Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο επίκεντρο ΕΤΕ, Alpha, Eurobank

Στις τράπεζες στρέφεται βραχυπρόθεσμα το ενδιαφέρον, οι συναλλαγές. Κέρδη για Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank. Αυξημένες συναλλαγές και σήμερα σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, που "παίζουν" για τις αποκρατικοποιήσεις 

Σε πιέσεις από το ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναφέρεται σχετικό θέμα του euro2day τη στιγμή όπου το ενδιαφέρον κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών στρέφεται στις εξελίξεις στην Εμπορική.

Αφορμής δοθείσης για προσπάθεια μόχλευσης με κατά τι περισσότερες συναλλαγές από εχθές και εμφανή τη διάθεση να τραβηχτούν ψηλότερα συγκεκριμένες τραπεζικές μετοχές και κατ’ επέκταση και ο κλαδικός δείκτης.

Ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε στην αρχή της συνεδρίασης στις 618,85 μονάδες κι ο Ftse 20 οριακά πάνω από τις 225 και με σημαντική βραχυπρόθεσμη απόδοση για Εθνική, Alpha Bank, Eurobank.

Χθες η μεγαλύτερη απόδοση σημειώθηκε για τη μετοχή της Alpha Bank, σήμερα και μέχρι πριν από λίγο είναι η σειρά της Εθνικής που ενισχύεται έως το 1,36 ευρώ. Έως το 1,34 ευρώ αντέδρασε η Alpha Bank, ενώ οριακά πάνω από το 0,70 ευρώ κινήθηκε ο τρίτος διεκδικητής της Εμπορικής Τράπεζας.

Σε αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση, οι περισσότερες συναλλαγές έχουν γίνει, πριν από λίγο, στους συγκεκριμένους τρεις τίτλους και όχι τόσο σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, όπως συνέβαινε τελευταία.

Πάντως, και στον ΟΠΑΠ έχουν γίνει σημαντικές συναλλαγές (περίπου 580.000 ευρώ) και στη ΔΕΗ (365.000). Ενδεικτικές του σταθερού τελευταία ενδιαφέροντος και γι' αυτήν την τριάδα τίτλων.

Υψηλός τζίρος πραγματοποιείται σήμερα στη μετοχή του Μυτιληναίου (2,17 ευρώ).
Από τεχνικής πλευράς, ο 20άρης παραμένει σε τροχιά πάνω από τις 210 μονάδες, γεγονός που είναι χρήσιμο για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα και με ορίζοντα τις εξελίξεις για την Εμπορική.

Ο τραπεζικός δείκτης επιχειρεί, αλλά δεν διασπά ακόμη ανοδικά την περιοχή των χαμηλών του Ιανουαρίου, κερδίζει όμως για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση πολύτιμο έδαφος. Μετά από περίπου 50΄ συνεδρίασης, είχαν αλλάξει χέρια 4,3 εκατ. μετοχές, με την αξία τους να ξεπερνά οριακά τα 4 εκατ. ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στο 0,215 ευρώ ενεργοποιήθηκαν φράγματα στη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που σε διάστημα εβδομάδας χάνει 20,50% και περίπου 41% σε διάστημα μηνός.

Στη μετοχή του Τ.Τ. σημειώνεται και σήμερα αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα. Συγκριτικά καλές συναλλαγές γίνονται σε Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ιντραλότ, ΕΧΑΕ, ΕΥΑΘ και Τέρνα Ενεργειακή.

Την ίδια ώρα, στις διεθνείς αγορές ο DAX κυμαίνεται πολύ κοντά στις 7.000 μονάδες, ο CAC 40 στις 3.440 (1,01%) και στις 5.812 (0,06%) ο Ftse 100. Το ευρώ επανέρχεται προς το 1,24 δολάριο με αφορμή και τις εκτιμήσεις επενδυτών πως τα σχέδια της ΕΚΤ για νέα παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά και μείωση του κόστους δανεισμού για την Ισπανία και την Ιταλία θα τελεσφορήσει.

Όσον αφορά τον βραχυμεσοπρόθεσμο σχεδιασμό μας στο Χ.Α., συγκρατημένη θετική διάθεση επικρατεί μετά το νομοσχέδιο (θα περιλαμβάνει 77 διοικητικές τάξεις) με στόχο τη διευκόλυνση των αποκρατικοποιήσεων, όπως προωθεί το κυβερνητικό σχήμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v