Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ας επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις

Σε αναζήτηση ισορροπιών το ΧΑ μετά τις εξελίξεις από το μέτωπο της Coca Cola Hellenic. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των στηρίξεων για Γενικό Δείκτη και FTSE 20, εστίαση σε εναλλακτικές μετοχές του 20άρη και της μεσαίας.

Οι εξελίξεις μπορεί να «πάγωσαν» εχθές τη Σοφοκλέους λόγω της 3E, ωστόσο βασικοί δείκτες, μετοχές βρίσκονται στο όριο δοκιμασίας των αντοχών τους.

Αναφερόμαστε στην τελευταία πτώση, που ακολούθησε την θεαματική ανοδική αντίδραση των προηγούμενων ημερών και μας «στοχοθέτησε» τις αντιστάσεις. Για τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 850 μονάδων, για τον FTSE 20 στην ζώνη των 310 μονάδων και στις 340 μονάδες για τις τράπεζες.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η ρευστοποίηση μέρους των θέσεων που είχαν ανοιχθεί προ 20ημέρου, αλλά με τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της 3E να επιτείνουν την διόρθωση, να επιβαρύνουν το κλίμα.

Έτσι, από τεχνικής πλευράς, φαίνεται πως σήμερα, το αργότερο την Δευτέρα, θα επιβεβαιωθούν ή όχι και τα χαμηλά όρια-στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες.

Πέραν της αρχικής αντίδρασης των βραχυπρόθεσμων παικτών, αλλά και συνολικότερα του επιχειρηματικού κόσμου, σε μερίδα παικτών επικρατούν ψυχραιμότερες σκέψεις. Κινήσεις τους αποτυπώθηκαν από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης στο ταμπλό, και όπως μας εξηγούσε ισχυρός επενδυτικός παράγον, η αναπόφευκτη αναπροσαρμογή σταθμίσεων θα μπορούσε βραχυμεσοπρόθεσμα να ευνοήσει άλλες εισηγμένες και να αναδείξει εναλλακτικές μετοχές.

Σε φάση εκ βάθρων αναδιάρθρωσης η χώρα, η κοινωνία και η πραγματική οικονομία, δεν μπορεί να μην αποτυπωθεί και χρηματιστηριακά.

Όμιλοι του μεγέθους μιας Coca Cola Hellenic, θα δοκιμάσουν την τύχη τους σε μεγαλύτερες και «βαθύτερες» αγορές. Πιθανόν να ακολουθήσουν ένας, το πολύ δυο ακόμη, αλλά μέχρις εκεί. Και αυτό εάν… καθώς τα μεγέθη τα υπόλοιπων είναι συγκριτικά μικρά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Όμως, άλλες εισηγμένες θα ευνοηθούν, μερίδα επενδυτών θα μετακυλίσει θέσεις της και θα ψάξει για άλλες εταιρείες.

Κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες ενδεχομένως να δοκιμάσουν την τύχη τους στο ΧΑ, με τις κατάλληλες διεργασίες και το ανάλογο κλίμα, θα πρέπει να περιμένουμε την εισαγωγή νέων εταιρειών.

Βραχυπρόθεσμα, προέχει η επιβεβαίωση (ή όχι) των στηρίξεων (780-790 για τον Γενικό Δείκτη και των 280-290 για τον FTSE 20).

Η χθεσινή υπεραπόδοση μετοχών όπως ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Μέτκα, αλλά και επιλεγμένων από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση με ενδεικτικότερη την περίπτωση τις ΓΕΚ Τέρνα, Intralot, Intracom και ακόμα δυο-τεσσάρων, φαίνεται να αποτελεί «πρόγευση» των όσων μπορεί να ακολουθήσουν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v