Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κίνδυνο η "ζώνη" των 600 μονάδων

Η απότομη κλίση που πήρε το Χ.Α. μετά τις 15.50-16.00 το βύθισε επικίνδυνα προς την περιοχή των 600 μονάδων. Πτώση για Alpha (5,84%), Eθνική (2,94%), Εurobank (2,82%), OΠΑΠ (3,39%). Κέρδη για ΔΕΗ.

Η απότομη κλίση που πήρε η Σοφοκλέους μετά τις 15.50-16.00 βύθισε το Γ.Δ. επικίνδυνα προς την περιοχή των 600 μονάδων.

Με την διόρθωση να ξεκινά από πιεστικότερες πωλήσεις στις τρεις τραπεζικές μετοχές (των Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank) και να διαχέεται στο σύνολο του Ftse20, που υποχώρησε προς τις 218 μονάδες. Προσπάθειες, που έγιναν για να ανασχεθεί η τάση (στο διάστημα 16.05-16.10) μπορεί να τελεσφόρησαν ωστόσο η συνεδρίαση άφησε μία ΄΄πικρή γεύση΄΄ σε όσους μένουν εντός παιδιάς αυτή την περίοδο.

Εξ΄αρχής- από το προσυνεδριακό σχόλιο του euro2day- η προσοχή είχε εστιασθεί στην επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας μίας τόσο σημαντικής στήριξης όπως θεωρούνται οι 210 μονάδες.

Και αυτό γιατί αφ΄ενός η υποβάθμιση από την S&P, όσο η αβεβαιότητα που επανήλθε στις ευρωπαικές αγορές προοιωνίζονταν κατοχύρωση θέσεων, πωλήσεις και διόρθωση και του ελληνικού χρηματιστηρίου. Κατά συνέπεια ζητούμενη ήταν η επιβεβαίωση της τεχνικότητας της συγκεκριμένης ζώνης και όχι κάτι περισσότερο.

Αλλωστε ήταν εκ των προτέρων γνωστό, πως σήμερα ξεκινά η τελική φάση για την διεκδίκηση/απόκτηση της Εμπορικής με ασαφή ακόμη τον χρόνο κατάληξης της. Ο Χρ. Κίτσιος έκανε λόγο για "τζακ ποτ" που κρύβει το ντιλ της Εμπορικής αλλά μέχρι την τελεσίδικη απόφαση υπάρχει δρόμος.

Και σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον εντός και εκτός συνόρων θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Προέκυψαν (ως αναμενόταν) εκ νέου τριβές μεταξύ των τριών της κυβέρνησης , οι νέες αμφισβητήσεις από τον Ευ. Βενιζέλο αλλά και τον Φ. Κουβέλη για το θέμα της εφεδρείας για να ξαναβαρύνει το κλίμα.

Ούτως ή άλλως η υποβάθμιση από την S&P και οι δραματικές προβλέψεις του αμερικανικού οίκου για τερατώδη ύφεση (10-11!) ήταν λόγος και αφορμή για να "γυρίσει΄΄ η αγορά.

Επιβάρυνση κλίματος στην Ευρώπη, που αποτυπώθηκε στην εκ νέου υποχώρηση του ευρώ κάτω από το όριο των 1,24$ αλλά και στο εσωτερικό που φάνηκε στα ελληνικά ομόλογα.

Στη Γερμανία αίσθηση προκάλεσε η προειδοποίηση του Peter Bofinger, (μέλος της ομάδας των Γερμανών «σοφών») ο οποίος κάλεσε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση και να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού των δοκιμαζόμενων χωρών της ευρωζώνης.
 
«Δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία γι' αυτά τα επιτόκια δανεισμού και γι' αυτό η ΕΚΤ θα πρέπει να δράσει», δήλωσε σε συνέντευξη στο Bloomberg ο κατά γενική εκτίμηση προσεκτικός και νουνεχής οικονομολόγος (ίσως ο μόνος, που εδώ και καιρό εκφράζει, διατυπώνει λογικές εκτιμήσεις και προτάσεις για το ελληνικό πρόβλημα).

