ΧΑ: Με το βλέμμα στην Ιβηρική

Το ισπανικό πρόβλημα βαραίνει το κλίμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Σε τροχιά (κυρίως τεχνικής) διόρθωσης το ΧΑ με τον προβληματισμό να επανέρχεται στις τράπεζες. Κλειδιά η Εθνική Tράπεζα, ο ΟΤΕ κι η 3Ε.

Ισπανική υποχώρηση στις ασιατικές αγορές νωρίτερα, με πτωτικό σερί στη Wall Street και προβληματισμό για τα μεγέθη τρίτου τριμήνου. Απώλειες 3,5% για την μετά την απόφαση για τη δημόσια πρόταση και τηναλλαγή έδρας.

Στον... πόντο η δημοσκοπική διαφορά Ομπάμα - Ρόμνεϊ, στον ρυθμό των υποβαθμίσεων η Ισπανία (η τελευταία από την S&P), κι ενώ το διεθνές περιβάλλον είναι ευμετάβλητο και οι αγορές ιδιαίτερα νευρικές.

Το Χ.Α. υποχωρεί από τα τελευταία υψηλά του κι αρκετοί κάνουν λόγο για διόρθωση της πρόσφατης ανοδικής αντίδρασης, με ζητούμενα σε αυτήν τη φάση την επιβεβαίωση των στηρίξεων και τον έλεγχο της πτωτικής κίνησης, με το μεγαλύτερο μέρος των ενεργών παικτών να είναι Έλληνες.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει σε... κενό αέρος, παρά τις σημαντικές κινήσεις στα μέτωπα Πειραιώς - Αγροτικής, Alpha Βank - Εμπορικής, Εθνικής - Eurobank και τη (σχεδόν) βεβαιότητα της πλειονότητας των εμπλεκόμενων πως θα δοθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ κι ότι θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ομίλων.

Μία σημαντική παράμετρο στην όλη διαδικασία έθιξε εχθές ο Χρήστος Κίτσιος, μία άλλη πτυχή του προβλήματος αποκαλύπτει σήμερα η Έλενα Λάσκαρη, κι όλες αυτές οι τελευταίες ανατροπές επηρεάζουν αρνητικά τον κλάδο.

Τουλάχιστον μέχρι και εχθές ο κλάδος, μετά την υπεραπόδοση των προηγούμενων εβδομάδων, είχε λόγους να διορθώσει, με τις 340 μονάδες να αποδεικνύονται ισχυρή αντίσταση για τον κλαδικό δείκτη.

Σύμφωνα με το σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη: "Ένα ακόμα αγκάθι προέκυψε αιφνίδια κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα όταν οι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ ζήτησαν να μην καταβληθούν από τις τράπεζες τα 550 εκατ. ευρώ που προβλέπονται ως απόδοση επί των προνομιούχων μετοχών που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου ενίσχυσης των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων των 28 δισ. ευρώ με τον γνωστό νόμο Αλογοσκούφη.

Αντί αυτού, μάλιστα, φέρονται να εισηγήθηκαν η τρύπα που προκύπτει στα έσοδα να αντικατασταθεί με νέες παρεμβάσεις στο μέτωπο της φορολογίας. Τραπεζικές πηγές σημείωναν σχετικά ότι, αν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεωθούν να καταβάλουν τόκο, ακόμη και όταν εμφανίζουν ζημίες, τότε τα 5 δισ. ευρώ που έλαβαν σε προνομιούχες παύουν να θεωρούνται κεφάλαιο και θα πρέπει να λογίζονται ως δάνειο!

Αποτέλεσμα το κράτος μέσω του Τ.Χ.Σ. θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον 5 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση (τα οποία θα προέλθουν από τους δανειστές!) και οι προνομιούχες μετοχές θα ακυρωθούν, θέμα στο οποίο είχε αναφερθεί το euro2day. Αυτό το γεγονός εξηγεί πιθανότατα και το αίτημα της τρόικας".

Είναι προφανές, πως βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να αναζητήσουμε στηρίξεις λίγο χαμηλότερα, κατ' αρχάς στις 280 μονάδες για τον Ftse20 (περίπου στις 790 μονάδες για τον Γ.Δ.). Χαμηλότερα ο πήχης για την Εθνική (προς το 1,90-1,95 ευρώ), με τη διοίκηση του ομίλου να ανοίγει τα χαρτιά της για συνέργειες, ΑΜΚ και Finansbank.

Ειδικότερα για τη θυγατρική στην Τουρκία, αίσθηση προκάλεσε στους αναλυτές ότι σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν δεν υπήρξε καμία αναφορά σε ενδεχόμενο διάθεσης ποσοστού αυτής, ενώ αντίθετα η διοίκηση της Εθνικής δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένη με τις επιδόσεις της τουρκικής θυγατρικής.

Στα υπόψη (για το ευρύτερο... παιχνίδι που εξελίσσεται γύρω από το ελληνικό πρόβλημα) οι διιστάμενες θέσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ (υπέρ της επιμήκυνσης η C. Lagarde), τη στιγμή που ο W. Schaeuble χαρακτηρίζει αντιπαραγωγικές τις προτάσεις για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Κόντρα που πρακτικά φανερώνει πως ακόμη έχουμε δρόμο, αρκετό ακόμη, και αρκετές διορθώσεις πριν από τον επόμενο ανοδικό κύκλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v