Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η 3Ε "παρασύρει" το ΓΔ

Στα επίπεδα των 790 μονάδων υποχωρεί η Σοφοκλέους, με τις κυπριακές τράπεζες και τη ΔΕΗ να υπεραποδίδουν. Κέρδη για Motor Oil, Ελλάκτωρ. Μικρές πιέσεις για Εθνική, Alpha, Εurobank. Σταθερά στο κόκκινο η 3Ε (-5,5%).

Σε αναζήτηση ισορροπιών το Χ.Α. μετά τις τελευταίες εξελίξεις με αφορμή τη δημόσια πρόταση και τη μεταφορά έδρας για την Coca Cola.

Βασικοί δείκτες και μετοχές επιστρατεύονται σταδιακά και κατά περίπτωση από τις 11.00-11.15 μέχρι πριν από λίγο, για να αφομοιωθούν οι πιέσεις σε Γ.Δ., FTSE-20 και τράπεζες.

Η συνεδρίαση ήταν «πονηρή» από την αρχή της με αφορμή, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί κύκλοι το πρόβλημα των 550 εκατ. ευρώ και τα νεότερα από το μέτωπο της CCH 3E στη συνέχεια.

Ωστόσο, σταδιακά επικρατούν ψυχραιμότερες σκέψεις και κινήσεις, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που αναφέρονται στη σύγκλιση του IfW με τις θέσεις Λαγκάρντ για το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Επιπλέον, η θέση του γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου IfW αποκτά εύλογο ενδιαφέρον, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την πάγια θέση του Β. Σόιμπλε.

Αυτά εν μέσω μιας δραματικής πρωτιάς της χώρας μας, καθώς η ανεργία «σπάζοντας το φράγμα» του 25% τον Ιούλιο ξεπερνά την Ισπανία.

Αντιδιαστέλλοντας, σημειώνουμε πως σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, το 25% των κεφαλαίων που έφυγε στο εξωτερικό είναι «μαύρο».

Στα καθ’ ημάς και πάλι, η πραγματική οικονομία κι η επιχειρηματικότητα ζητούν αμέσως ρηξικέλευθες ενέργειες από την κυβέρνηση. Ασφυκτιά ο κλάδος εστίασης και ζητά ΦΠΑ 9%, καθώς μετρά δραματική μείωση 40% μέσα σε ένα χρόνο.

Περί τα 4.000 καταστήματα έκλεισαν και 30.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν, σύμφωνα με τον ΣΕΠΟΑ. Ζητά επιστροφή του ΦΠΑ στο 9% και επιτέλους κάποια στιγμή στην κυβέρνηση θα πρέπει να ακούσουν τις αγωνιώδεις εκκλήσεις εκατοντάδων επαγγελματιών της αγοράς.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, όπου επικρατούν πλέον ψυχραιμότερες σκέψεις και κινήσεις αρκετοί είναι αυτοί που επιχειρούν να αποτιμήσουν τις συνέπειες που επιφέρει η κίνηση της Coca Cola. Εάν και σε ποιον βαθμό θα μπορούσαν δηλαδή να ευνοηθούν με βάση τη μελλοντική στάθμισή τους άλλες εισηγμένες και μετοχές.

Η μετοχή της υποχωρεί 5,22% στα 15,6 ευρώ, της Εθνικής καταγράφει πτώση 0,4% στα 2,06 ευρώ. Κέρδη σημειώνουν ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Κύπρου, Motor Oil.

Θυμίζουμε πως με βάση τη χρηματιστηριακή αξία τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι δεύτερα με 2,05 δισ. ευρώ, ακολουθούν η Εθνική με 1,97 δισ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ με 1,35 δισ. ευρώ και άλλες εισηγμένες.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν για την ΕΧΑΕ οι τελευταίες εξελίξεις, με τη μετοχή να πλήττεται ήδη στο ταμπλό. Με περίπου 400.000 χιλιάδες κομμάτια, αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, υποχωρεί κατά 2,60% στα 3,78 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v