Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Distress funds απογειώνουν τις τραπεζικές μετοχές

Ξένα επιθετικά χαρτοφυλάκια χάρισαν σημαντικά κέρδη στη Σοφοκλέους. Ανω των 128 εκατ. ο τζίρος, που είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 72 συνεδριάσεων. Διψήφια άνοδος για Εurobank, ΕΤΕ, ΜΙG, Πειραιώς, Βιοχάλκο.

Κεφάλαια κινδύνου (distress funds) φαίνεται ότι “παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους”, όσον αφορά την τύχη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ποντάροντας στις, θεωρητικά, χαμηλές αποτιμήσεις και στο μειούμενο “country risk”, επωφελούμενα της υψηλής εμπορευσιμότητας των Τραπεζικών μετοχών και δίνοντας την έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη.

Η παρουσία των ξένων χαρτοφυλακίων επιβεβαιώνεται όχι μόνο από πληροφορίες, αλλά και από την επιθετική κινητικότητα στον Τραπεζικό κλάδο, όσο και από την εντυπωσιακή εκτόξευση του τζίρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων 72 συνεδριάσεων, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 31/5 (αναδιαρθρώσεις MSCI), ενώ το 57% της μικτής αξίας συναλλαγών αφορά μόλις τέσσερις τίτλους και πιο συγκεκριμένα του Εθνική, ΟΠΑΠ, Κύπρου και Alpha Bank.

Την τάση αυτή αποφάσισαν να ακολουθήσουν και οι περισσότεροι εγχώριοι traders και σε αυτό αποδίδεται η σχετικά “αδύναμη” εικόνα τόσο στον μη Τραπεζικό 20αρη, όσο και σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που έδειχναν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής λίγες συνεδριάσεις πριν.

Η σημερινή κίνηση των ξένων funds έγινε με γνώμονα τις απόλυτες τιμές, δηλαδή ποια μετοχή έχει μείνει πίσω και αυτό επιχορήγησε σημαντικά τον τίτλο της Eurobank σε σχέση με τις Εθνική και Alpha Bank, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι και οι τρεις Τράπεζες δεν αποκλείεται να “πέσουν μαζί στο νήμα”, όσον αφορά την διεκδίκηση της Εμπορικής.

Τη λογική των απόλυτων τιμών αναμένεται να εκμεταλλευθεί και η Πειραιώς, αν διατηρηθεί το θετικό κλίμα και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι σύντομα θα υπάρξουν οι τελικές εξελίξεις στην υπόθεση της Γενικής. Ο εν λόγω τίτλος έκλεισε στο υψηλό ημέρας με τα δεύτερα μεγαλύτερα κέρδη στο Τραπεζικό ταμπλώ. Αν δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 0,45 ευρώ θα κινηθεί ταχύτατα προς τα 0,50 ευρώ.

Ασφαλώς κάποιοι παρακολουθούν και τις κεφαλαιοποιήσεις και αυτοί δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη την προκλητική κεφαλαιοποίηση της Τρ. Ελλάδος.

Ο τίτλος συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, έκλεισε σε υψηλά 5μηνου και στο υψηλό ημέρας και από την στιγμή που άφησε πίσω του την αντίσταση των 12,00 ευρώ, άνοιξε τον δρόμο προς τα 15,70 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό +14,02% του Τραπεζικού δείκτη, είναι η μεγαλύτερη άνοδος του τελευταίου τριμήνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 14/6 (+23,39%).

Τεχνικά, ο εν λόγω δείκτης, κλείνοντας υψηλότερα του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 300 μονάδων, δημιούργησε τις τεχνικές παρακαταθήκες για περαιτέρω αναρρίχηση προς τις 340 μονάδες.

Η γερμανική απόφαση για τον ESM

Από εκεί και πέρα υπήρξε και μία θετική είδηση, που έδωσε το πρώτο τίναγμα του Δείκτη και αυτή δεν ήταν άλλη από την ψήφιση του ESM από το Γερμανικό Δικαστήριο, τουλάχιστον για όσους παίζουν το σενάριο η κεφαλαιοποίηση των εγχώριων Τραπεζών να γίνει με χρήματα από τον ESM και όχι επιβαρύνοντας περαιτέρω το Κρατικό χρέος.

