Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ποντάρει υψηλότερα το «έξυπνο χρήμα»

Στην προοπτική ότι θα κλείσει το πακέτο και θα εκταμιευτεί σύντομα η δόση για Ελλάδα φαίνονται να ποντάρουν τα «ισχυρά χέρια» που απορρόφησαν την προσφορά μετοχών στις 11/10. Πρώτος στόχος οι 850 μονάδες για ΓΔ.

...Εβδομάδα με τα όλα της.

Με το ΧΑ να ολοκληρώνει έναν εβδομαδιαίο κύκλο όπου διερευνήθηκαν αντιστάσεις, επιβεβαιώθηκαν στηρίξεις, επισημοποιήθηκε η βούληση της διοίκησης του ομίλου Coca Cola/3 E, με τον αρμόδιο επίτροπο Olli Rehn να σημειώνει, πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουν οριστικοποιηθεί οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Κλείνει λοιπόν το πακέτο των μέτρων και μεταρρυθμίσεων ώστε να... ξεκλειδώσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, με τον ευρωπαίο επίτροπο να περιμένει «πως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν αποφασίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου».

Σε αυτή την προοπτική φαίνεται, πως στηρίχθηκαν στην πλειονότητα τους τα «ισχυρά χέρια» και όσοι βραχυπρόθεσμοι παίκτες απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς στα χαμηλά & δύσκολα της 11/10 για να επαναφέρουν το ΧΑ σε βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά.

Η στόχευση σε αυτή τη φάση παραμένει η επαναπροσέγγιση των 850 μονάδων (για τον Γενικό Δείκτη) και των 320 για τον Ftse20 με τον τραπεζικό να παραμένει σε τροχιά προς την σημαντικότατη αντίσταση των 340 μονάδων.

Κλάδος ιχνηλάτης ο Mid40 επανήλθε εχθές προς τις 940-950 μονάδων. Στοιχείο, που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί για την επόμενη εβδομάδα ο ημερήσιος τζίρος, η σχέση πωλητών- αγοραστών και οι ενεργοποίηση εντολών αγοράς- στήριξης στα ελάχιστα της Πέμπτης.

Πρακτικά ο μ.ο συναλλαγών στην διάρκεια της θεαματικής ανοδικής αντίδρασης ήταν (τουλάχιστον) διπλάσιος του μέσου όρου το 4ήμερο της διόρθωσης (από την τοπική κορυφή της Δευτέρας μέχρι τον τοπικό πυθμένα της Πέμπτης). Αυτό σημαίνει, πως σημαντικό μέρος των «αγορασμένων θέσεων» (και με υψηλές αποδόσεις μετά το χθεσινό κλείσιμο) μένει εντός παιδιάς, ενώ στο διήμερο 11-12/10 υπολογίζεται, πως μπήκαν άλλα 8 με 10 «ζεστά» εκατομμύρια ευρώ.

Σημειωτέον, πως η τάση ενεργοποίησης νέων κωδικών ( κυρίως εγχώριων παικτών) παραμένει σταθερά ανοδική για τον Σεπτέμβριο και το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου.

Επίσης η σχέση πωλητών- αγοραστών φαίνεται αγαστή εκτίμηση που ενισχύθηκε μετά και την χθεσινή υπεραντίδραση των CCH/3 E και Frigoglass. Ακόμη και στην περίπτωση της (σε εκτενή θεματογραφία του euro2day καλύπτεται πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ) η «τάξη», οι ισορροπίες αποκαταστάθηκαν σε ένα 24ωρο.

Βραχυπρόθεσμα το ΧΑ συνεχίζει να ποντάρει στην προοπτική επίτευξη συμφωνίας Αθηνών- δανειστών/ Βερολίνου και ένα «ευπρεπή συμβιβασμό» που θα ικανοποιεί τις αγορές.

Στο παρασκήνιο ο «πόλεμος» Lagarde- Schaeuble (ουσιαστικά ΔΝΤ- ΕΚΤ/Bundesbank), η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, η αιρετική- διαφορετική θέση του γερμανικού IfW, ο δρόμος προς τις αμερικανικές εκλογές αποτελούν μέρη μίας εικόνας που όλο και συντίθεται.

Επιμένουμε, πως η Γερμανία προωθεί μεθοδικά, επίμονα και με ελάχιστες παρεκκλίσεις τον αρχικό σχεδιασμό της, τη δημιουργία μίας Νέας Ευρώπης (υπό αυτήν ειδάλλως έχουν εκπονήσει εναλλακτικό σχέδιο δικής τους εξόδου από την ευρωζώνη) αναλαμβάνοντας κυριολεκτικά τον έλεγχο ολόκληρων κρατών. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει το «πειραματόζωο», το «στιγματισμένο κράτος», η Ισπανία το δυσχερέστερο- και λόγω μεγέθους- μέρος του εγχειρήματος. Είτε μας αρέσει είτε όχι η πραγματικότητα είναι σκληρή και θέλει την Ελλάδα να καθίσταται νέου τύπου αποικία των γερμανικών συμφερόντων. Είμαστε βέβαιοι, πως την...τύχη μας, τη μοίρα μας θα ακολουθήσουν και άλλα κράτη.

