Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθειες σταθεροποίησης στις 825-830

Σταθεροποιητικές διαθέσεις διατηρούν το ΧΑ στην περιοχή των 825-830 μονάδων. Κλειδί οι 290 μονάδες για FT20, με Εθνική-ΕΛΠΕ να διεκδικούν τη δεύτερη θέση, που μετά την "έξοδο" της CCH οδηγεί στην πρωτιά του ΧΑ.

Επιφυλακτικότητα, αναμονή, μικτές τάσεις αλλά και συναλλαγές λιγότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων ημερών είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης. Μέχρι τα πρώτα 35-40΄, με τον τζίρο στα 4,8 εκατ. ευρώ, τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 827μονάδων, τον Ftse20 λίγο υψηλότερα των 300, τον FtMid στις 940 μονάδες και με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να αναζητούν ενδείξεις και κίνητρα για τη συνέχεια.

Από τεχνικής πλευράς η προσπάθεια επιβεβαίωσης των 300 μονάδων για τον 20άρη είναι εμφανής κι οι αγοραστές, λίγο μετά τις 11.00-11.05, ανεβάζουν κάπως τον πήχη σε Εθνική, Alpha Βank, Eurobank αλλά και σε CCH και ΟΤΕ.

Δεδομένης της κατάστασης (σε όλα τα μέτωπα...), ζητούμενη εξαρχής ήταν η επιβεβαίωση της τεχνικότητας του Ftse20, να μη χαθούν δηλαδή στη χειρότερη περίπτωση οι 290 μονάδες και να ελεγχθεί η όποια προσφορά βγαίνει σε ορισμένους τίτλους.

Στη CCH η διακύμανση γίνεται, μέχρι στιγμής, μεταξύ των 16,86 και των 17,19 ευρώ με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές. Για τη μετοχή και τις τελευταίες εξελίξεις θα ανεβάσουμε το ταχύτερο δυνατό διάγραμμα και εκτίμηση της eZMarket, που αφορά περισσότερο τους υφιστάμενους μετόχους και τη σχέση τιμής ανταλλαγής.

Λόγω αυξημένου ειδικού βάρους, είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε όσο καλύτερα γίνεται (και μπορούμε) τη μετοχή ενός ομίλου με αποτίμηση 6,21 δισ. ευρώ, όταν ο δεύτερος και ο τρίτος (από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας) απέχουν μακράν από αυτά τα επίπεδα.

Κόντρα Εθνικής - Ελληνικών Πετρελαίων, με την τράπεζα να περνά πριν από λίγο οριακά τα ΕΛ.ΠΕ. με την αντίστοιχη αποτίμηση στα 2,06 έναντι 2,05 δισ. ευρώ. Ενδιαφέρον στοίχημα εάν όντως ο όμιλος της Εθνικής μπορεί να «χτυπήσει» την πρωτιά (μετά βεβαίως την αποχώρηση της CCH/3E), κάτι που εκτός από σημειολογική σημασία ενδέχεται να έχει και βραχυπρόθεσμα παικτική.

Παρακολουθούμε και αυτό το ποντάρισμα, δηλαδή την προσπάθεια της ΕΤΕ να πάρει κεφάλι στη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης, που σε εύθετο χρόνο θα οδηγεί στην πρώτη.

Λεπτομέρειες, θα πείτε, ωστόσο συζητώνται σε αρκετά χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία και δεν είναι λίγοι όσοι ποντάρουν στα επόμενα βήματα των «ισχυρών χεριών». Δεν είναι λίγοι δε αυτοί που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς και τη «ζύμωση» που γίνεται σε συγκεκριμένα χαρτιά του παλιού 40άρη, και διεκδικούν μία θέση στην ανώτερη κατηγορία.

Στα 278,8 εκατ. ευρώ ανέρχεται πλέον η χρηματιστηριακή αξία της Τέρνα Ενεργειακής (η τιμή της μετοχής έχει ενισχυθεί κατά 133% μέσα σε ένα 3μηνο!). Από την κατηγορία αυτή, με απόδοση 76,7% την ίδια περίοδο η Ιντραλότ αποτιμάται στα 257,7 εκατ. ευρώ. Στα 239,9 εκατ. ευρώ αποτιμάται η Frigoglass (συνδεδεμένη της CCH/3E), αλλά τόσο η εμπορευσιμότητά της όσο κι οι ασαφείς προθέσεις για τη συνέχεια την κρατούν στην τρίτη θέση του παλιού 40άρη.

Στον Ftse20 και πάλι, η Εθνική δείχνει να «δένει» τα 2-2,05/2,10 ευρώ, η Alpha Βank δεν φαίνεται να βιάζεται για τα 2 ευρώ, ενώ ενδιαφέρον από τεχνικής πλευράς παρουσιάζει εδώ και καιρό η MIG (με απόδοση 63,5% στο 3μηνο). Σταθερή η κινητικότητα σε Μυτιληναίο, Πειραιώς αλλά και στην Ελλάκτωρ στο 1,71 ευρώ.

Για τη μετοχή του Μυτιληναίου να συνεκτιμηθεί, πως κυμαίνεται στα 3,64 ευρώ, ελάχιστα χαμηλότερα της τοπικής κορυφής των 3,79 ευρώ, που σημειώθηκε στις 8 Οκτωβρίου (στη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας).

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ενθαρρυντική την ένδειξη πως σε συγκεκριμένους τίτλους οι «σχηματισμοί αναστροφής» ή η προσπάθεια δημιουργίας ανάλογων παραμένει ενεργή, παρά την αβεβαιότητα και τη νευρικότητα των ημερών. Σε αυτήν την ομάδα και η μετοχή της Ελλάκτωρ, που έγραψε υψηλό στο 1,80 ευρώ επίσης την προηγούμενη Δευτέρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v