Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Καλό κλίμα, προσοχή στις «ανοδικές παγίδες»

Με κεκτημένη ταχύτητα κινείται η Σοφοκλέους, «φλερτάρει» με τις 290 μονάδες ο FT 20. Προσοχή σε ενδεχόμενη «ανοδική παγίδα». Το εργασιακό παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται πλέον οι συζητήσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων για τα εκκρεμή αγκάθια του πακέτου και κυρίως του εργασιακού. Το Χρηματιστήριο Αθηνών προεξοφλεί τα επερχόμενα και δείχνει να ποντάρει στο θετικό σενάριο, με συνέπεια βασικοί δείκτες και μετοχές να έχουν διασπάσει ανοδικά σημαντικές αντιστάσεις.

Θυμίζουμε ότι ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 770,53 μονάδες μετά το χθεσινό 5,33% και ο Ftse 20, που ενισχύθηκε κατά 6,85%, στις 288,60 μονάδες. Για τον 20άρη σημαντικό θεωρείται, από τεχνικής πλευράς, πως χθες έδωσε έστω και ενδοσυνεδριακά μία τοπική κορυφή στις 290,85 μονάδες.

Η χθεσινή ακραία συμπεριφορά κυρίως τραπεζικών μετοχών, ειδικότερα δε των διεκδικητών της Εμπορικής, έχει τις ερμηνείες της και τις αφορμές της.

Συνέβαλαν ωστόσο η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας -θα επιμείνουμε σε αυτό-, οι εξελίξεις στην Ισπανία και στην Πορτογαλία αλλά και η λεκτική προσώρας αλλαγή στάσης κυρίως του Βερολίνου, που αφήνει ανοιχτές κάποιες χαραμάδες συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Σε αυτήν τη συγκυρία, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών (σε συνέντευξή του στην Καθημερινή) επαναλαμβάνει πως είναι έτοιμοι να βοηθήσουν, αλλά μπορούν να το κάνουν μόνο εφόσον η Ελλάδα κερδίσει και πάλι κάποια σχετική αξιοπιστία.

Η Αθήνα, από την πλευρά της, προσπαθεί, τουλάχιστον δείχνει πως έτσι θέλει, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών. Προχθές ξεκαθάρισε το θέμα της ΔΕΗ με ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, χθες οριστικοποιήθηκε η εκχώρηση του 29% του ΟΠΑΠ, ενώ στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι διεργασίες στα μέτωπα της Εμπορικής, της Γενικής αλλά και του Τ.Τ.

Σε όλα αυτά, εάν προσθέσουμε την έστω και με βραδύτατους ρυθμούς εξέλιξη στο θέμα των διαγωνισμών για έρευνες σε Ιόνιο-Νότια της Κρήτης, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο κάνουν ό,τι μπορούν για να πείσουν τους εταίρους τους.

Από τεχνικής πλευράς, μία «ανοδική παγίδα» θα ήταν ό,τι χειρότερο για την αγορά, κυρίως για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα και στο όριο του Τ+3. Αφορμές για μία ανοδική παγίδα υπάρχουν, σύμφωνα με την εκτίμηση μερίδας παικτών, όμως θα πρέπει και σε αυτό το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθούν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για τον ΓΔ, τον Ftse 20 και τον τραπεζικό δείκτη.

Βέβαια, ο χθεσινός τζίρος των 128 εκατ. ευρώ, ο υψηλότερος των τελευταίων 72 συνεδριάσεων, όπως μας θυμίζει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, παραπέμπει σε μερική αναδιανομή χαρτιών στα τοπικά υψηλά της αγοράς.

Εάν όμως διατηρηθεί η δυναμική της βραχυπρόθεσμης τάσης και δεν προκύψουν δυσάρεστα απρόοπτα (μάλλον από το πολιτικό μέτωπο), τότε η δοκιμασία των 320 μονάδων θα πρέπει να θεωρείται θέμα ημερών.

Η διάθεση και η τάση των βραχυπρόθεσμων θα φανεί στα πρώτα 30 λεπτά
της συνεδρίασης και γι' αυτό θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η σχέση πωλήσεων- τιμών όπου βγαίνουν αγοραστές και συναλλαγών τόσο σε αξία όσο και σε απόλυτο αριθμό χαρτιών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v