Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με υψηλό τζίρο η κατοχύρωση θέσεων στη Σοφοκλέους

Πτώση σημειώνει το ΧΑ μετά το μίνι ράλι. Ζητούμενο η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Απώλειες για Εθνική, Alpha, Kύπρου, 3Ε. Ανοδικά ΟΠΑΠ, Πειραιώς αλλά και Eurobank, Βιοχάλκο. Υψηλός ο τζίρος. 

Κατοχύρωση θέσεων από τα υψηλά στην αρχή της συνεδρίασης με αυξημένους μάλιστα τζίρους. Περίπου 30 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια μετά τα πρώτα 50 λεπτά της συνεδρίασης και αφού αρχικά είχαν δοθεί αφορμές κατοχύρωσης στα τοπικά υψηλά των 782,79 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 295,64 μονάδων για τον Ftse 20.

Κίνηση λίγο έως πολύ αναμενόμενη, αν και η εκτίμησή μας παραμένει πως θα πρέπει να αποφευχθεί μία «ανοδική παγίδα» και να επιβεβαιωθούν ενδοσυνεδριακά οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις κυρίως για τον 20άρη αλλά και για μετοχές-σηματωρούς όπως είναι η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αντέδρασε αρχικά έως τα 2,12 ευρώ, τοπική κορυφή που είχε να πιάσει από τις 10/4. Από τεχνική πλευρά, ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση των 2,10-2,20 ευρώ θα άνοιγε αμέσως τον δρόμο προς την επόμενη τοπική κορυφή των 2,60-2,65 ευρώ.

Θα πρέπει επίσης να προσεχθεί πως στα μέχρι στιγμής υψηλά κατοχυρώθηκε σημαντικός αριθμός θέσεων ενώ μέχρι τις 11.15 είχαν αλλάξει χέρια 3,7 εκατ. τεμάχια αξίας 7,4 εκατ. ευρώ. Επίσης υψηλές συναλλαγές έγιναν και στα χαμηλά ημέρας από το 1,98 ευρώ.

Επιμένουμε στην αναλυτικότερη παρουσίαση της συμπεριφοράς της Εθνικής καθώς είναι ο πρώτος από τους τίτλους του κλάδου που ουσιαστικά βιάζεται να δημιουργήσει σχηματισμό αναστροφής. Για την Alpha Bank θα πρέπει να επιβεβαιωθεί το 1,60 ευρώ, ενώ για ΟΤΕ, ΔΕΗ τα 3 και τα 3,75 ευρώ αντίστοιχα.

Ενισχύεται από την αρχή της συνεδρίασης η μετοχή του ΟΠΑΠ, που αρχικά αντέδρασε έως τα 6,77, για να γυρίσει πριν από λίγο 0,20 ευρώ χαμηλότερα προς τα 6,56 ευρώ. Εμφανέστερη κατοχύρωση θέσεων, μάλλον βιαστικών παικτών, σε Μυτιληναίο (-4,06%), Τράπεζα Κύπρου (-6,73%), MIG (-3,17%) στο 0,278 ευρώ.

«Καλό κλίμα, προσοχή στις ανοδικές παγίδες» σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας θεωρώντας εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση την επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Εικόνα ανάλογη με αυτήν του 20άρη διαμορφώνεται και στη μεσαία - χαμηλότερη αποτίμηση με ενδεικτική την κατά 4,24% υποχώρηση της ΓΕΚ Τέρνα, την κατά 2,40% υποχώρηση της Τέρνα Ενεργειακής, την πτώση 4,55% της Folli Follie και 5,06% για τη μετοχή της Σιδενόρ.

Να σημειωθεί πως στις διεθνείς αγορές το ευρώ παραμένει σε υψηλά εβδομάδων στο 1,2914. Στη Μαδρίτη ο IBEX υποχωρεί κατά 0,97% στις 7.914 μονάδες.

σ.σ.: Ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις η αλλαγή θεματολογίας που επιβάλλεται στη διεθνή σκακιέρα τη στιγμή όπου κορυφώνεται ο προεκλογικός αγώνας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Λιβύη βγάζουν από το προσκήνιο τα γεγονότα σε Συρία και Ιράν. Αναθερμαίνεται ο αναβρασμός στον αραβικό κόσμο, αμερικανικά σκάφη που βρισκόντουσαν ΝΔ. της Κρήτης πλέουν προς τα ανοικτά της Βεγγάζης και αίφνης το πρώτο θέμα στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ είναι η Λιβύη και όχι η Συρία και το Ιράν. Στα υπ' όψιν γιατί οι καιροί είναι πονηροί.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v