Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στα υψηλά ημέρας διά χειρός Goldman Sachs

Έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση ανόδου, καθώς η έκθεση του οίκου για τη ΔΕΗ την οδήγησε σε εκρηκτική άνοδο 12%, συμπαρασύροντας ΓΔ και FT20. Επανεμφάνιση αγοραστών σε ΟΤΕ, Εθνική. Κέρδη για Κύπρου, Λαϊκή.

Στα 5,2 ευρώ από 2,52 πριν, αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ η Goldman Sachs σε έκθεση για τα Ευρωπαϊκά utilities. O διεθνής οίκος διατηρεί τη σύσταση "neutral" για τη μετοχή της εισηγμένης.

Τυχαίο; Δεν νομίζω (!)

Σε κάθε περίπτωση η παραπάνω έκθεση ήλθε στο σωστό timing και όταν η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου προέβλεπε αυξημένες πιθανότητες διόρθωσης, προκειμένου η Αγορά να “χωνέψει” τις νέες αποτιμήσεις.

Από εκεί και πέρα για την κατάκτηση του τελικού θετικού προσήμου, σημαντικό ρόλο έπαιξε η επανεμφάνιση των αγοραστών σε ΟΤΕ και Εθνική και οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Εθνική και Κύπρου και μαζί με αυτούς τον Γενικό Δείκτη που έκλεισε μία ανάσα από ενδοσυνεδριακό υψηλό.

Από το προσυνεδριακό σχόλιο η στήλη ανέφερε ότι για σήμερα επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της αυξημένης μεταβλητότητας, ενώ σημαντικές ενδείξεις θα δώσει ο τζίρος της πρώτης ώρας.

Πράγματι, ο Δείκτης άλλαξε δέκα φορές πρόσημο, ενώ η πρώτη ώρα συνεδρίασης ολοκληρώθηκε με τον τζίρο να ξεπερνά τα 18,5 εκατ. σαφέστατη ένδειξη ότι τόσο οι όψιμοι αγοραστές, όσο και οι βραχυχρόνιοι traders που προχωρούσαν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ήταν ιδιαίτερα ενεργοί.

Από εκεί και πέρα, ο τζίρος κάθισε εντυπωσιακά και οι ελεγχόμενες πωλήσεις έστειλαν δείκτες και μετοχές σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι να έλθει η αντίδραση που ξεκίνησε στις 15.05.

Τελικά, μόλις έξι τίτλοι του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, Κύπρου, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Alpha Bank “απασχόλησαν” το 67% του συνολικού τζίρου.

Μεγαλύτερη η μεταβλητότητα στον Τραπεζικό κλάδο, όπου ο κλαδικός του δείκτης κινήθηκε μεταξύ 270,7 (+4,44%) και 252,39 (-2,62%) μονάδων.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τις Κυπριακές Τράπεζες οι μετοχές των οποίων κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Από τους υπόλοιπους Τραπεζικούς τίτλους, καλύτερες διαθέσεις επέδειξαν Eurobank και Πειραιώς, ενώ χαμηλότερα του 20αρη, πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της Τρ. Ελλάδος που έκλεισε και στο υψηλό ημέρας.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, ίσως αξίζει αναφοράς η είδηση σύμφωνα με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έκαναν αποδεκτή την υπ’ αριθμ. 386/2012 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την υποχρέωση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων να καταβάλουν στο Ελληνικό Δημόσιο ετήσια σταθερή απόδοση των προνομιούχων μετοχών, που εκδίδονται για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου Ανώνυμων Τραπεζικών Εταιρειών και αναλαμβάνονται από το Δημόσιο, σε ποσοστό 10% επί του εισφερόμενου κεφαλαίου (Ν. 3723/2008). Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, με την αποδοχή της ανωτέρω Γνωμοδότησης επιβεβαιώνεται η υποχρέωση καταβολής στο Δημόσιο Ταμείο των σχετικών χρηματικών ποσών από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Επίσης, εντός των επόμενων εβδομάδων θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης της Ελληνικής θυγατρικής της Credit Agricole, Εμπορικής Τράπεζας, ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής του Γαλλικού ομίλου, Bertrand Delpit σε παρουσίαση που ανέβηκε στην ιστοσελίδα της Τράπεζας. Στην παρουσίαση αναφέρεται ότι η πλειοψηφία των ναυτιλιακών δανείων της Εμπορικής θα μεταφερθεί εντός των επόμενων μηνών στην Credit Agricole.

Από την άλλη, όσο πλησιάζει το άτυπο Eurogroup στις 14 τρέχοντος, τόσο εντείνονται οι πολιτικές διεργασίες.

To Εurogroup της Παρασκευής που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο δεν θα αποτελέσει κάποιο "σημαντικό συμβάν", δήλωσε σε διεθνές πρακτορείο Ευρωπαίος αξιωματούχος, μειώνοντας τις προσδοκίες για τη συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Eurogroup της Παρασκευής δεν θα λάβει κάποια σημαντική απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση των Ισπανικών Τραπεζών.

