Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μπρος γκρεμός και πίσω ...ρέμα!

Μεταξύ Σκύλλας (ΔΝΤ) και Χάρυβδης (πολιτικές εξελίξεις), το ΧΑ επιχειρεί να βγει αλώβητο. Επιφυλακτικά τα "ισχυρά χέρια", καθώς οι απαιτήσεις της τρόικας "παγώνουν" το σύστημα. Κλειδί οι 290 μονάδες για τον 20άρη.

Ποντάρει υψηλότερα το «έξυπνο χρήμα», σημειώναμε στο σχόλιο του Σαββάτου, αλλά σύμφωνα με όσα αναφέρει σήμερα η Έλενα Λάσκαρη οι δανειστές, η τρόικα, ζητούν τη... μάνα τους και τον πατέρα τους.

Απρόβλεπτος... joker οι πολιτικές (και παραπολιτικές) εξελίξεις, με τα τελευταία γεγονότα (λ.χ. λίστα Λαγκάρντ) να αυξάνουν τον βαθμό κρισιμότητας και ευπάθειας του ίδιου του συστήματος και βεβαίως της οικονομίας, συνακόλουθα δε του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Βασικοί δείκτες και μετοχές-σηματωροί έχουν επανέλθει στο κανάλι επαναπροσέγγισης των τελευταίων τοπικών κορυφών και μεγάλη μερίδα παικτών προεξοφλεί τη λύση-διέξοδο στο ελληνικό πρόβλημα.

Μάλιστα οι διαρροές, τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις των ξένων μέσα στο Σαββατοκύριακο συγκλίνουν περισσότερο προς μία μορφή λύσης-πακέτου για την Ελλάδα από κοινού με την Ισπανία (και σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ και με την Κύπρο).

Το σημερινό δημοσίευμα του Der Spiegel, που ωστόσο παίζει σε γερμανικά -και όχι μόνο- μέσα από εχθές, αλλά και οι αναφορές του Reuters ενισχύουν την ανωτέρω εκτίμηση. Από αυτήν την άποψη, η συνέχιση του πονταρίσματος- προσπάθειας προεξόφλησης θεωρείται λογική και αναμενόμενη, εάν και εφόσον δοθούν σήμερα - αύριο τα απαραίτητα σήματα.

Ωστόσο, στο σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη αναφέρεται για παράδειγμα: «Το μέγεθος των κυβερνητικών υπαναχωρήσεων αναμένεται να συζητηθεί και από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς οι ανατροπές είναι ριζικές και φέρνουν τις κυβερνητικές ισορροπίες σε οριακό σημείο. Παράλληλα, οι υπουργοί Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης σήμερα θα έχουν νέο κύκλο συναντήσεων με την τρόικα.

Την εικόνα του κατεπείγοντος έδιναν στελέχη της τρόικας αργά χθες το βράδυ. "Μέχρι την Τετάρτη πρέπει να έχουμε κλείσει. Υπάρχουν κενά και στο δημοσιονομικό και στα προαπαιτούμενα", τόνιζαν ενώ σημείωναν ότι η ύφεση αυξάνει το δημοσιονομικό κενό, περιπλέκοντας την κατάσταση». 

Το μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι τρεις εταίροι, από κοινού, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, είναι ένα αυτονόητο ερώτημα, που μέχρις ότου απαντηθεί (και όπως απαντηθεί) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και παρακολούθησης

Το Χ.Α. έχει φτάσει μέχρις εδώ προεξοφλώντας τα επερχόμενα και ποντάροντας -προφανώς- σε ένα σενάριο που θα αρέσει στις αγορές. Μέχρι αυτά τα επίπεδα αυτό αποτυπώνεται στο ταμπλό, όπως εύστοχα αναφέρει ο Γιώργος Α. Σαββάκης στο θέμα του για «τις σούπερ αποδόσεις και τα νέα φαβορί».

Όμως, θα πρέπει να ενισχυθεί η αίσθηση πως και αυτό το σκληρό πακέτο θα περάσει (από τηνΒουλή) με τις μικρότερες απώλειες και κομματικούς - πολιτικούς κραδασμούς, τη στιγμή όπου η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως αρκεί μία μόνο... σταγόνα για να πλημμυρίσει ο τόπος.

Όλα αυτά αποτυπώνονται επίσης στο ταμπλό τόσο στις μάλλον μέτριες συναλλαγές και στην επιφυλακτικότητα των «ισχυρών χεριών» όσο και στην αδυναμία (ή ατολμία, ή μη διάθεση, ακόμη) της αγοράς να κινηθεί πειστικά πάνω από τις 850 μονάδες και του 20άρη υψηλότερα των 315-320 μονάδων. Και με τις συναλλαγές και την εμπορευσιμότητα μετοχών-σηματωρών να ΜΗΝ πείθουν, τουλάχιστον μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v