Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δεν πήρε ...γερμανική βοήθεια

Μικρή άνοδος με μείωση τζίρου στο ΧΑ καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έδωσε "καύσιμα" για κάτι παραπάνω. Εναλλαγές προσήμων για τράπεζες, πιέσεις στη ΔΕΗ. Σημαντική άνοδος για Coca Cola, OTE, OΠΑΠ, ΜΙG.

Η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της Αγοράς, αντίθετα μάλιστα δεν διέψευσε τα πρωτοσέλιδα των Γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης που κρατούσαν ιδιαίτερα χαμηλά τον πήχη για το ταξίδι αστραπή στην Ελλάδα.

Με θετικά σχόλια αναφέρθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος στις προόδους που έχει κάνει η Ελληνική οικονομία. Ωστόσο πρόσθεσε ότι χρειάζονται πολλά ακόμα να γίνουν. Εξέφρασε την ελπίδα (και όχι την βεβαιότητα) να παραμείνει η Χώρα μας στο ευρώ και σημείωσε ότι θα περιμένει την έκθεση της τρόικας προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Μάλιστα οι “ανέξοδες” σημερινές δηλώσεις ήλθαν σε συνέχεια του χθεσινού Eurogroup, όπου σαν μόνο θετικό αποτέλεσμα ήταν η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σύμφωνα με την οποία η επέκταση του Ελληνικού προγράμματος κατά δύο χρόνια, πλέον, συζητείται από όλους τους δανειστές. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η παράταση μπορεί να δοθεί χωρίς επιπλέον χρήματα από την Ευρωζώνη και ξεκαθάρισε ότι στόχος παραμένει η Χώρα να έχει λόγο χρέος προς ΑΕΠ το 2020 στο 120%.

Σε κομβικό σημείο το ελληνικό χρηματιστήριο

Είναι πασιφανές ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ιδιαίτερα κομβικό σημείο και έχει προεξοφλήσει ιδιαίτερα θετικές προσδοκίες οι οποίες ενισχύθηκαν και από τις τελευταίες κινήσεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Όμως, από εκεί και πέρα, η υπέρβαση των 847 - 850 μονάδων, κάτι που θα αλλάξει ριζικά την βραχυπρόθεσμη τάση, ιδιαίτερα αν ακολουθήσει και ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 900 μονάδων, χρειάζεται ένα ακόμα θετικό νέο. Και αυτό δυστυχώς δεν το έφερε το ταξίδι της κας Μέρκελ.

Έτσι δεν αποκλείεται μικρό διάστημα ταλαιπωρίας, που μπορεί να συνοδευτεί με σχετική διολίσθηση μέχρι τις 787 μονάδες.

Μεταφερόμενοι στο Χρηματιστηριακό ταμπλώ αξίζει κατ΄ αρχήν να σημειωθεί η σημαντική μείωση του ημερήσιου τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).
Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας από τους Τραπεζικούς τίτλους, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η Πειραιώς ήταν “μισή ταχύτητα” μπροστά, αλλά έκλεισε πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.

Εναλλαγές προσήμων για Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ελλάδος, ενώ ξαναβρήκε αγοραστές η MIG.

Η Moody's για Κύπρο, τράπεζες

Αντίθετα, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Κυπριακές Τράπεζες, που έκλεισαν και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, στον απόηχο της υποβάθμισης από την Moody΄ς και της έκθεσης του ΔΝΤ.

Πιο συγκεκριμένα,κατά τρεις μονάδες έκοψε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου η Moody’s (στο “B3” από “Ba3”) επικαλούμενη την αδυναμία των Τραπεζών της Χώρας ως βασικό λόγο της υποβάθμισης.

Το outlook για την οικονομία της Χώρας παραμένει αρνητικό.

