Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η μεταβλητότητα επικρατέστερο σενάριο

Η στάση αναμονής των διεθνών αγορών σε συνδυασμό με τα σημαντικά κέρδη που έχουν προηγηθεί στο ΧΑ ενισχύει το σενάριο αυξημένης μεταβλητότητας. Ο τζίρος της πρώτης ώρας θα δώσει ενδείξεις για τελικό πρόσημο του δείκτη.

Άκρως ενδιαφέρουσα αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση για το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς οι εν δυνάμει αγοραστές θα κληθούν να απορροφήσουν την όποια προσφορά προέλθει από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους χθες το βράδυ οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, κλείνοντας μάλιστα κοντά στο χαμηλό ημέρας, και συνολικά οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής της FED.

Υπενθυμίζεται ότι η Federal Reserve θα ανακοινώσει την Πέμπτη τις αποφάσεις και τις εκτιμήσεις της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του προέδρου της τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε.

Τα αρνητικά πρόσημα επεκτάθηκαν σήμερα το πρωί και στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ ελεγχόμενες απώλειες για το ξεκίνημα δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το ελληνικό χρηματιστήριο καλείται σήμερα να δείξει αν και πόσο η περίπου απνευστί κίνηση περίπου 100 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη μπορεί να οδηγήσει σε κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών ή αν οι αγοραστές θα εκπλήξουν για ακόμα μία συνεδρίαση, οδηγώντας τον δείκτη σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, η υπέρβαση των 730 μονάδων δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 780 μονάδες, ενώ σε περίπτωση διόρθωσης αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς να οδηγήσει τον δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που θεωρούν ότι μία βραχυπρόθεσμη διόρθωση μπορεί να είναι «υγιής» εξέλιξη προκειμένου το Χ.Α. να αποτιμήσει τις νέες εξελίξεις. Όμως, επειδή στην ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών έχουν μεσολαβήσει δύο σημαντικές ενδοσυνεδριακές διορθώσεις δεν αποκλείεται η αγορά να εκπλήξει ευχάριστα.

Με όλα τα σενάρια ανοιχτά, ασφαλώς σημαντική ένδειξη θα είναι ο τζίρος της πρώτης ώρας. Από εκεί και πέρα, και σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, το Eurogroup της Παρασκευής που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο δεν θα αποτελέσει σημαντικό συμβάν καθώς, σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου αξιωματούχου, η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Οκτώβριο.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v