Στο Eurogroup θα συζητηθεί το αίτημα της Κύπρου για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης μεταδίδει το ΑΠΕ. Όπως σημειώνει στη συνεδρίαση του οργάνου στη Λευκωσία θα είναι παρούσα η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία και θα συναντηθεί με τον Δημήτρη Χριστόφια. Σύμφωνα με το ΡΙΚ, αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι το Eurogroup αναμένει από τη Λευκωσία τον ακριβή προσδιορισμό του αιτήματός στήριξης.

Ο ίδιος αξιωματούχος εκτιμά ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα πρόγραμμα, όχι μόνο για τον Τραπεζικό τομέα αλλά ευρύτερα για την οικονομία.

Πρόταση που προβλέπει να μετατεθούν για το 2020 οι πληρωμές Ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της ΕΚΤ και λήγουν το 2013-2015 φέρεται να μεταφέρει ο Αντώνης Σαμαράς στον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο σημερινό ραντεβού των δυο πλευρών.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE και πλην των ΔΕΗ και ΟΤΕ, την σαφώς καλύτερη εικόνα επέδειξε η μετοχή του Μυτιληναίου.

Τεχνικά και όσον αφορά την μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που μάλλον θα συνεχίσει να “παίρνει ρεύμα” από την έκθεση της Goldman Sachs, η επόμενη τεχνική αντίσταση οριοθετείται στα 3,91 ευρώ, ενώ ο μεσοπρόθεσμος στόχος εντοπίζεται στο επίπεδο των 5,0 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του μη Τραπεζικού 20αρη, μόνο ο τίτλος της Folli Follie Group συμπλήρωσε δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η εισηγμένη βρίσκεται σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για συμφωνία σχετικά με τις δραστηριότητές της στον κλάδο Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών, όπως ανακοίνωσε. Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται ομαλά, ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, έστω και οριακά, υψηλότερα των 730 μονάδων (αν επιβεβαιωθεί) μπορεί να δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 780 μονάδες, καθώς οι 750 μοιάζουν περισσότερο σαν ψυχολογικό όριο.

Σαφώς λιγότεροι οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-1,38%), Motor Oil (-2,62%), Jumbo (-4,9%), Folli Follie Group (-2,39%), Μέτκα (-1,23%), ΟΠΑΠ (-0,33%) και Τιτάν (-4,89%).

Στην πλευρά των κερδισμένων, τα μεγαλύτερα κέρδη για Κύπρου (+14,75%), ΔΕΗ (+11,98%) και CPB (+9,3%).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 21 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 711,06 (15.06) και υψηλό τις 732,59 (17.06) και έκλεισε τελικά στις 731,51 με κέρδη 0,75%, ενώ ο τζίρος μειώθηκε στα 61,1 εκατ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 92 ανοδικές μετοχές έναντι 51 πτωτικών και για 22 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν τις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες.

Στα επιμέρους, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν οι Σελόντα, Χαλκόρ, Ελ. Καλώδια, ΕΛΒΑΛ, Ιντρακόμ,
Σιδενόρ κ.λ.π.


Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια

Τι να πει κάποιος για μία τέτοια τάση, μιας και σε αυτή την Αγορά όλοι κουτσά - στραβά κερδίζουν, αναρωτιέται το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Τέτοιες κινήσεις έχουν και “εξαερώσεις” και απλά πρέπει κάποιος να προσέχει το πόσο ανοίγεται.

Χθες εμφανίστηκαν οι πρώτοι παλιοί επενδυτές, μιας και είδαν ότι κάτι γίνεται.

Ήδη πλησιάζουμε στο 750 του Γενικού Δείκτη που έχουμε τον πρώτο σοβαρό στόχο μας, χωρίς να μοιάζει και ο τελικός.

Στην περίπτωση της Εθνικής, δεν θα φανεί παράξενο πολύ σύντομα να δώσει κίνηση υψηλότερα των 2,00 ευρώ, αν επιβεβαιώσει για στήριξη τα 1,61 ευρώ.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, κοντινή στήριξη είναι το 263 – 261, ενώ προς τα πάνω επόμενο σοβαρό επίπεδο είναι η περιοχή του 280+.

Άλλωστε, δεν είναι και απλό κάποιος να προβλέψει που θα σταματήσει ο …”όχλος” (!)

Το θετικό σενάριο της Αγοράς είναι πως τελικά η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μέσω ESM και όχι μέσω της δόσης κάτι που η Αγορά το ποντάρει δημιουργώντας τάση.

Το ευρώ δεν κατάφερε να κάνει νέα ψηλά από την Παρασκευή βγάζοντας ήπια διόρθωση. Κοντινή στήριξη το 1,2743 και κύρια το 1,2715 που ουσιαστικά επιβεβαιώνει την πρόσφατη διάσπαση του 1,27 με πολλές πιθανότητες αντίδρασης και πάλι.

Μόνο διάσπαση του 1,2680 θα μπορούσε να προβληματίσει τα “long”. Προς τα πάνω το 1,2781 κοντινή και το 1,28 κύρια αντίσταση που κατοχύρωση το πιο πιθανό είναι να δοκιμάσει το επίπεδο 1,2856, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.


