ΧΑ: Τράπεζες και μέτρα στο προσκήνιο

Διστακτικό το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης. Κλειδί παραμένουν οι 210 μονάδες για τον Ftse 20. Στο επίκεντρο οι τράπεζες και οι εξελίξεις στο μέτωπο της Εμπορικής. Προβληματισμός για τις πολιτικές εξελίξεις.

Σε "γερμανικό κούρεμα στη δόση των 31 δισ. ευρώ" αναφέρεται η Αγγελική Παπαμιλτιάδου και ομολογουμένως η είδηση δεν μας εκπλήσσει.

Σημειώνει μάλιστα, μεταξύ άλλων, η συνάδελφος: "Το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφού βασίζεται στην προϋπόθεση πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2012, συνεπώς το ζήτημα τίθεται επί της αρχής στο τραπέζι.

Και αν επικρατήσουν οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ύφεση, τότε τινάζονται στον αέρα οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και η μείωσή του στο 120% του ΑΕΠ το 2020, που είναι και ο όρος του ταμείου για να συνεχίσει τις εκταμιεύσεις των δόσεων προς την Ελλάδα. Ετοιμάζεται λοιπόν το ΔΝΤ για έξοδο από την Ελλάδα; Οι καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι πολλά θα κριθούν και από τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους ομολόγους του και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Συνεπώς, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου δεν αναμένεται κάποια επίσημη αλλαγή στάσεως παρά μόνο πιέσεις και... παροτρύνσεις υπό μορφή απειλών".

Για όποιον παρακολουθεί στοιχειωδώς τις εξελίξεις όλα αυτά και εύλογα και αναμενόμενα φαίνονται και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας μεθοδικός παίκτης τα έχει συνεκτιμήσει στην επενδυτική του τακτική.

Στη λογική του... μαρτυρίου της σταγόνας έχει αναφερθεί αρκετές φορές το euro2day προϊδεάζοντας ανάλογα για την τακτική που ακολουθούν πλέον οι δανειστές, κυρίως δε το Βερολίνο.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν εδώ και καιρό πως όλα αυτά τα ενδεχόμενα (όπως και άλλα χειρότερα και δυσχερέστερα) επιχειρείται να προεξοφληθούν και να αφομοιωθούν από την αγορά. Στα επίπεδα των 600 μονάδων, άλλωστε, βρίσκεται ο Γ.Δ. και τα επίπεδα αποτίμησης θεωρούνται από πολλούς λογικά, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και ενός... απροόπτου που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να προκύψει.

Στην πλειονότητά τους οι παίκτες θεωρούν πολύ κρίσιμο το διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, εκτιμώντας πως θα παιχτούν σχεδόν όλα. Προφανώς, ο σχεδιασμός γίνεται με γνώμονα το θετικό, μέχρι το αρνητικό σενάριο. Όμως, βραχυπρόθεσμα το όποιο ενδιαφέρον έχει στραφεί στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα αυτονόητα, με τις αποκρατικοποιήσεις και τις διεργασίες στον τραπεζικό κλάδο να είναι στο επίκεντρο.

Από αυτήν την άποψη, οι εξελίξεις στις τράπεζες με αφορμή -σε αυτήν τη φάση- την Εμπορική θεωρούνται μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, που παρά τα μύρια προβλήματα κουτσοπερπατάει (ας μου συγχωρεθεί η έκφραση).

Η χθεσινή εικόνα της αγοράς δεν αλλάζει τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση, τουλάχιστον όσο ο 20άρης παραμένει υψηλότερα των πολύ κρίσιμων 210 μονάδων, ακόμη και εάν ο Γ.Δ. χάσει το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Σε "κίνδυνο η ζώνη των 600 μονάδων" αναφερόταν το χθεσινό χρηματιστηριακό σχόλιο του euro2day, όμως μένει να φανεί η στάση των βραχυπρόθεσμων παικτών μετά το πρώτο βήμα των τριών διεκδικητών της Εμπορικής. Τα... ντεσού των τριών προσφορών αναλύονται σχετικά, με την Εθνική να κλείνει στο 1,32, την Alpha Bank στο 1,29 και τη Eurobank στο 0,69 ευρώ, σημειώνοντας μάλιστα τις μικρότερες απώλειες.

Τη μεγαλύτερη διόρθωση, σημειωτέον, είχε με 5,84% η Alpha Bank. Ενδιαφέρουσα η συμπεριφορά των μετοχών της CC/3E αλλά και των Μυτιληναίου-ΜΕΤΚΑ, που κινήθηκαν με γνώμονα και τα οικονομικά μεγέθη τριμήνου (πρόβλεψη για την 3Ε) .

Από όσα ανέφερε ο Ευ. Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, κρατάμε την αισιοδοξία του για την πορεία των μεγεθών του ομίλου το δεύτερο εξάμηνο. Και αυτό γιατί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δυσοίωνες προβλέψεις ξένων οίκων και Ελλήνων αναλυτών, ενώ σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας ο Ε. Μυτιληναίoς ανέφερε ότι η μονάδα της Κόρινθος Power θα είναι πλήρως επιχειρησιακή το β΄ εξάμηνο, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι τον Σεπτέμβριο θα δοθεί και η εμπορική άδεια για τη μονάδα συμπαραγωγής του Αλουμινίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v