Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη μέγκενη της διαπραγμάτευσης το ΧΑ

Η προσπάθεια να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και η διαπραγμάτευση Σαμαρά στην Ευρώπη. Λεπτές ισορροπίες στην ΕΕ με το βλέμμα στα ομόλογα Ισπανίας - Ιταλίας. Σε ποια χαρτιά επικεντρώνονται οι επενδυτές.

Με τον ΟΤΕ να αποδίδει στο κλείσιμο έως 8,17% στα 2,25 ευρώ και τις , ΔΕΗ, Eurobank να βοηθούν, ο 20αρης έκλεισε στην περιοχή των 223 μονάδων. Στα μόλις 11,6 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Εάν δεν αντιδρούσε το ΧΑ τις τελευταίες δύο-δυόμιση ώρες η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας θα καταχωρούνταν στις παντελώς αδιάφορες.

Ο ΓΔ διαμορφώθηκε στις 618,23 μονάδες (0,97%) ο FTSE 20 στις 221,91 μον. κατά 0,79% με την αξία των συναλλαγών στα 11,6 εκατ. ευρώ.

Με τον χαμηλότερο τζίρο για φέτος (μέχρι τις 14.00-14.30) θα έλεγε κάποιος πως και το ΧΑ βρίσκεται ήδη σε διακοπές.

Κάτι κινήθηκε λίγο μετά τις 14.30 σε 2-3 δεικτοβαρή χαρτιά και κυρίως με την CCH οι δείκτες "τραβήχτηκαν" λίγο ψηλότερα.

Μικρές οι διαφορές από το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται από τις 589 έως πέριξ των 620, τον Ftse 20 από τις 205 έως τις περίπου 225 μονάδες με λιγοστά αξιοσημείωτα να απασχολούν τους εντός παιδιάς λιγοστούς παίκτες.

Κάτι η μόχλευση που επιχειρήθηκε αρχές της εβδομάδας σε Εθνική, Alpha Bank και Eurobank- λόγω Εμπορικής- λίγο τα οικονομικά αποτελέσματα εισηγμένων, οι κυβερνητικές προσπάθειες να... συνταχθεί ένα στοιχειωδώς αξιόπιστο πρόγραμμα (που θα παρουσιασθεί στους δανειστές) αλλά και οι εξελίξεις στις ευρωπαικές αγορές κράτησαν και το ΧΑ σε "ήρεμα νερά".

Οπως σημειώνεται σχετικά από την eZMarket o Ftse20 για περίπου δύο μήνες κινείται στο εύρος των 210-242 μονάδων αποτυπώνοντας εμφανώς την αναμονή των παικτών για τις εξελίξεις που θα διαδραματισθούν σε κεντρικό ευρωπαικό επίπεδο και εν πολλοίς θα καθορίσουν την επόμενη φάση του σχεδιασμού για τη μετεξέλιξη της ΕΕ στη Νέα Ευρώπη.

Η καθοριστική μάχη

Η Αθήνα έχει συνειδητοποιήσει (δηλαδή ο Γ. Στουρνάρας) πως η επόμενη μάχη θα είναι η καθοριστικότερη που έχει δοθεί μέχρι σήμερα, θα εμπλέκει δυνάμεις του μεγέθους μίας Γερμανίας και μίας Ιταλίας.

Θα προκληθεί από το ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να συγκατανεύσει- σε αυτή την φάση της κρίσης- στην έκδοση λ.χ. ευρωομολόγου ή την χαλάρωση της πολιτικής της ECB (όσον αφορά την αγορά ομολόγων χωρών του Νότου), από το ότι ο ESM δεν είναι έτοιμος, ο EFSF δεν μπορεί να καλύψει μεγέθη όπως της Ισπανίας (πόσω δε μάλλον και της Ιταλίας) αλλά και της αναπόφευκτης σκλήρυνσης των Ιταλών και του Μ. Μόντι.

Η διαγραμματική απεικόνιση των ισπανικών ομολόγων παραπέμπει σε ηρεμία πριν την... καταιγίδα με μερίδα αναλυτών να θεωρεί θέμα χρόνου και κατάλληλης αφορμής για να εκτιναχθούν εκ νέου σε νέα ιστορικά υψηλά.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Μαδρίτη θα συρθεί σε ένα απόλυτο Μνημόνιο με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και κίνδυνο μετάστασης άμεσα προς την Ρώμη. Δεν νομίζουμε, πως η Ιταλία είναι Ισπανία (όπως δεν είναι ο Μόντι Ραχόι) που κατά την εκτίμηση έμπειρων αναλυτών καθιστά αναπόφευκτη τη σύγκρουση της τρίτης με την πρώτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης.

Εκτιμούν, πως είναι θέμα εβδομάδων για να παιχτεί ένας πολύ μεγάλος εκβιασμός εκατέρωθεν των Βερολίνου και Ρώμης με τον ιταλό πρωθυπουργό να απειλεί ανοιχτά με αποχώρηση από την ευρωζώνη και με την γερμανίδα καγκελάριο να ανταπαντά ανάλογα.

