Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κέρδη με συναλλακτική... άπνοια

Ανοδος στη Σοφοκλέους με τζίρο που δεν υπόσχεται... έντονες συγκινήσεις. Κέρδη για ΟΤΕ (4,6%), ΟΠΑΠ (4%), ΔΕΗ (4,1%), Alpha (5,7%). Πτώση για 3Ε. Όλα τα βλέμματα στις διεργασίες στον τραπεζικό κλάδο.

Σε... ρηχά νερά κύλησε και η σημερινή συνεδρίαση με διακυμάνσεις, τζίρους ενδεικτικούς της "άπνοιας" που επικρατεί (και ) στο ΧΑ.

Τουλάχιστον στο προσκήνιο του χρηματιστηρίου, καθώς στο παρασκήνιο εντείνονται οι διεργασίες στο μέτωπο της Emporiki Bank με το Reuters να αναφέρεται σε εκδήλωση ενδιαφέροντος και από την πλευρά των Εθνικής και Eurobank.

Μεθαύριο Τετάρτη θα έχουμε -λογικά- συνολικότερη εικόνα. Η Alpha Bank φαίνεται πάντως να έχει μέχρι τώρα προβάδισμα έναντι των άλλων δύο διεκδικητών.

Πάντως μετά από 10 συνεδριάσεις το ΧΑ "κλείνει" πάνω από τις 600, στις 608,62 μονάδες (+1,76%) με αντίδραση 2,35% για το FTSE 20 στις 220,37 μονάδες και την αξία συναλλαγών στα 15,6 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή το "ελληνικό πρόβλημα" φαίνεται να έχει περάσει στο περιθώριο, καθώς εντείνεται ο "πόλεμος" μεταξύ Βερολίνου και Μαδρίτης/Ρώμης με την γερμανική πλευρά να καθυστερεί όσο περισσότερο μπορεί την όποια προσπάθεια ουσιαστικής άμβλυνσης της κατάστασης στις ΄΄αγορές του νότου΄΄ αλλά και του ευρώ.

Θεωρούμε ενδεικτική την αποστροφή του Bill Gross (σχετικό θέμα των FT) πως οι ηγέτες "...θέλουν να είστε λιγότερο οικονόμοι και πιο ριψοκίνδυνοι. Θέλουν τα λεφτά σας ως υποκατάστατο για τα δικά τους λεφτά που έχουν στην Ισπανία, στην Ιταλία και βέβαια στην Ελλάδα, αν και τελευταία δ ε ν την αναφέρουν καθόλου αυτήν."

Το, ότι η Ελλάδα δεν απασχολεί- σε αυτή τη φάση- ούτε ως τιμωρητικό παράδειγμα τους γερμανούς ΄θα μπορούσε υπό προυποθέσεις να διευκολύνει τους χειρισμούς της Αθήνας.

Πράγματι το Βερολίνο, η Bundesbank ασχολούνται με τα σαφώς σοβαρότερα, την διελκυστίνδα Βορρά- Νότου να έχει προσλάβει ενδιαφέροιυσα τροπή και (κυρίως) τη Ρώμη να προετοιμάζεται για μία μεγάλη μάχη. Διορατικοί αναλυτές κάνουν λόγο για επερχόμενη "θύελλα" και αναταράξεις με ένταση της κρίσης πριν τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Προσώρας η διαγραμματική απεικόνιση του ευρώ κυρίως έναντι του δολαρίου παραπέμπει σε μικρό όφελος χρόνου για το ευρωπαικό νόμισμα, που παραμένει αρκετά πάνω από την κρισιμότατη ισοτιμία του 1,19$. Συν τω χρόνω οι εξελίξεις στην Ισπανία έχουν αποκτήσει ρυθμό... αυτοεκπληρούμενης προφητείας (σημειώναμε σχετικά στον Εκηβόλο της 19/7-φοβίζει η ισπανική υποχώρηση, πως η χώρα οδεύει νομοτελειακά σε καθεστώς πλήρους Μνημονίου) ενώ η κόντρα ΕΚΤ- Βερολίνου- Ρώμης αναδεικνύει μία άλλη παράμετρο του γερμανικού σχεδιασμού.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον που στο Βερολίνο ΔΕΝ ασχολούνται πλέον τόσο πολύ με την Ελλάδα (δεν αναφερόμαστε στον γραφικό Roessler) θα μπορούσε η Αθήνα να αποκτήσει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών. Ομως τόσο η εμμονή του Ευ. Βενιζέλου με τον Γ. Στουρνάρα όσο τα συνεχόμενα εμπόδια και τα εγχώρια... μικροσυμφέροντα λειτουργούν ανασταλτικά. Αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο εάν το Βερολίνο σε κάποια στιγμή της αντιπαράθεσης του με την Ρώμη "θυσίαζε" την Αθήνα.

Ωστόσο βραχυπρόθεσμα είναι εμφανής η προσπάθεια να δημιουργηθεί μόχλευση με αφορμή την 8/8 (ημέρα υποβολής των προτάσεων για την Emporiki) με την υπεραπόδοση της Alpha Bank να ενισχύει τις σχετικές εκτιμήσεις.

Δεδομένης της συγκριτικά καλύτερης συμπεριφοράς δεικτοβαρών μετοχών (κυρίως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ) η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων επετεύχθη μετά από δέκα συνεχόμενα κλεισίματα (ταλαιπωρίας στην περιοχή των 590 μονάδων).

Ο τζίρος μέτριος αλλά ας μην διαφεύγει της προσοχής μας πως για τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης οι συναλλαγές αρκούν για μία αντίδραση τουλάχιστον των βασικών δεικτών.

Στα διαδικαστικά της συνεδρίασης η τάση "έδεσε" μετά τις 16.50-17.00 με συντονισμένες αγορές κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους και συγκεκριμένα σε Εθνική, Alphabank και Eurobank.

Σε αυτό το διάστημα σημειώθηκαν τοπικές κορυφές στα 1,29 για την ΕΤΕ, στα 1,30 για την Alphabank και στα 0,685 ευρώ για την Eurobank.

Με την ανάλογη ανοδική αντίδραση των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ και παρά την πτωτική κίνηση της Coca Cola/3 E ο 20άρης ενισχύθηκε έως τις 220 μονάδες.

Ο δε Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 608,62 με την πλειονότητα των μετοχών του Ftse20 να ανταποκρίνεται ανοδικά. Ο τζίρος μετά βίας ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ- κολλημένος στα μέσα επίπεδα των τελευταίων ημερών- με άξια αναφοράς την υψηλή συναλλακτικότητα κυρίως σε AlphaBank και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα συνεχίστηκε η απαξίωση του ΤΤ με απώλειες 11,43% στα 0,217 ευρώ που μετρά σχεδόν 45% σε διάστημα εβδομάδας.

Στο χρηματιστηριακό σχόλιο μας εκθέσαμε χωρίς υπεκφυγές τη θέση μας για τα όσα διαδραματίζονται σε βάρος των μικροεπενδυτών στο ΤΤ, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν μάλιστα στην περίπτωση της ATEbank.

Αντιθέτως από τον παλιό 40άρη ξεχώρισε η προσπάθεια αντίδρασης (κατά 14,62%) του Κλουκίνα- Λάππα αλλά και η ενίσχυση με αρκετές μάλιστα συναλλαγές της μετοχής των ΕΧΑΕ στα 2,73 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v