Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πιέσεις λόγω της 3Ε-Bοήθειες από Eurobank

Ισχυροποιείται η πτωτική τάση στη Σοφοκλέους που διορθώνει προς τις 790 μονάδες. Πρωταγωνιστής η 3Ε με απώλειες 4,9%. Yποχωρούν Εθνική, Τιτάν. Βοήθειες από Eurobank, Alpha, Folli. Ανεβάζει στροφές ο τζίρος.

Νευρικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης, επιφυλακτικότερη η συνέχεια, με επάνοδο των πωλητών και γύρισμα βασικών δεικτών και μετοχών.

Με μάλλον μέτριο τζίρο, μετά τα πρώτα 35΄-40΄ της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε χαμηλότερα των 795 μονάδων (-0,54%), ο FTSE-20 κατά 1,25% προς τις 285 μονάδες και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινούνταν επίσης πτωτικά προς τις 910 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν ιδιαίτερη σημασία στην «τραπεζική... βόμβα των 550 εκατ. ευρώ στο πακέτο μέτρων» (θέμα της Έλενας Λάσκαρη που ανέβηκε από νωρίς στις 07.49 στο euro2day.gr), εκτιμώντας πως η βαρύτητά του θα αποτυπωθεί στο ταμπλό, ειδικότερα δε στις τράπεζες.

Πρακτικά, όπως και εάν το δει κάποιος το όλο θέμα, πρόκειται για εμπλοκή, ό,τι αυτό μπορεί να προοιωνίζεται για τη συνέχεια σε μια τόσο κρίσιμη φάση της κρίσης.

Αίσθηση προκαλεί στην αγορά η δημόσια πρόταση της Coca Cola HBC AG για την Coca Cola 3E. Πρόκειται για κίνηση που έχει σημαντικές συνέπειες στην αγορά.

Τραπεζικές μετοχές αλλά και το σύνολο σχεδόν των τίτλων της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών, με ρευστοποιήσεις στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, κι ενώ ο Γ.Δ. διορθώνει περισσότερο, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 1,50% (λίγο πριν από τις 11.00).

Πωλητές στην Εθνική (με την τιμή να γυρίζει από το αρχικό υψηλό των 2,09 ευρώ), στην Alpha Βank (αρχικό υψηλό στο 1,80), στη Eurobank (από το 1,12 ευρώ) και στην Πειραιώς από το 0,468 ευρώ.

Στις 11.00-11.05 οι συναλλαγές κυμαίνονταν στα 11,5-11,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία 2,1 εκατ. στην Εθνική. Υψηλότερος τζίρος όμως έχει γίνει στη CCH 3E, που από την αρχική τοπική κορυφή των 17,36 ευρώ γύρισε έως και 3,15% χαμηλότερα, με την προσφορά να μαζεύεται από τα 15,80 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές (συγκριτικά πάντα με τις μέχρι τώρα συνολικές της αγοράς) σε Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Κύπρου, MIG, ΔΕΗ.

Λίγο μετά τις 11.05 έγινε μία προσπάθεια να μαζευτούν οι απώλειες (κυρίως με τον ΟΠΑΠ έως τα 4,26 ευρώ), με αποτέλεσμα ο μεν Γ.Δ. να αντιδράσει λίγο προς τις 790 μονάδες, ο δε 20άρης προς τις 287 μονάδες.

Η έντονη μεταβλητότητα που παρουσιάζει μέχρι τώρα η συνεδρίαση δείχνει το πόσο ευάλωτη παραμένει η αγορά και πόσο εύκολα αλλάζουν στάση και φορά οι ενεργοί παίκτες.

Δεν είναι τυχαίο, σημείωνε χαρακτηριστικά στέλεχος χρηματιστηριακής, πως με το που θα φανεί στον πίνακα μία... ανοιχτή εντολή (είτε αγοράς είτε πώλησης) σχεδόν ταυτόχρονα το «βάθος» των εντολών διευρύνεται, με τους αγοραστές (ή πωλητές) να ακολουθούν σχεδόν αντανακλαστικά.

Δεδομένου ότι στην τελευταία φάση ανοίχτηκαν αρκετές νέες θέσεις και δόθηκε λίγος... αέρας παραπάνω στο σύστημα, αυτές οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις (είτε ανοδικές είτε πτωτικές) χρήζουν αυξημένης προσοχής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v