Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπάνε τα κοντέρ με τζίρο άνω των 100 εκατ.

Πάρτι προεξόφλησης λόγω Εμπορικής, αλλά και θετικών εξελίξεων για την Αθήνα ωθεί το Χρηματιστήριο. Πάνω από τις 765 μονάδες. Διψήφια κέρδη για Βιοχάλκο, Εθνική, Eurobank, MIG, Πειραιώς. Άνω των 100 εκατ. ο τζίρος.

Πάρτι προεξόφλησης με επίκεντρο την Εμπορική εκτινάσσει ψηλότερα το Χ.Α. Έως 5,82% ενισχυόταν λίγο μετά τις 16:00 ο FTSE, που ξεπερνούσε και τις 288 μονάδες.

Κατά 27,2% ενισχύεται η μετοχή της Eurobank, που περνά στο 1,05 ευρώ, με 6,1 εκατ. τεμάχια. Κατά 13,7% η μετοχή της Εθνικής, που αγγίζει πλέον τα 2 ευρώ, με 10,; εκατ. τεμάχια. Κατά 8,92% ενισχύεται στο 1,72 με 6,8 εκατ. τεμάχια η μετοχή της Alpha Bank.

Στην τραπεζική άνοδο συμμετέχει και η Πειραιώς, καταγράφοντας κέρδη 18%, αλλά και η MIG που ενισχύεται 19,42%. Αντίθετα, πτώση σημειώνουν η Jumbo και η Τιτάν.

Η μέχρι τώρα επίσημη ενημέρωση για το θέμα της Εμπορικής μπορεί να μη δικαιολογεί το… ξαφνικό και με υψηλές συναλλαγές τίναγμα των διεκδικητών, ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές αποδίδουν την κίνηση στη χθεσινή συνάντηση του διοικητής της ΤτΕ με την τρόικα. Ωστόσο, το ρεπορτάζ του euro2day.gr είναι κατατοπιστικό.

Η αγορά προεξοφλεί και τη θετική έκβαση του εγχειρήματος της Εμπορικής αλλά και της υλοποίησης των διεργασιών στο μέτωπο της Γενικής. Αυτό αποτυπώνεται στο 18% της Πειραιώς, που με 10,5 εκατ. τεμάχια περνά το 0,4 ευρώ.

Άνω των 100 εκατ. ο τζίρος

Η αξία των συναλλαγών, πάνω από 100 εκατ. ευρώ, αδιάψευστος μάρτυρας της εσπευσμένης ενεργοποίησης «ισχυρών χεριών». Κυρίως ελληνικών αλλά και λιγοστών ξένων, που συνεχίζουν σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, αλλά και σε Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola Hellenic.

Με βάση τον μέχρι τώρα τζίρο, η αγορά επιστρέφει στις συνεδριάσεις της 18ης/6, τις 31ης/5 και τις 1ης Φεβρουαρίου, ημέρες όπου ο τζίρος ξεπέρασε τα 80 εκατ., φτάνοντας έως τα 107,2 εκατ. ευρώ του Μαΐου.

Έχει σημασία και από τεχνικής πλευράς να δούμε τι είχε συμβεί σε αυτές τις τρεις συνεδριάσεις. Με τη βοήθεια της Fast Finance ΑΕΠΕΥ στις 18/6 έγιναν 84,7 εκατ. ευρώ, στις 31 Μαΐου 107,2 εκατ. και την 1η/2 έγιναν 97,8 εκατ. ευρώ.

Να συνεκτιμήσουμε πως στις 18/6 ο Γενικός Δείκτης είχε σημειώσει υψηλό ημέρας στις 676 μονάδες, έκλεισε δε με άνοδο 3,64% στις 580,67 μονάδες.

Στις 31/5 είχαν γίνει 107,2 εκατ. ευρώ, με ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 536,32 μονάδες και κλείσιμο στις 525,45. Να σημειωθεί πως ακολούθησαν δύο συνεδριάσεις ισχυρής διόρθωσης κατά 4,48% και 5,09% αντίστοιχα.

Τέλος, στη συνεδρίαση της 1ης/2 ο Γ.Δ. με υψηλό ημέρας τις 830,70 μονάδες έκλεισε στις 796,10. Δηλαδή, διαπιστώνουμε επιστροφή του τζίρου στα επίπεδα της 31ης/5 και προσπάθεια προσέγγισης για τον Γ.Δ. των υψηλών περιοχών των αρχών Φεβρουάριου.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως και η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου λειτουργεί υπέρ της ελληνικής υπόθεσης. Αλλά και το γενικότερο κλίμα, με όσα διαδραματίζονται στην Πορτογαλία και στην Ισπανία*.

Η διάχυση του ενδιαφέροντος και της ρευστότητας είναι εμφανής σε όλο και μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό μέχρι και τις χαμηλότερες κατηγορίες αποτίμησης.

Εμφανής η ενεργοποίηση «ελληνικών» ισχυρών χεριών σε Ιντραλότ, ΕΧΑΕ, θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, ΤΕΡΝΑ Ενερργειακή, Φουρλής, Frigoglass αλλά και σε πλειάδα τίτλων από τη μεσαία και χαμηλότερη αποτίμηση.

Από τεχνικής πλευράς, ισχύουν λίγο ως πολύ όσα από πιο νωρίς έχουμε ανεβάσει στον σημερινό Εκηβόλο.


*Το ισπανικό πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο απ’ όσο νομίζουν οι πολλοί. Πάνω από 1,5 εκατ. κόσμος, σύμφωνα με στοιχεία της τοπικής αστυνομίας της Καταλονίας, συγκεντρώθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της πλουσιότερης περιφέρειας της Ισπανίας.

Εκτός των οικονομικών συνθημάτων, κυρίαρχο ήταν το αίτημα των διαδηλωτών για λειτουργική απόσχιση από το κέντρο, τη Μαδρίτη. Και αν το 1,5 εκατομμύριο κόσμος μας φαίνεται λίγο, ας συνεκτιμήσουμε πως ο πληθυσμός της Καταλονίας είναι περίπου 7,5 εκατ. άνθρωποι. Το μήνυμα έχει πολλούς αποδέκτες και κατά την εκτίμησή μας έχει φτάσει ήδη στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Ο νοών νοείτω.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v