Σε αυτό το περιβάλλον το ΧΑ μέχρι στιγμής καλά τα πηγαίνει στη λογική της προεξόφλησης, δηλαδή της προσπάθειας εντοπισμού των δυνάμεων/επιχειρήσεων της «επόμενης ημέρας» .

Η περίπτωση της CCH/3 E είναι ενδεικτική της «ρηχότητας»του ΧΑ, της ανάγκης επαναπροσδιορισμού του ίδιου του χρηματιστηρίου, της εκ βάθρων αναδιάρθρωσης του. Η CCH των 5,8-6,0 δισ. ευρώ όταν η συνολική αποτίμηση του ΧΑ είχε συρρικνωθεί στα 22-24 δισ. ευρώ νομοτελειακά θα έβγαινε εκτός συνόρων.

Άλλωστε η παρουσία του ομίλου στον υπερδείκτη Ftse20 θα μπορούσε με την κατάλληλη προσπάθεια να αποβεί υπέρ του ΧΑ και των καλών ελληνικών επιχειρήσεων. Το μέγεθος και μόνο του ομίλου Δαυίδ τον «καταδίκαζε» σε αυτή την κίνηση απόφαση που ενισχύθηκε από το γενικότερο αντι-επιχειρηματικό περιβάλλον που κυριαρχεί στην ελληνική αγορά.

Ας είναι η περίπτωση της CCH η αφορμή για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επαναχρηματοδότησης των επιχειρήσεων, της πραγματικής οικονομίας. Ας είναι η ευκαιρία για να επανεξετασθεί ρηξικέλευθα το ίδιο το χρηματιστήριο, να εισαχθούν νέες μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις, να δημιουργηθούν άλλοι κλάδοι και κατηγορίες εταιρειών προσαρμοσμένες στις νέες απαιτήσεις της οικονομίας μας που μεταλλάσσεται.

Ωστόσο το μεγαλύτερο κέρδος αυτής της εβδομάδας ήταν η απομάκρυνση (για φανεί για πόσο...) του φόβητρου της χρεοκοπίας, να αποδαιμονοποιηθεί το ΧΑ από την δραχμολαγνεία ορισμένων και να παύσει να αποτελεί τον εύκολο στόχο ξένων τζογαδόρων.

Το ΧΑ φαίνεται, πως μετά την καταγραφή των ιστορικά ελάχιστων (στις αρχές Ιουνίου ) έχει αρχίσει να βρίσκει τον δρόμο του, τις ευκαιρίες του, να αποφέρει αποδόσεις. Θυμόμαστε, πως το καλοκαίρι ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε έως τις 471,35, ο 20άρης έως τις 167,80, οι τράπεζες σε αποσύνθεση, η μεσαία κεφαλαιοποίηση ανύπαρκτη ( με τον παλιό 40άρη στα τάρταρα των 453,28 μονάδων.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών μπορεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας διόρθωσης πριν την επόμενη ανοδική προσπάθεια. Ομως όσο ο Ftse20 παραμένει σε κίνηση πάνω από τις 280 (και 265) μονάδες το ανοδικό σενάριο παραμένει ισχυρότερο και απλά η όποια υποχώρηση θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχεια, για να προσελκυσθούν και άλλα κεφάλαια.

Και για να είμαστε ξεκάθαροι για εμάς το ερώτημα δεν είναι εάν ο Ftse20 θα δοκιμάσει διαδοχικά τις 350 και τις 400 μονάδες αλλά πως και με τι βάθους ενδιάμεσες διορθώσεις. Και αυτό θα επιχειρήσουμε να ανιχνεύσουμε από την συνεδρίαση κιόλας της Δευτέρας.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 824,86 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 0,61%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 1,19%, ο Mid 30 με απώλειες 4,2% και ο Small Cap 80 υψηλότερα 0,28%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι του ΧΑ: Τεχνολογία (8,69%),Τρόφιμα και Ποτά (3,29%) και Τηλεπικοινωνίες (2,9%).

Αντίθετα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν οι κλάδοι: Υγεία (-10,18%), Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-9,6%) και Εμπόριο (-8,40%).


Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Audiovisual (84,62%), Λιβάνης (46,25%), ΑΕΓΕΚ (45,80%), Ιντεργουντ (30,43%), Yalco (27,78%), Elbisco (27,27%), Minerva (25,34%), Logismos (23,67%), Eurodrip (20,17%), Μπουτάρης (20%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Τηλέτυπος (- 28,13%), Inteal (- 26,67%), Πήγασος (- 26,15%), Νελ (- 24,22%), Pasal (-22,22%), Alsinco (-21,67%), Δούρος (-20%), Μπήτρος (-17,90%) Παίρης (-17,65%) και Spider (-17,05%).

Να έχετε ένα καλό Σαββατοκύριακο...


Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v