Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάνω από τις 600 με τζίρο ημιαργίας

Με ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ ο Γενικός Δείκτης κινείται πάνω από τις 600 μονάδες. Κόντρα στο προσκήνιο -και κυρίως στο παρασκήνιο- για την Εμπορική. Εκκωφαντική σιωπή για την απαξία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Εάν εξαιρεθεί η καταλυτική απαξίωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η συνεδρίαση ελάχιστο ενδιαφέρον παρουσιάζει. Κι αυτό γιατί βασικοί δείκτες-μετοχές κινούνται με μετριότατο τζίρο, λίγο πιο πάνω από τα αρχικά επίπεδα τιμών.

Κατά 1,28% υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης στις 606 μονάδες, κατά 1,05% προς τις 218 μονάδες ο FTSE 20.

Το όποιο ενδιαφέρον στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση περιορίζεται σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, με την Alpha Bank να επιμένει στη διαφοροποίησή της έναντι της Eurobank και δευτερευόντως της Εθνικής Τράπεζας.

Όμως, οι τελευταίες εξελίξεις στα τραπεζικά μέτωπα απαξιώνουν ταχύτατα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Νέες σημαντικές απώλειες που έφθασαν έως το 15% για τη μετοχή, που μετρά πάνω από 60% διόρθωση στο διάστημα των τελευταίων συνεδριάσεων.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, αυτό αποδίδεται στη μαζική ρευστοποίηση κι αποχώρηση κυρίως ιδιωτών μετόχων. Προφανώς, φοβούμενοι το πάθημα της ΑΤΕbank, κυρίως μικρομέτοχοι -σημειώνεται πως οι ιδιώτες φθάνουν σχεδόν το 55% του μετοχικού κεφαλαίου- ξεπουλούν άρον-άρον τα χαρτιά τους, υπό τη σκιά και την αβεβαιότητα για το ενδεχόμενο διαχωρισμού σε υγιή-τοξική τράπεζα, στα πρότυπα της ΑΤΕ.

Ως εκ τούτου, εκτιμούμε πως η εγκατάλειψη των μικρομετόχων, των ιδιωτών επενδυτών του Τ.Τ. εν γένει, κι η δραματική απαξία του ίδιου του Ταμιευτηρίου δεν συνάδουν με τη μετοχική ιδέα.

Είναι άξια απορίας, πάντα κατά την εκτίμησή μας, η εκκωφαντική σιωπή κι η προκλητική απουσία των καθ’ ύλην αρμοδίων από όσα διαδραματίζονται στο ταμπλό.

Αρχικά γράφτηκαν στα παλαιότερα των υποδημάτων οι χιλιάδες μικρομέτοχοι της ΑΤΕbank. Τώρα έρχεται η σειρά των μικρομετόχων του Τ.Τ. να έχουν την ίδια μεταχείριση; Δεν ιδρώνει κανενός το αφτί τη στιγμή μάλιστα όπου το θερμόμετρο χτυπά… 40άρια στη Λ. Αθηνών;

Πάντα κατά την εκτίμησή μας, ένα από τα κύρια θέματα των ημερών είναι η επίδειξη παντελούς αδιαφορίας των κρατούντων, των καθ’ ύλην αρμοδίων και αρχών, προς τους μικρομετόχους, τους ιδιώτες επενδυτές. Είτε αφορούν την ΑΤΕbank, είτε όσα συμβαίνουν στις πλάτες των μετόχων του Τ.Τ. Και αναλαμβάνουμε επί προσωπικού πλήρως την ευθύνη όσων αναφέρουμε. Τελεία και παύλα. Για να μην παρεξηγούμεθα.

Κατά τα άλλα, το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο σε ΟΠΑΠ (υψηλό ημέρας στα 5,60 ευρώ), ΟΤΕ (1,97 ευρώ) και ΔΕΗ (2,22 ευρώ).

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο της Εμπορικής, σύμφωνα με το Reuters, η Εθνική Τράπεζα θα καταθέσει προσφορά για την Εμπορική. Σε σχετικό θέμα διαβάζουμε πως η διαδικασία κατάθεσης προσφορών , με βάση πληροφορίες του Euro2day.gr, αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη, έτσι ώστε η όλη διαδικασία να έχει κλείσει μέσα στον Αύγουστο.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται πως ο όμιλος της Alpha Bank, που είναι ο μοναδικός εκ των τριών (οι άλλοι δύο είναι η Εθνική κι η Eurobank) που έχει καταθέσει τελική πρόταση, θα πρέπει να την ξαναγράψει σε ορισμένα σημεία, έτσι ώστε αυτή να ευθυγραμμιστεί με τις προϋποθέσεις της ΤτΕ και του ΤΧΣ.

Στην αγορά δίνουν και παίρνουν διάφορα πονταρίσματα για το πλαίσιο της πρότασης της Εθνικής αλλά και της Eurobank, για το προβάδισμα που έχει η μία ή η άλλη τράπεζα, το πλούσιο παρασκήνιο και για τα «χτυπήματα» πάνω και κάτω από τη ζώνη.

Στις διεθνείς αγορές, οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες ενισχύονται έως 0,60%, με τον DAX να επανέρχεται πάνω από τις 6.900 μονάδες. Στα 1.608 δολάρια ανά ουγκιά ο χρυσός, στα 128,20 δολάρια το brent και στο 1,2362 το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Νωρίτερα, για τεχνικούς λόγους, διεκόπησαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v