Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Με θετικές παρακαταθήκες ξεκινά η νέα εβδομάδα

Στάση αναμονής στις μεγάλες διεθνείς αγορές μετά τα κέρδη των τελευταίων ημερών, ενώ η νέα εβδομάδα στο ΧΑ ξεκινά με θετικές παρακαταθήκες εν μέσω καθοριστικών εξελίξεων εντός και εκτός Ελλάδος.

Με τη θετική φόρα που άφησε η συνεδρίαση της Παρασκευής ξεκινά η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο, αν και όλες οι προκλήσεις είναι μπροστά και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εφιστούν την προσοχή καθώς σε λίγους επιλεγμένους τίτλους τα κέρδη θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον αξιόλογα και το δέλεαρ καταγραφής τους ισχυρό.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι δείκτες στη Wall Street, έστω και μετά από συνεχείς αλλαγές προσήμων, επιμένοντας σε υψηλά πολλών ετών εν μέσω προσδοκιών για νέα κίνηση της FED, που πιθανόν να τονώσει την αμερικανική οικονομία.

Οι ίδιες προσδοκίες αξίζει να σημειωθεί ότι έστειλαν και τον χρυσό σε νέα υψηλά εξαμήνου. Ακολουθώντας σήμερα το πρωί οι μεγάλες ασιατικές αγορές, έδωσαν μικτή εικόνα και μικρές διαφοροποιήσεις, ενώ με διαθέσεις μικρής διόρθωσης δείχνουν τα futures ότι θα ξεκινήσει η συνεδρίαση στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Δεν είναι λίγοι οι διεθνείς αναλυτές που τονίζουν ότι ξεκινά μία ακόμα καθοριστική εβδομάδα για το μέλλον της ευρωζώνης καθώς το γερμανικό δικαστήριο καλείται να αποφασίσει για τον ESM, ενώ αναμένεται και το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών, το άτυπο Eurogroup στις 14 του μηνός στην Κύπρο και από την άλλη πληθαίνουν οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες πλησιάζει η πιθανή προσφυγή της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης.

Μάλιστα, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, μπορεί τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας να έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, μετά και την απόφαση της ΕΚΤ, όμως η αποκλιμάκωση αυτή αφορά κυρίως ομόλογα μικρής χρονικής διάρκειας. Αντίθετα το επιτόκιο στα 10ετή δεν φαίνεται να απομακρύνεται σημαντικά από το 6%.

Από την άλλη, και σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, η Ελλάδα υφίσταται μια αναπάντεχη επίθεση φιλίας. Έτσι, σύμφωνα με το Spiegel Online η Άνγκελα Μέρκελ έχει πειστεί ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, φαίνεται ότι έχει κολλήσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, που μπορεί τελικά να είναι σημαντικά υψηλότερο, αφενός στις ενστάσεις της τρόικας για συγκεκριμένα μέτρα που περιέλαβε η ελληνική πλευρά και αφετέρου στις αντιδράσεις των δύο εταίρων (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν έχει αλλάξει στο μέτωπο της εγχώριας οικονομίας, που συνεχίζει να επιδεινώνεται, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι τα νέα μέτρα θα επιτείνουν επιπλέον την ύφεση και θα αυξήσουν την ήδη υψηλή ανεργία.

Παρά ταύτα, είναι εμφανές ότι κάτι αλλάζει στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και αυτό δεν είναι άλλο από την ψυχολογία. Σε έναν προεξοφλητικό μηχανισμό όπως είναι οι χρηματιστηριακές αγορές, κάποιοι εκτιμούν ότι το country risk της χώρας μειώνεται, ακόμα και αν το Χ.Α. υποβιβαστεί από τον Ftse στην αξιολόγηση που αναμένεται εντός των ημερών, και προχωρούν σε άκρως επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Παραμένει ζητούμενο αν και σήμερα οι εταιρείες που εμπλέκονται σε σενάρια αποκρατικοποιήσεων βρεθούν στις πρώτες προτιμήσεις των αγοραστών, οι 700 μονάδες είναι καθαρά ψυχολογικό όριο, ενώ η όποια διόρθωση - κίνηση κατοχύρωσης κερδών δεν αποκλείεται να έρθει κοντά στην περιοχή των 740 μονάδων.

Επίσης, αξίζει υποσημείωση μεταξύ άλλων «η πρόταση ενός κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα για την αναδιάρθρωση των δανείων των νοικοκυριών και εταιρειών, που θα αποτελέσει credit negative για τις τράπεζες της χώρας», σύμφωνα με το weekly credit outlook της Moody’s.

Η πρόταση αυτή του ΠΑΣΟΚ, όπως παρουσιάστηκε σε επιστολή την προηγούμενη εβδομάδα προς τον επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, θα δημιουργούσε ηθικό κίνδυνο για τους δανειολήπτες, σημειώνει.

Από σήμερα 10/9, και μετά τη μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της εταιρείας Κυριακίδη είναι διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία 1 ευρώ και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου, ποσού 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης το 0,75 ευρώ.

Επίσης από σήμερα εισάγονται 268.700 μετοχές της Alpha Trust Ανδρομέδα οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο reverse split των μετοχών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής τα 14,20 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v