Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η επενδυτική "άπνοια" στο ΧΑ

Οριακά πάνω από τις 600 μονάδες με ισχνό τζίρο το Χ.Α. Το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Ξεχωρίζει συγκριτικά η Alpha Bank στις τράπεζες.

Η άπνοια στο Χ.Α. συνεχίζεται. Όσον αφορά τις συναλλαγές και τη διακύμανση συγκεκριμένων δεικτών και μετοχών, το σκηνικό των προηγούμενων 10 συνεδριάσεων δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας.
 
Κάτι λιγότερα από 1,5 εκατ. ευρώ ήταν ο συνολικός τζίρος λίγο πριν από τις 11.15 και το μεγαλύτερο μέρος του σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola και ΔΕΗ. Ο μεν Γενικός Δείκτης περνά κατά μερικές μονάδες το όριο των 600, ενώ ο Ftse 20 αντιδρά έως 1,20% έως τις 218,20 μονάδες.

Παρά την άπνοια που επικρατεί και χρηματιστηριακά, ενδιαφέρον έχει κατά την εκτίμησή μας πως από πλευράς συναλλαγών στην Alpha Bank έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα οι περισσότερες σε σχέση με τις άλλες του κλάδου.

Μικρή σημασία έχει, αλλά αναφέρεται ότι η απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή της Alpha Bank (έως το 1,25 ευρώ) αγγίζει αυτήν της Εθνικής Τράπεζας. Είναι δε διπλάσια της Eurobank, που ταλαιπωρείται στο 0,67 ευρώ.

Όμως, σχεδόν διπλάσια είναι και η αποτίμηση της Alpha Bank, στα 657 εκατ. ευρώ, έναντι των 370 εκατ. της Eurobank. Μικρολεπτομέρειες, θα πείτε, αλλά από τη στιγμή όπου παρασκηνιακά διαδραματίζονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις κάποια σημασία μπορεί να έχουν.

Βέβαια, το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ γεγονός που αποτυπώνεται και στον σημερινό τζίρο και στις συναλλαγές των τελευταίων εβδομάδων.

Συγκριτικό ενδιαφέρον για Μυτιληναίο, Motor Oil, Κύπρου και Ελλάκτωρ από τον 20άρη. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, περιορισμένο ενδιαφέρον εκδηλώνεται σε Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλή, ΕΧΑΕ, ενώ το Τ.Τ. υποχωρεί κατά 3,67% στο 0,236 ευρώ.

Βλέπετε, το κακό προηγούμενο πάθημα για τους μικροεπενδυτές με την περίπτωση της ΑΤΕbank προβληματίζει, και δικαιολογημένα, αρκετούς παίκτες. Χωρίς σημαντικές μεταβολές τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στη Μαδρίτη και στο Μιλάνο.

Είναι ίσως από τις λιγοστές ευρωπαϊκές αγορές που και σήμερα παρουσιάζουν σχετική μεταβλητότητα κι οι προσδοκίες των βραχυπρόθεσμων κυρίως παικτών διαμορφώνουν την τάση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v