Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σπάει και το φράγμα των 750 μονάδων

Με αυξημένες συναλλαγές και διάχυση του παιχνιδιού το ΧΑ αντιδρά πάνω από τις 750 μονάδες. Εκτίναξη 25% για Eurobank, υπεραπόδοση για Πειραιώς, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, MIG, ΟΤΕ. Ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Βλέπει υψηλότερα, παρά το εργασιακό αγκάθι, το Χ.Α. Αυτή ήταν, όσο πιο ξεκάθαρη γίνεται, η θέση μας από το προσυνεδριακό κιόλας σχόλιο. Θεωρούμε πως η αγορά προεξοφλεί και ποντάρει στο θετικό σενάριο, χωρίς να παραβλέπουμε τους εν δυνάμει κινδύνους ή να παραγνωρίζουμε τις σημαντικές παγίδες.

Ωστόσο, το άνοιγμα ήταν ανοδικό και η εκ νέου επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για τους τρεις βασικούς δείκτες επανέφερε μετά τα πρώτα 10-15 λεπτά τους αγοραστές σε υψηλότερη θέση.

Με τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 750 μονάδες, τον Ftse 20 προς τις 277, με αυξημένο τζίρο και διατήρηση της διάχυσης ενδιαφέροντος και ρευστότητας και προς άλλα χαρτιά. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ στις 13.00, με πάνω από 6 εκατ. ευρώ για Εθνική Τράπεζα, και υψηλές συναλλαγές σε Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Αυξημένες συναλλαγές και σε Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, στις κυπριακές τράπεζες και σε λοιπές δυνάμεις.

Είναι εμφανής η είσοδος κι η ενεργοποίηση αυξημένης ρευστότητας, νέων παικτών, κυρίως Ελλήνων, αν και τις τελευταίες ημέρες μαθαίνουμε πως έχουν μπει στο παιχνίδι και δύο - τρία hedge funds.

Πολλές εταιρείες έχουν μαζευτεί στα ιστορικά χαμηλά από επιχειρηματίες, βασικούς μετόχους και ισχυρά χέρια. Στις τράπεζες είναι προφανές πως κάτι αλλάζει μετά και τις τελευταίες συναντήσεις του Γ. Προβόπουλου με την τρόικα και τις εξελίξεις στον κλάδο, οι οποίες δεν θα περιοριστούν στην Εμπορική, στη Γενική ή στο Τ.Τ.

Στον Εκηβόλο ανεβάζουμε σχετική προσέγγιση τεχνικού χαρακτήρα για την εν εξελίξει κίνηση του 20άρη. Αναμφίβολα, αυτή η κίνηση, που μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον στοίχημα προς τις 320 μονάδες (για τον Ftse 20) κρύβει παγίδες, διορθώσεις και υποχωρήσεις δεικτών, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όσους κινούνται στο όριο του Τ+3.

Ωστόσο, αναντίρρητα το ότι έχουν ανέβει τζίροι και στις μετοχές των Μυτιληναίου, Πειραιώς, Motor Oil αλλά και συγκεκριμένων μετοχών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη.

Όταν μάλιστα από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στρέφονται και προς ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, Ιντραλότ, ΕΧΑΕ.

Από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση και με τις συναλλαγές τους ξεχωρίζουν, λίγο πριν από τις 12.00, η Eurobank (26%), η Πειραιώς (12%), η ΕΤΕ (9%), η Σωληνουργεία (6%) και έπονται ΔΕΗ (5%) και Μυτιληναίος (5,5%).

Από τεχνικής πλευράς, θα χρειαστεί ενδοσυνεδριακά η επιβεβαίωση των 730 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 265-269 για τον Ftse 20.

Όπως και του 1,70-1,74 ευρώ για την Εθνική, του 1,55 για την Alpha Bank, που ενδοσυνεδριακά υπερέβη το 1,64 ευρώ, ενώ για τη ΔΕΗ αντίστοιχη ζώνη θεωρούνται τα 3,70-3,75 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v