Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων

Προς τις 835 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης και τις 304 ο FTSE 20. Πτωτικά γύρισαν Εθνική, Εurobank, Eλλάκτωρ. "Κρατούν" ΔΕΗ, 3Ε και Πειραιώς. Μέτριος ο τζίρος. Απώλειες για 61 τίτλους.

Σε υψηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται βασικοί δείκτες και μετοχές, καθώς το Χ.Α. ποντάρει πάντα σε… πολιτική λύση.

Προφανώς το Χ.Α. αποτιμά και προεξοφλεί αυτό που ζητούν άλλωστε και οι επιχειρηματίες, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να κάνει λόγο για μια άλλου είδους «πολιτική λύση» που ζητούν επιχειρηματίες και η πραγματική οικονομία.

Έως τις 844,73 μονάδες αντέδρασε ο Γενικός Δείκτης στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης, διάστημα όπου ο FTSE-20 κινήθηκε έως τις 310,63 μονάδες. Υψηλότερα προς τις 940 μονάδες ο FT 40 Mid και επαναφορά στη σημαντική περιοχή των 340 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη.

Το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο κατ’ αρχάς στις τέσσερις μετοχές των λεγόμενων συστημικών τραπεζών, δηλαδή σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Άλλωστε, σε αυτές τις τέσσερις μετοχές οι συναλλαγές ξεπερνούν εδώ και ώρα το 1 εκατ. ευρώ (στην κάθε μία), ενώ συγκεκριμένα για την Εθνική διαμορφώνονται σε πάνω από 3 εκατ. ευρώ. Είναι επίσης ενδεικτικό πως σχεδόν ο μισός τζίρος, στις 11.15, είχε γίνει σε αυτούς τους τέσσερις τίτλους.

Σημειώνουμε επίσης πως η αποτίμηση της Εθνικής φτάνει τα 2,16 δισ. ευρώ, αφήνοντας στην τρίτη θέση τα Ελληνικά Πετρέλαια με 2,12 δισ. ευρώ.

Στα 6,34 δισ. ευρώ αποτιμάται η CCH 3E. Να συνεκτιμηθεί πως νωρίτερα η μετοχή υπερέβη το από τις 11/10 υψηλό 52 εβδομάδων των 17,36 ευρώ, καθώς αντέδρασε έως τα 17,39 ευρώ.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και κινητικότητα καταγράφεται στις μετοχές των ΔΕΗ (σχετικό θέμα ΔΕΗ - Σε ιδιώτες τα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος), ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, MIG, Ελλάκτωρ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον 40άρη να προηγείται της αγοράς, κινητικότητα παρατηρείται σε ΕΧΑΕ, Intralot, ΓΕΚ Τέρνα, Fourlis κ.ά.

Λίγο μετά τις 11.15 ο Γ.Δ. και ο FTSE-20 «δοκίμαζαν» τα αρχικά υψηλά, τις τοπικές κορυφές που σημειώθηκαν περίπου στις 10.35.

Αρκετοί είναι οι παίκτες που, αν και δεν τρέφουν σημαντικές προσδοκίες από την απογευματινή συνάντηση των τριών αρχηγών, παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις πολιτικές εξελίξεις. Η αγορά από χθες «χωνεύει» την προοπτική οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα να ληφθούν είτε σε έκτακτο eurogroup στα τέλη του μήνα, είτε στο προγραμματισμένο για τις 12 Νοεμβρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v