρούμε λογική και την κινητικότητα, τις συναλλαγές στη μετοχή αλλά και την προσπάθεια μόχλευσης που επιχειρείται με βάση τα 4,20-4,30 ευρώ.

Ενθαρρυντική η εικόνα αρκετών μετοχών του παλιού 40άρη, με αυξημένες συναλλαγές, συμφωνία πωλητών-αγοραστών και νέες τοποθετήσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται η Αττικής, η ΓΕΚ Τέρνα, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, ο Fourlis και ακόμη 4-6 τίτλοι αυτής της κατηγορίας.

Έμπειρος παράγοντας της αγοράς εκτιμούσε πως εάν δοθεί αύριο ένα… αχνό φως έστω από την Αγκ. Μέρκελ, τότε η παρουσίαση των ελληνικών επιχειρήσεων στη Νέα Υόρκη μπορεί να γίνει με σαφώς καλύτερες προϋποθέσεις και με εμφανώς ενθαρρυντικότερες προοπτικές για τις ισχυρές εταιρίες που θα συμμετάσχουν.

Ενδεχομένως προοίμιο αυτών των πρώτων τοποθετήσεων -από την πλευρά ξένων παικτών και χαρτοφυλακίων- να αποτυπώνεται στον υψηλό τζίρο.

Σημειωτέον πως λίγο μετά τις 11.05 η αξία των συναλλαγών είχε ξεπεράσει τα 34,4 εκατ. ευρώ, με περισσότερα από 33 εκατ. τεμάχια. Να θυμίσουμε πως το Roadshow λαμβάνει χώρα στις 9-11 Οκτωβρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v