Πιο συγκεκριμένα, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε τελικά όπως αναμενόταν το “πράσινο φως” για την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης από το Γερμανικό Κοινοβούλιο, επιβάλλοντας ωστόσο μεταρρυθμίσεις. Η απόφαση αναφέρει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί πως η Γερμανική επιβάρυνση στον ESM δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 190 δισ. ευρώ χωρίς νέα έγκριση από την Κάτω Βουλή της Χώρας. Επίσης, ότι και τα δύο Νομοθετικά Σώματα της Γερμανίας θα πρέπει να ενημερώνονται για τις αποφάσεις του ESM.

Η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα ξεκινήσει μετά την 1η Ιανουαρίου του 2013, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Juncker. Όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires, στην ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει ότι θα συγκαλέσει στις 8 Οκτωβρίου εναρκτήρια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM στο Λουξεμβούργο.

Η είδηση έδωσε σημαντικά κέρδη και στο ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα, που βρέθηκε να διεκδικεί επίπεδα τιμών υψηλότερα των 1,29 δολαρίων, για να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια.

Η άλλη είδηση που έπαιξε τον ρόλο της ήταν η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με την οποία την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 29% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ.

Η είδηση είχε άμεσο αντίκτυπο στην μετοχή του Οργανισμού που έκλεισε στο υψηλό ημέρας και σε υψηλά τεσσάρων μηνών. Αν η μετοχή δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 6,60 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 7,50 ευρώ.

Το Ταμείο Αξιοποίησης της Κρατικής περιουσίας έχει εντοπίσει 40 ακατοίκητα νησιά τα οποία μπορεί να νοικιάσει έως και για 50 χρόνια προκειμένου να εξασφαλίσει κεφάλαια τα οποία θα βοηθήσουν τη μείωση του χρέους, υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg. “Εχουμε βρει σημεία με καλό έδαφος τα οποία βρίσκονται κοντά στην ενδοχώρα και έχουν καλές υποδομές.

Την ίδια στιγμή δεν δημιουργούν κανένα θέμα αναφορικά με την εθνική ασφάλεια”, σημείωσε το στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπρατζής, σε συνέντευξη του στις 6 Σεπτεμβρίου. “Η νομοθεσία δεν μας επιτρέπει να τα πουλήσουμε και δεν θέλουμε να το κάνουμε”.

Η “Shortlist” περιλαμβάνει νησιά που φτάνουν από 500.000 τ.μ. έως 3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υψηλού επιπέδου τουριστικές εγκαταστάσεις αφού προηγουμένως παραχωρηθούν με leasing για διαστήματα 30 έως 50 χρόνια.Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η διάθεση ανάληψης κινδύνου είναι η αλλαγή που σημειώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και η “ποιότητα” των αγοραστών παραμένει με πολλά ερωτηματικά.

Σε κάθε περίπτωση η ανατροφοδοτούμενη ανοδική κίνηση, θα φέρνει σε όλο και πιο δύσκολη θέση όσους επιδεικτικά παραμένουν εκτός Αγοράς περιμένοντας την σημαντική διόρθωση για να επανεξετάσουν την τακτική τους.

Oι αποδόσεις των μετοχών

Στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Τιτάνα, μόνος “κόκκινος” τίτλος αυτός της CPB.

Αντίθετα πέντε τίτλοι με διψήφιες αποδόσεις και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+11,58%), Εθνική (+16,57%), Πειραιώς (+22,45%), Eurobank (+26,2%), MIG (+17,36%), ενώ με μικρότερα, αλλά διόλου ευκαταφρόνητα, κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 774,79 μονάδες (16.46) και έκλεισε τελικά στις 770,53 με κέρδη 5,33%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 128 εκατ.

Πολύ καλή η τελική εικόνα με 118 ανοδικές μετοχές έναντι 48 πτωτικών και 20 τίτλοι με ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα του 10%, κάτι που σε αρκετά πρώην εγκλωβισμένα ή και “κόκκινα” χαρτοφυλάκια αρχίζει και δίνει “αγοραστική δύναμη”.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι “πειστική” κίνηση συνεχίζουν να δίνουν τα Ελ. Καλώδια, ενώ επανήλθαν οι αγοραστές στην Τέρνα Ενεργειακή, παρά το γεγονός ότι από σήμερα μπήκαν σε διαπραγμάτευση οι καινούργιες 5205670 δωρεάν μετοχές.

