Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκαναν… κοπάνα οι επενδυτές από το ΧΑ

Ήδη γιορτάζουν το 15αύγουστο οι αγοραστές, όπως δείχνει ο ισχνός τζίρος. Το ΧΑ ταλαιπωρείται στη ζώνη των 620-625 μονάδων. Κέρδη για CCH, ΔΕΗ αλλά και για Τιτάν, ΜΕΤΚΑ, ΜΟΗ. Κανονικά θα πληρωθεί το ομόλογο των 3,2 δισ.

To ποσό των 4,062 δισ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων μη ανταγωνιστικών προσφορών ύψους 937,5 εκατ. ευρώ- άντλησε το ελληνικό δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας.

Στο σχετικό θέμα του euro2day αναφέρονται αναλυτικά οι λεπτομέρειες της διαδικασίας, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,43% από 4,28% στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ η έκδοση καλύφθηκε κατά 1,36 φορά (από 2,12 φορές προηγουμένως).

Το πρώτο από τα μικρά και μεγάλα εμπόδια που έχουν η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο για την πολύ κρίσιμη συνέχεια καλύφθηκε καθώς «τα χρήματα θα καλύψουν ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου αλλά και το ομόλογο της ΕΚΤ, που λήγει την επόμενη εβδομάδα και είναι της τάξεως των 3,2 δισ. ευρώ». Αναμενόμενη εξέλιξη, όμως καλό είναι αυτές οι μικρές ανάσες να παίρνονται εν όψει των πολύ σοβαρότερων γεγονότων που έρχονται, όπου καθοριστική θα είναι η δοκιμασία του πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

Βοηθιέται έτσι η διατήρηση του Χ.Α. στα γνωστά μας επίπεδα, με τον Γενικό Δείκτη στις 623 μονάδες και τον Ftse20 οριακά χαμηλότερα στις 224, με ελάχιστες συναλλαγές, που δεν ξεπερνούν καν τα 3,5 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 14.00. Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στις αγορές. Ενδεικτική η ήπια διακύμανση των ισπανικών τίτλων και η… ράθυμη κίνηση του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης παρά τη σημαντική υποχώρηση του γερμανικού ZEW.

Στο Χ.Α. η έλλειψη ειδήσεων και ουσιαστικών γεγονότων κρατά την αγορά χαμηλά, στο στενό εύρος διακύμανσης όπου έχει εγκλωβιστεί σχεδόν δύο μήνες. Με τους ξένους να απέχουν ή στην καλύτερη περίπτωση να παραμένουν παρατηρητές, περιορίζοντας στις απολύτως απαραίτητες τις κινήσεις τους.

Έτσι καθίσταται ευχερής η προσπάθεια διατήρησης των βασικών δεικτών και μετοχών καθώς, όπως έλεγε χρηματιστηριακός παράγοντας, το σημαντικό είναι πως το Χ.Α. τουλάχιστον δεν… βουλιάζει.

Ενδεχομένως να έχει κατά νου τον περυσινό Αύγουστο, όμως και αυτή η νωχελική κι αδιάφορη κατάσταση δεν βγάζει κάπου. Το Χ.Α. χρειάζεται μία αλληλουχία εξελίξεων στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και ένα γερό σοκ για να πάρει κατεύθυνση (είτε ανοδικά είτε πτωτικά).

Μερίδα παικτών θεωρεί νευραλγική την περίοδο της ολοκλήρωσης της ανκεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Άλλος υποστήριζε πως ενδεχόμενη υποβάθμιση του χρηματιστηρίου (στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων) θα μπορούσε να δώσει άλλη τροπή στη ροή της αγοράς. Πιθανόν μία εναλλαγή θεματοφυλάκων, διαχειριστών και κεφαλαίων να ήταν προτιμότερη από την τωρινή μη επενδυτική στάση του κεφαλαίου.

Ωστόσο, το «έξυπνο χρήμα» συνεχίζει τις επιλεκτικές κινήσεις του είτε αποχωρώντας (στην περίπτωση της μείωσης του ποσοστού της Capital Research στο μ.κ. της Τιτάν) είτε μετακυλίοντας θέσεις του (από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ στη CCH ή στα Ελληνικά Πετρέλαια).

Η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχωρεί οριακά στα 5,25 ευρώ (στον όμιλο ολοκληρώθηκε ο ειδικός φορολογικός έλεγχος), όπως και στη Revoil. Άξια προσοχής η κίνηση της ΕΤΕΜ να μεταφέρει τις συμμετοχές στην Αλβανία, στη Ρουμανία, στην Ουκρανία και στη Βουλγαρία, με τον όμιλο να επιχειρεί έναν ευρύτερο ανασχεδιασμό δραστηριοτήτων και παραγωγής. Λίγο υψηλότερα στα 2,28 ευρώ η Βιοχάλκο, στο 0,566 ακούνητη η θυγατρική Σιδενόρ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v