Μόνο τυχαίες δεν θεωρούν ιταλοί δημοσιογράφοι (κυρίως της Il Giornale) τις απειλές Μπερλουσκόνι που μόνο ως γραφικός δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο έχει συνειδητοποιήσει τι έρχεται σε κεντρικό ευρωπαικό επίπεδο για αυτό επιχειρεί να διασφαλίσει (κάτι το δυνατόν) την θέση της Ελλάδας ώστε την ώρα της μεγάλης σύγκρουσης των ισχυρών να είναι στο... περιθώριο και χωρίς να... ενοχλεί.

Για αυτό γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να διαμορφωθεί ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές πακέτο μέτρων που θα γίνει αποδεκτό από τους δανειστές. Παράλληλα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η επίσκεψη Σαμαρά σε Παρίσι- κυρίως όμως σε Βερολίνο να έχει την καλύτερη δυνατή αποδοχή.

Σημειωτέον, πως θα έχει προηγηθεί της κρίσιμης Συνόδου αρχές Σεπτεμβρίου οπότε θα συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα κυρίως όμως το αδιέξοδο της Ισπανίας.

Για αυτό ας μην υποτιμηθούν οι δηλώσεις του Μαρσέλ Φράτσερ (νέος επικεφαλής του ισχυρού Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών).

Οι τράπεζες

Γινόμαστε κουραστικοί αλλά εκτιμούμε, πως η συσσώρευση του Ftse20 έχει την εξήγηση της και προφανώς κάτι προοιωνίζεται. Ας συνεκτιμηθεί πως περίπου σε αυτό το διάστημα θα "τρέχουν" εξελίξεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα ανακοινώνεται ο όμιλος που θα απορροφήσει (?) την Εμπορική.

Μένει να φανεί εάν οι σημαντικότατες εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο θα δρομολογηθούν πριν φύγει ο Αύγουστος ή αρχές Σεπτεμβρίου. Το αντεπιχείρημα, πως η περίοδος μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ θα κυλήσει ομαλά μπορεί να αποδειχθεί παντελώς έωλο και για αυτό ας είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το πως θα κυλήσουν τα πράγματα μέχρι της 4 Νοεμβρίου.

Ολα αυτά είναι σε γνώση του οικονομικού επιτελείου, αποτυπώνονται στην δίμηνη συσσώρευση του 20άρη και εν μέρει εξηγούν τον διαδικαστικό χαρακτήρα των τελευταίων συνεδριάσεων, τους μετριότατους τζίρους, το... επιτόπιο τροχάδην βασικών δεικτών, μετοχών.

Από τεχνικής πλευράς οι 242 μονάδες παραμένουν ισχυρό σημείο αναφοράς για τον Ftse20 που μόνο στην περίπτωση της πειστικής ανοδικής διάσπασης θα μιλάμε για αλλαγή τάσης αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει συγχρονισμός του ΧΑ με τις ευρωπαικές εξελίξεις.

Σε στενότατο εύρος διακύμανσης και ο τραπεζικός κλάδος με την Εθνική να κλείνει στα 1,29 ευρώ (-0,77%), την Alpha Bank στα 1,28 ευρώ (1,59%) και στα 0,664 ευρώ (0,3%) την Eurobank.
 
Στην θεματογραφία της εβδομάδας αναλύθηκε διεξοδικά το θέμα της Εμπορικής (και τα οφέλη που θα αποκομίσει ο νικητής...) με το Ταμείο και την Credit Agricole να έχουν τον τελευταίο λόγο και τον κυρίαρχο ανεξάρτητα της διαδικασίας (που εν τέλει ούτε διαγωνιστική είναι ούτε ανοιχτή πλειοδοτική αφού οι όροι τίθενται- εν μέρει- προσχηματικά από τους δανειστές και τους Γάλλους).

Από τη μη τραπεζική 3άδα ο ΟΤΕ φάνηκε δυνατός στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις- με αφορμή και τα αποτελέσματα 6μηνου, τους σχεδιασμούς της Deutsche Telekom- αντιδρώντας προς τα 2,15 ευρώ.

Η δεικτοβαρής CCH (με αποτίμηση 5,34 δισ. ευρώ) επανήλθε ταχύτατα πάνω από τα 14,20 φτάνοντας έως τα 14,64 ευρώ με συναλλαγές περίπου 1,2 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τις τρεις τραπεζικές μετοχές μετά και το κλείσιμο της 10/8 υπενθυμίζουμε τις πολύ σημαντικές τιμές- περιοχές αντίστασης.

Για την Εθνική τα 1,645 ευρώ, για την Alpha Bank τα 1,60 ευρώ και τα 0,860 ευρώ για την Eurobank είναι τιμές- κλειδιά για την πορεία όχι μόνο του κλαδικού δείκτη αλλά και του 20άρη, κατ΄επέκταση της αγοράς. Αυτό στα υπόψη εάν προσεγγισθούν αυτά τα επίπεδα και εν αναμονή των εξελίξεων σε Βερολίνο και Ρώμη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v