Αντίθετα υπό σημαντική πίεση έκλεισε η μετοχή της Γενικής, καθώς από αύριο 13/6, παύει προσωρινά η διαπραγμάτευση των 1.729.744.037 μετοχών της Τράπεζας, ονομαστικής αξίας εκάστης € 0,30, προκειμένου να αντικατασταθούν από 17.297.440 μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης € 30,0000006417135 στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της εταιρείας.

Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων 17.297.440 μετοχών, με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 9,00 ορίζεται η 20/9/2012.

Η τεχνική εικόνα

Ασφαλώς και έχει αλλάξει δραματικά η τεχνική εικόνα για πάρα πολλούς τίτλους του 20αρη και όχι μόνο.

Στην περίπτωση της Eurobank, που σήμερα έκλεψε τις εντυπώσεις, η υπερπήδηση του 1,00 ευρώ (που έστειλε τον τίτλο σε υψηλά 6μηνου) δημιουργεί τεχνικές ενδείξεις για κίνηση προς τα 1,25 ευρώ, αν υπερκεραστεί η “μικρή” αντίσταση στα 1,10 ευρώ.

Στις 10/4 ήταν το τελευταίο κλείσιμο της Εθνικής υψηλότερα των 2,00 ευρώ και πλέον, σημαντική θεωρείται η υπερπήδηση των 2,12 ευρώ.

Το αμέσως υψηλότερο, του σημερινού, κλείσιμο για την Alpha Bank έχει σημειωθεί στις 17 – 20/2 και στα 1,81 ευρώ και η ζώνη 1,80 – 1,95 ευρώ μπορεί να αποδειχθεί σχετικά “σκληρή” για τον τίτλο.

Πλησιάζει την αποφασιστική αναμέτρηση με τα 3,26 ευρώ ο ΟΤΕ, ενώ η αμέσως επόμενη τεχνική αντίσταση εντοπίζεται στα 3,80 ευρώ.

Για την ΔΕΗ, έχει αναφερθεί πως η επόμενη τεχνική αντίσταση οριοθετείται στα 3,91 ευρώ, ενώ ο μεσοπρόθεσμος στόχος εντοπίζεται στο επίπεδο των 5,0 ευρώ.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, κοντινή στήριξη είναι το 263 – 261, ενώ προς τα πάνω επόμενο σοβαρό επίπεδο είναι η περιοχή των 280 – 295 μονάδων.

Από το χθεσινό σχόλιο, η στήλη ανέφερε ότι οι πολυαναφερόμενες 750 μονάδες είναι καθαρά ψυχολογικό όριο και ότι 780 – 790 μονάδες είναι η πραγματική αντίσταση. Αν υπερκεραστεί άμεσα η εν λόγω ζώνη, θα δημιουργηθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις κίνησης προς τις 840 – 850 μονάδες, αλλά και σχετικός πανικός στις τάξεις των “short”.

Τι εκτιμούν αναλυτές της αγοράς

Η τρέχουσα ανοδική αντίδραση έχει σαν ειδοποιό διαφορά την σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών, επισημαίνει ο Σέργιος Μελαχροινός.

Επίσης οι περισσότερες διορθωτικές κινήσεις γίνονται ενδοσυνεδριακά, η όποια προσφορά απορροφάται μάλλον εύκολα και ο Δείκτης κλείνει κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό, μη δίνοντας “δεύτερη ευκαιρία” στους ημερήσιους πωλητές.

Ουσιαστικά, είδηση που να στηρίζει την κίνηση της Αγοράς δεν υπάρχει, υφίσταται όμως αλλαγή στην ψυχολογία και επανεμφάνιση ξένων οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές αποτιμήσεις, προσδοκούν σε σημαντικά κέρδη.

Η αλλαγή στάσης των ξένων φαίνεται από την αποκλιμάκωση των Ελληνικών spreads και από τις δηλώσεις ξένων αξιωματούχων.

Σημαντικός παράγοντας που θα συνεχίσει να υποστηρίζει την θετική τάση στις Αγορές, είναι οι επερχόμενες Αμερικανικές εκλογές, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v