Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τράπεζες και Εμπορική στο προσκήνιο

Οι εξελίξεις στη διεκδίκηση της Emporiki ρυθμιστές της τάσης. Δίνουν και παίρνουν τα πονταρίσματα για προβάδισμα στον έναν ή στον άλλο διεκδικητή. Ενθαρρυντική η διατήρηση του Ft 20 πάνω από τις 210 μονάδες.

Κέρδη με συναλλακτική άπνοια εχθές στο Χ.Α., αλλά με κλείσιμο πάνω από τις 600 μονάδες. Με τον Ftse20 στις 608,62 μονάδες και με εμφανή προσπάθεια μιας στοιχειώδους μόχλευσης με αφορμή τις εξελίξεις στην Emporiki.

Υπεραπόδοση και για τις μετοχές των τριών ενδιαφερόμενων διεκδικητών (Alpha Βank, Eurobank και ΕΤΕ, κατά σειρά απόδοσης…) και σταθερό το ενδιαφέρον στη μη τραπεζική 3άδα των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, με τη μετοχή της Επιχείρησης με 4,19% να δοκιμάζει τα 2,25 ευρώ.

Στον… μικρόκοσμο του Χ.Α., η υπόθεση διεκδίκησης της Emporiki Bank έχει αποκτήσει εκ των πραγμάτων και χαρακτήρα γοήτρου και τα πονταρίσματα και οι πληροφορίες - διαρροές και οι φήμες κάνουν τον γύρο της αγοράς.

Σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη παρουσιάζεται η κατάσταση στον κλάδο, οι… καραμπόλες, οι εν δυνάμει συνέργειες και το περιρρέον κλίμα στην πιάτσα.

Ενδιαφέρουσα, κατά την εκτίμησή μας, η προσέγγιση: "Η Εμπορική βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πώλησή της σε μία εκ των τριών τραπεζών Εθνική, Eurobank και Alpha Bank . Όπως έγραψε το Euro2day, οι δεσμευτικές προσφορές από τους τρεις μνηστήρες αναμένεται να κατατεθούν και θα αφορούν συγχώνευση με ανταλλαγή χαρτιών. Η Credit Agricole υποχρεούται να έχει ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής πριν από την πώλησή της και όπως αποκαλύψαμε έχει ήδη μεταφέρει στην Εμπορική φρέσκα κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ".

Υπενθυμίζεται επίσης: "Όποια εκ των τριών ντιλάρει με την Credit Agricole θα κερδίσει δύο τουλάχιστον bonus: - Θα έχει συνεταίρο, έστω και σε μικρό μετοχικό ποσοστό, την Credit Agricole, έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους.
- Θα συγχωνευθεί με μια ανακεφαλαιοποιημένη πλήρως τράπεζα η οποία έχει σχηματίσει πολύ υψηλότερες, αναλογικά, προβλέψεις για επισφαλή δάνεια σε σχέση με τις Εθνική, Alpha και Eurobank".

Αναμφίβολα, οι διεργασίες, οι εξελίξεις και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα την τάση και να ωθήσουν (κυρίως) τον 20άρη υψηλότερα. Κάτι τέτοιο θα είναι ενθαρρυντικό, καθώς όσο ο Ftse20 διατηρείται σε φορά υψηλότερα από τις 210 μονάδες ΔΕΝ ενεργοποιείται το καθοδικό σενάριο.

Δηλαδή, το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου οπισθοχώρησης σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Ο τραπεζικός δείκτης, με τη σειρά του, παραμένει εγκλωβισμένος πιο κάτω των χαμηλών του φετινού Ιανουαρίου (κρατώντας ενεργό το καθοδικό ενδεχόμενο), αλλά τελευταία δείχνει διάθεση επαναφοράς στο άνω όριο ενός σημαντικού εύρους διακύμανσης.

Για τον τραπεζικό δείκτη οι 155 μονάδες, δηλαδή το χαμηλό όριο του συγκεκριμένου εύρους, παραμένουν ισχυρό σημείο αναφοράς και ανθεκτικότατη στήριξη.

Εάν οι εξελίξεις στο μέτωπο των τραπεζών (Emporiki, Τ.Τ.) σταθούν αφορμή για 2-3 διαδοχικά κλεισίματα του τραπεζικού δείκτη υψηλότερα της αντίστασης, τότε και ο 20άρης ίσως αντιδράσει προς τις 242 μονάδες.

Όλα αυτά μόνο εάν πληρωθούν οι προϋποθέσεις (επιχειρηματικές και τεχνικές) που αναφέρθηκαν. Άλλωστε, για τις εξελίξεις στον κλάδο ο υπουργός Οικονομικών είπε τελευταία τη μεγάλη αλήθεια, πως δηλαδή το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι επί της ουσίας κρατικό με ιδιωτικό management, αναφορά στην οποία δεν φάνηκε να δίνεται και μεγάλη προσοχή.

Ο Γ. Στουρνάρας δεν είναι πολιτικός και προφανώς δεν έχει τα ανάλογα άγχη που θα τον ανάγκαζαν να είναι πιο πολιτικάντης σε όσα είπε τελευταία στη Βουλή. Η ουσία όμως, είναι, πως είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο το τραπεζικό σύστημα πρέπει να ξαναγίνει ΕΝΕΡΓΟ οικονομικά.

Φαίνεται πως οι δανειστές, η τρόικα, έχουν προκρίνει την τακτική -διαδικασία που ακολουθείται ήδη (με την απορρόφηση της ΑΤΕ από την Πειραιώς, τη νέα Εμπορική κ.λπ.)- πως έχει δοθεί προφανώς το πράσινο φως για να προχωρήσει το εγχώριο σύστημα σε αυτές τις ενέργειες.

Αυτό, όμως, που χρειάζεται η οικονομία είναι ένα ΕΝΕΡΓΟ (χρηματοδοτικά) τραπεζικό σύστημα ώστε από κοινού με αποκρατικοποιήσεις και επανεκκίνηση 2-3 έργων να δώσει μικρή πνοή σε κάποιους τομείς και δραστηριότητες μπας και..., ειδάλλως...

Στα κρυφά χαρτιά των αποκρατικοποιήσεων αναφέρονται ο Φώτης Κόλλιας κι ο Μιχάλης Καϊταντζίδης και το… ταμπλό προεξοφλεί ήδη πιθανές εξελίξεις σε ομίλους όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ ή θυγατρικές, επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου σε χαμηλότερες κατηγορίες αποτίμησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v