Για να σημειώσει, πως αυξάνεται ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης και πως αυτή οδεύει σε σκληρή ύφεση. Στις νέες δυσοίωνες προβλέψεις του Rubini για Grexit κ.λ.π ας μην αναφερθούμε...

Στο ΧΑ ο χαμηλός τζίρος (περί τα 14 εκατ. ευρώ περίπου στις 17.00) κατέστησε ευχερέστερη την προσπάθεια να "μαζευτούν" προς το κλείσιμο η προσφορά και να περιορισθεί η έκταση της υποχώρησης σε τεχνικά αποδεκτά όρια.

Η C.C/3 Ε ήταν ο κυριότερος αντισταθμιστής μετά μάλιστα την εκτίμηση μεγεθών τριμήνου (από την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος). Σημειωτέον, πως η μετοχή έκανε χαμηλό ημέρας στα 13,78 ευρώ επιβεβαιώνοντας απόλυτα την στήριξη στα 13,60-13,70 ευρώ.

Αγορές ενεργοποιήθηκαν σταδιακά στο τελευταίο 10λεπτο και στις τρεις τραπεζικές μετοχές- σήμερα η Alpha Bank ήταν αυτή, που δέχθηκε τη μεγαλύτερη πίεση/σημαντικότερη υποχώρηση αλλά κράτησε τα 1,20 ευρώ. Σε Εθνική και Eurobank, οι εντολές αγοράς είχαν μάλλον ευκολότεροι έργο με την ΕΤΕ να κρατά επίσης τα 1,20 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε, πως στον Εκηβόλο "ανεβάσαμε" από νωρίς διαγράμματα του τραπεζικού Δείκτη αλλά και των τριών τραπεζικών μετοχών. Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων 6μηνου για τον όμιλο Μυτιληναίου-ΜΕΤΚΑ δεν απέτρεψε τη σημαντική διόρθωση του πρώτου που έφτασε έως τα 2,05 ευρώ.

Ρευστοποιήσεις όμως επηρέασαν πτωτικά και τη μη τραπεζική 3άδα (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ &ΔΕΗ) αν και η μετοχή της Επιχείρησης είχε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά, ενώ του Οργανισμού "μαζεύτηκε" ευκολότερα από του ΟΤΕ μετά τις 17.05. Κάτι, που δεν πέρασε απαρατήρητο από όσους επιμένουν, πως τα 2-3 ξένα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν το μάζεμα και στον ΟΠΑΠ και στη ΔΕΗ.

Στο τελευταίο 5λεπτο (και στην διαδικασία των δημοπρασιών) πέντε μετοχές (CC/3 E, Jumbo, FFG, ΔΕΗ και ΜΕΤΚΑ) γύρισαν ανοδικά, με τη ΔΕΗ έως τα 2,43 ευρώ δηλαδή έναν...πόντο χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας. Κάτι, που επιτεύχθιηκε για τη Μέτκα που έπιασε τα 6,35 ευρώ (0,79%).

Το ενδιαφέρον στην ΔΕΗ είναι, πως έδωσε ακόμη ένα κλείσιμο με αρκετές συναλλαγές (περί τις 330 χιλιάδες κομμάτια) ανεβάζοντας στο 16,7% την απόδοση της σε διάστημα εβδομάδας.

Υπεραποδίδει δηλαδή έναντι των ΟΠΑΠ (περίπου 1,5% την ίδια περίοδο) και ΟΤΕ που έχει ενισχυθεί κατά 7,4% στο ίδιο διάστημα.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στο ΤΤ έγιναν 2,131 εκατομμύρια τεμάχια με την τιμή να διαμορφώνεται στα 0,247 ευρώ.

Οι συναλλαγές συνολικά κυμάνθηκαν στα 16,2 εκατ. ευρώ από τα οποία 2,7 άλλαξαν χέρια στην ΕΤΕ και άλλα 2,3 στη μετοχή της Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v