Ταυτόχρονα η Moody’s υποβάθμισε και τους τρεις μεγαλύτερους Τραπεζικούς ομίλους της Χώρας:

Τράπεζα Κύπρου: Η εκτίμηση για την πιστοληπτική ικανότητα κατεβαίνει στο “caa3” και η βαθμολογία για τα μη εξασφαλισμένα δάνεια στο “Caa1” με αρνητικό outlook, από “Β2”.
Cyprus Popular Bank: Η εκτίμηση για την πιστοληπτική ικανότητα περιορίζεται στο “caa3” από “caa1” και η βαθμολογία για μη εξασφαλισμένα δάνεια στο “Caa1” με αρνητικό outlook, από “B3”.

Ελληνική Τράπεζα: Η εκτίμηση για την πιστοληπτική ικανότητα περιορίζεται στο “caa2”.
Η Κυπριακή οικονομία οδεύει στην πιο παρατεταμένη περίοδο ύφεσης στη σύγχρονη ιστορία της, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το Ταμείο εκτιμά ότι η Κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί για δεύτερο συνεχές έτος το 2013, ακόμα και χωρίς να ληφθεί υπόψη ο υφεσιακός χαρακτήρας του μνημονίου.

Πως κινήθηκε ο 20αρης στο ΧΑ

Μεταφερόμενοι στον υπόλοιπο 20αρη, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το σημερινό θετικό κλείσιμο του Δείκτη εξασφαλίστηκε από μόλις τρεις τίτλους και πιο συγκεκριμένα από Coca-Cola, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Από τους τρεις θετικούς πρωταγωνιστές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε μόνο η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ και Jumbo.

Οι προβλέψεις ΔΝΤ για Ελλάδα

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, με τις εκτιμήσεις για το χρέος φέτος, μάλιστα, να είναι υψηλότερες απ' ότι είχε εκτιμηθεί στην έκθεση του Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα θα εμφανίσει ύφεση 6% φέτος και 4% το 2013 και ανάπτυξη 3,5% το 2017, ενώ το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 7,5% το 2012 και στο 4,7% το 2013. Το έλλειμμα θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται στο 3,4% το 2014 και θα υποχωρήσει στο 1,4% του ΑΕΠ το 2017. Το χρέος της Χώρας αναμένεται να εκτιναχθεί στο 170,7% του ΑΕΠ το 2012 και στο 181,8% του ΑΕΠ το 2013, από 165,4% το 2011. Το χρέος θα αρχίσει εν συνεχεία να αποκλιμακώνεται πολύ αργά. Θα είναι 180,2% του ΑΕΠ το 2014, θα πέσει στο 174% του ΑΕΠ το 2015, στο 164,1% του ΑΕΠ το 2016 και στο 152,8% του ΑΕΠ το 2017. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 θα πρέπει να είναι 120% του ΑΕΠ.

Από την άλλη, το νέο δυσμενές σενάριο της τρόικας για την πορεία του Ελληνικού χρέους προβλέπει ότι θα φτάσει το 150% του ΑΕΠ το 2020, έναντι 146% το Μάρτιο, ανέφεραν τη Δευτέρα πηγές στη WSJ.

Οι πιστωτές της Ελλάδας εξακολουθούν να μην “τα βρίσκουν” σε ότι αφορά τον χειρισμό της κρίσης χρέους της Χώρας, με το ΔΝΤ να απειλεί να σταματήσει την χρηματοδότησή του, αν η Ευρωζώνη δεν δεχθεί μια αναδιάρθρωση χρέους ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να υποχωρήσει το Ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, γράφει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές που έχουν άμεση γνώση του θέματος.

Δηλώσεις Olli Rehn για την εκταμίευση της δόσης

Η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα μπορεί να αναμένεται το αργότερο μέχρι το Νοέμβριο, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Olli Rehn. Όπως μετέδωσε η WSJ, ο κ. Rehn ανέφερε ακόμα ότι μια επιμήκυνση δύο ετών του Ελληνικού προγράμματος "θα πρέπει να εξεταστεί" από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας που διενήργησε σήμερα. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,46% από 4,54% στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ η έκδοση καλύφθηκε κατά 1,60 φορές (από 1,95 φορές).