Οι διεθνείς αγορές

Στάση αναμονής στις διεθνείς Αγορές, καθώς οι επενδυτές περιμένουν την απόφαση του Γερμανικού Δικαστηρίου για τον ESM, το αποτέλεσμα των Ολλανδικών εκλογών και βέβαια την ετυμηγορία της Fed.

Υπενθυμίζεται ότι η Federal Reserve θα ανακοινώσει την Πέμπτη τις αποφάσεις και τις εκτιμήσεις της για την πορεία της Αμερικανικής οικονομίας, ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας, Ben Bernanke.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και σημαντική αξία μπορεί να έχει το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια της νομοθετικής περιόδου του Κογκρέσου το 2013 θα καθορίσουν πιθανότατα την κατεύθυνση της αξιολόγησης “AΑΑ” και του αρνητικού outlook των ΗΠΑ, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Moody΄s Investors Service.

Εάν οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε συγκεκριμένες πολιτικές που προωθούν τη σταθερότητα και δημιουργούν καθοδική τάση για το δείκτη του Ομοσπονδιακού χρέους προς το ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα η αξιολόγηση θα επιβεβαιωθεί και το outlook θα αναβαθμιστεί σε σταθερό, σημειώνει ο οίκος. Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν η Moody΄s θα υποβαθμίσει πιθανότατα την αξιολόγηση σε “AΑ1”.

Η Moody΄s θεωρεί επίσης απίθανη τη διατήρηση της αξιολόγησης “AAA” με αρνητικό outlook εντός του 2014. Το μόνο σενάριο που ενδέχεται να οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα θα είναι η υιοθέτηση μεθόδου για τη σταθεροποίηση του χρέους μέσω ενός μεγάλου σε κλίμακα δημοσιονομικού σοκ το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση. Σε αυτήν την περίπτωση η Moody΄s θα χρειαστεί αποδείξεις πως η οικονομία μπορεί να ανακάμψει πριν εξετάσει την αναβάθμιση του outlook σε σταθερό.

Η ύφεση που πλήττει την Ευρώπη θα επεκταθεί και στη Γερμανία μέσα στους επόμενους έξι μήνες, δήλωσε σε ομιλία του στο Βερολίνο ο George Soros. "Αυτό δεν αποτελεί πλέον πρόβλεψη. Είναι μια παρατήρηση. Το Γερμανικό κοινό δεν το νιώθει ακόμα και δεν το πιστεύει. Αλλά είναι πολύ πραγματικό στην Περιφέρεια και θα φτάσει στη Γερμανία σε έξι περίπου μήνες" υπογράμμισε ο κ. Soros.

Αρνητικό διατηρεί το outlook των Βρετανικών Τραπεζών η Moody΄s Investors Services καθώς συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπες με την ανεμική οικονομική ανάπτυξη, το υψηλό ρυθμιστικό κόστος και την έκθεση στις προβληματικές Χώρες της Ευρωζώνης.

Όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires, ο οίκος στη ετήσια έκθεσή του αναφέρει πως η κερδοφορία των μεγάλων Τραπεζών, όπως των Royal Bank of Scotland Group, Lloyds Banking Group και Barclays μπορεί να πληγεί από τις απομειώσεις στην έκθεσή τους στον Κτηματομεσιτικό κλάδο του εξωτερικού και το υψηλότερο κόστος προσαρμογής στους αυστηρότερους κανονισμούς που επιβάλλονται μετά τα τελευταία σκάνδαλα.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο οίκος, η Κυβέρνηση είναι λιγότερο διατεθειμένη να προχωρήσει σε διασώσεις Τραπεζών ενώ οι νέοι κανονισμού επιβάλλουν το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων Επενδυτικής Τραπεζικής από αυτές της λιανικής.

ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας που δεν είχε αντίκτυπο στον όγκο συναλλαγών.
Ξεκίνησαν τα πρώτα ρολλαρίσματα θέσεων, ενώ σημειώθηκαν και κινήσεις “short covering”.

Αυξημένο ενδιαφέρον και στην αγορά των ΣΜΕ επί μετοχών όπου διακινήθηκαν συνολικά 75.740 συμβόλαια

Τα συμβόλαια του 20αρη με ελαφρώς υποδεέστερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν την υπερτίμηση στο 0,15%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.652, τιμή εκκαθάρισης 270), κινήθηκαν μεταξύ 262,5 και 274 μονάδων.

Καμία συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (28.437), Alpha Bank (16.955), Κύπρου (7.290), ΔΕΗ (5.054), ΟΤΕ (3.522), ΟΠΑΠ (2.285), CPB (981), Πειραιώς (5.280), Ελλάκτωρα (646), Μυτιληναίο (1.023), Intralot (360), Eurobank (1.447), Σιδενόρ (499), ΓΕΚ (611), Ελ. Πετρέλαια (140), Τιτάνα (170), MIG (814).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 αυξήθηκε στο 52%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη στα 662 δικαιώματα, (461 δικαιώματα αγοράς και 201 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5.019.049 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v