Το 4ο Roadshow της ΕΧΑΕ

Εν τω μεταξύ, με τη συμμετοχή 14 εισηγμένων εταιρειών και περίπου 50 ξένων funds ξεκίνησε σήμερα το 4ο Roadshow που διοργανώνουν από κοινού η ΕΧΑΕ και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Νέα Υόρκη.

Αναμονή για την επόμενη καταλυτική είδηση βλέπουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγορές, χωρίς να λείπει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης που εκτιμά πως οι όποιες διορθώσεις του Γενικού Δείκτη, μπορούν να θεωρηθούν ως ευκαιρία τοποθετήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι και η Κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δρομολογήσουν το συντομότερο την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Από την άλλη, την έδρα του στο Λουξεμβούργο μεταφέρει ο όμιλος ΦΑΓΕ ο οποίος δημιούργησε εταιρεία συμμετοχών κάτω από την οποία τοποθετούνται οι δύο διαχωρισμένοι βραχίονες δραστηριοτήτων του ομίλου. Η μεν δραστηριότητα στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται μέσω της, θυγατρικής πλέον, ΦΑΓΕ Dairy Industry s.a. (πρώην μητρική εταιρεία του ομίλου), ενώ οι δραστηριότητες του εξωτερικού αντιπροσωπεύονται μέσω της νεοσυσταθείσας θυγατρικής FAGE Luxembourg S.a r.l.

Μία είδηση, που μόνο θετική απήχηση δεν θα μπορούσε να έχει στο σύνολο των οικονομικών αναλυτών.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτα επιφυλακτική και με μικρές απώλειες η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, καθώς η ένεση ρευστότητας της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας αντισταθμίζεται από τις ανησυχίες για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και από την χαμηλή ορατότητα που αφορά τις εξελίξεις στην Ισπανία.

Πιο συγκεκριμένα, σε ένεση ρευστότητας ύψους 42,1 δισ. δολ προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας με πωλήσεις και επαναγορές τίτλων και στόχο τη χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Σύμφωνα με την Credit Agricole, είναι η δεύτερη ένεση ρευστότητας από την Κινεζική Κεντρική Τράπεζα. “Η μεγάλη επιχείρηση της Κεντρικής Τράπεζας δείχνει αναπτυξιακή πολιτική και αυτό είναι θετικό για τις Αγορές” τονίζει ο οίκος.

Από την άλλη, σκεπτικισμό προκάλεσε η πρόσφατη προειδοποίηση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να διολισθήσει ξανά προς την ύφεση, μόλις τρία χρόνια αφότου κατάφερε να βγει από την τελευταία, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται σχεδόν σε κάθε μεγάλο Κράτος και τα πολιτικά προβλήματα απειλούν την ανάκαμψη στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη.

Επιστροφή στο ΧΑ

Έξι οι “πράσινοι” τίτλοι
στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή του Ελλάκτωρα.

Πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+4,38%), Folli Follie Group (+1,43%), MIG (+3,72%), Πειραιώς (+0,61%), ΟΠΑΠ (+2,97%) και ΟΤΕ (+1,79%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Κύπρου (-8,21%). Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για CPB και ΔΕΗ, του 3% για Motor Oil, Jumbo, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Σαφώς μικρότερο το σημερινό εύρος διακύμανσης του Δείκτη που περιορίστηκε στις 19 μονάδες, περίπου, με χαμηλό ημέρας τις 821,81 (10.31) και υψηλό τις 840,1 (12.08) για να κλείσει στις 829,59 με κέρδη 0,55%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 61,6 εκατ. από τα οποία τα 2,1 αφορούσαν “πακέτα”.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές έναντι 65 πτωτικών, για 20 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 5%, ανά άλλοι 19 έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Στα επιμέρους, σε “non stop” αναρρίχηση η Landa Development, “χτύπησε” νέα υψηλά 14 μηνών, αξίζει δεύτερης ματιάς η πλαγιοανοδική κίνηση του ΟΛΠ που έχει ξεκινήσει από τα 11,99 ευρώ (κλείσιμο 28/9), ενώ αύξησε κάπως συναλλαγές ο Αστέρας, καθώς σήμερα προστέθηκε ένα ακόμα “επεισόδιο” στο γνωστό “σήριαλ”, που σύμφωνα με δημοσιεύματα και εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες.
 
Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Τρ. ανακοίνωσε ότι, μεταξύ αυτής και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, υπεγράφη “Μνημόνιο Συμφωνίας”, σχετικά με την ενιαία αξιοποίηση της έκτασης της Χερσονήσου “Μικρό Καβούρι” στη Βουλιαγμένη.

Σημειώνεται ότι στη Χερσόνησο βρίσκεται το συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης, το οποίο ανήκει σε ποσοστό 85% στην Αστήρ Παλλάς, θυγατρική της ΕΤΕ.

Η συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ συνήφθη αφού η έκταση ανήκει κατά το 1/3 στο Δημόσιο και κατά τα 2/3 στην Εθνική Τράπεζα. Σε σύνολο 300 στρεμμάτων, τα 188 στρέμματα ανήκουν στον Αστέρα και περιλαμβάνουν τα ξενοδοχεία “Arion Resort & Spa” (δυναμικότητας 123 δωματίων) και το συγκρότημα “The Westin Αthens” (δυναμικότητας 162 δωματίων καθώς και 58 bungalows).

Το Δημόσιο κατέχει έκταση 112 στρεμμάτων η οποία περιλαμβάνει το ξενοδοχειακό συγκρότημα “Αφροδίτη”, που ωστόσο ανήκει στην Εθνική Τράπεζα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Φαίνεται ότι επικρατούν δεύτερες σκέψεις, όσον αφορά το deal Εθνικής – Eurobank, καθώς οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της συμφωνίας παραμένουν θετικές, όμως θα προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση με υψηλές απαιτήσεις κεφαλαίων για το νέο σχήμα, το οποίο σημαίνει σημαντική αναζήτηση χρημάτων από την Αγορά, επισημαίνει ο Σέργιος Μελαχροινός.

Επιπλέον δε, τυχόν εμπλοκή και το Ταχ. Ταμιευτηρίου θα ήταν ένα επιπρόσθετο ερώτημα, καθώς η λύση που θα δοθεί για το ΤΤ μπορεί να επιβαρύνει ή και να ευνοήσει το εν λόγω σχήμα.

Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, η Αγορά έτρεφε προσδοκίες ότι θα ακούσει κάτι ιδιαίτερα θετικό από την Γερμανίδα Καγκελάριο, όμως αυτά που ελέχθησαν κατέβασαν τον πήχη ιδιαίτερα χαμηλά και επανέφεραν την νευρικότητα.

Ίσως οι τυχόν εξελίξεις να αναβάλλονται για την Σύνοδο Κορυφής στις 18 – 19 Οκτωβρίου, όπου πιθανόν να διευκρινιστεί το πότε θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση, εκτιμά ο αναλυτής της Solidus Sec.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης και σημαντικής μείωσης του όγκου συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του 20αρη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 50.769 συμβόλαια.

Περίπου η ίδια κίνηση σε συμβόλαια του FTSE και αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με το συμβόλαιο του πρώτου μήνα να κλείνει πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.665, τιμή εκκαθάρισης 303), κινήθηκαν μεταξύ 300,5 και 309,75 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (146.000 Εθνική, 173.200 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (15.013), Alpha Bank (7.273), Κύπρου (5.623), ΔΕΗ (1.531), ΟΤΕ (2.163), ΟΠΑΠ (1.872), Πειραιώς (11.522), Μυτιληναίο (621), Eurobank (2.088), MIG (908), ΓΕΚ (405), Ελλάκτωρα (309), Intralot (910), Coca-Cola (230).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 υποχώρησε στο 50%, με εξαιρετικά ασθενικό όγκο συναλλαγών, στα 486 δικαιώματα (173 calls και 313 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5.100.349 τεμ.), Εθνική (4.505.306 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v