Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πονταρίσματα σε τράπεζες και κρατικόχαρτα

Σημαντικά κέρδη στις τράπεζες και αύξηση τζίρου στη σημερινή συνεδρίαση, με τον ΓΔ να κλείνει πάνω από τις 620 μονάδες. Συνεχίστηκαν οι αγορές σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, υπεραπόδοση για Alpha (6,2%), ΔΕΗ (8%).

Μια καλή συνεδρίαση, μετά από καιρό, ήταν η σημερινή. Με «κλείσιμο» του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 620 μονάδες, σημαντικά κέρδη για τον Ftse20- αφού προηγήθηκε η χρήσιμη επιβεβαίωση της στήριξης των 210 μονάδων- με τις τράπεζες να μπαίνουν στο παιχνίδι, τους 2-3 γνωστούς ξένους να συνεχίζουν σε αγορές μετοχών σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με καλούτσικες συναλλαγές και επί τέλους ορισμένες ενθαρρυντικές ειδήσεις τόσο από τις διεθνείς αγορές όσο από το εσωτερικό μέτωπο.

Πρόσκαιρη ή όχι η «ανάσα» , που δίνεται κατ΄αρχήν στις ευρωπαϊκές αγορές ή όχι θα φανεί άμεσα. Ωστόσο πληθώρα ειδήσεων, κινήσεων, ενεργειών και σχεδιασμών δίνουν την αίσθηση πως βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι πολύ σημαντικό, καθοριστικό.

Τα πονταρίσματα των ξένων είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ευρώ, την οριακή έστω αποκλιμάκωση των spreads για ισπανικούς και ιταλικούς τίτλους, το Βερολίνο δείχνει να εξετάζει και...δεύτερες σκέψεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ οι Γερμανοί μέχρι τώρα ΔΕΝ έχουν βάλει παρά ελάχιστο νερό στο κρασί τους (και παράγουν ωραία κρασιά από τους αμπελώνες του Μοζέλα, παραπόταμου του Ρήνου) και όποτε έχει γίνει κάτι τέτοιο στόχευε στην διευκόλυνση της υλοποίησης των σχεδιασμών τους.

Σε σχετικά θέματα του euro2day (μέσω της αρθρογραφίας και των Financial Times) προσεγγίζονται αναλυτικά όλες οι τελευταίες εξελίξεις που σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσδίδουν εκ νέου ενδιαφέρον στις εξελίξεις & το παιχνίδι.

Δεν γνωρίζουμε σε ποιό βαθμό μπορεί να μετρήσει (κυρίως) για τα γερμανικά συμφέροντα η είδηση, πως η Shell επιφυλάσσεται για τη μεταφορά των διαθεσίμων της (περί τα 15 δισ. στερλίνες) από την ανασφαλή Ευρώπη στην ασφαλέστερη (χρηματοοικονομικά ) Αμερική αλλά φανταστείτε να αντιμετωπίσει η ΕΕ κίνδυνο χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού από τα υπόλοιπα διεθνή κέντρα χρήματος.

Την ίδια στιγμή, που συγχρονίζονται και οι επιθέσεις στο αγγλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ξανά κινητικότητα στον διεθνή περίγυρο, που αν μη τι άλλο καλλιεργεί προσδοκίες για έξοδο από το...τέλμα των τελευταίων εβδομάδων. Να δούμε προς τα που-της άμβλυνσης/ ανόδου ή της όξυνσης/διόρθωσης- θα φανεί σχετικά άμεσα.

Όμως αναλαμπές ενδιαφέροντος αναδύονται και στο εσωτερικό μέτωπο. Κάτι η ενέργεια του ΔΝΤ ( δες σχετικό θέμα του euro2day), λίγο οι προσπάθειες της κυβέρνησης να παράξει έργο, αλλά και οι επίμονες προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου (πιστώνουμε πολλά ενθαρρυντικά στον μη πολιτικό Γιάννη Στουρνάρα και γνώστη των μάκρο) αν μη τι άλλο το...παίγνιο αποκτά υπόσταση.

Στη σημερινή συνεδρίαση- δεύτερη συνεχόμενη με κλείσιμο πάνω από τις 210 μονάδες και 600 για τον ΓΔ) με περισσότερες μάλιστα συναλλαγές απ΄ότι εχθές ενδιαφέρον και τζίρος δεν περιορίστηκαν μόνο σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ αλλά επεκτάθηκαν στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε ακόμη ορισμένες επιλεγμένες μετοχές. Οι τράπεζες θα πείτε ελέω Εμπορικής, σύμφωνοι αλλά και της διάθεσης για trading, της προσπάθειας να κερδηθούν εντυπώσεις και γόητρο.

Το, ότι προχωρά η διαδικασία- έστω και έτσι όπως προχωρά- για την αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος (προκειμένου σε επόμενο χρόνο να επιτελέσει εκ νέου την βασική λειτουργία του) είναι κάτι, σε σχέση με το πρόσφατο τίποτα και την πλήρη άπνοια. Συνεχίστηκαν τα πονταρίσματα σε Alpha Bank, Εθνική και Eurobank καθώς πλησιάζει η αυριανή...με διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις και συναλλακτικότητα.

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της συνεδρίασης (τουλάχιστον για όσους έχουν απομείνει εντός παιδιάς) ο...ανταγωνισμός μέχρι τέλους μεταξύ των τριών διεκδικητών της Εμπορικής, για το καλύτερο "κλείσιμο".

Είναι ενδεικτικό, πως στις 15.09΄οι μετοχές Εθνικής και Alpha Bank είχαν ακριβώς την ίδια απόδοση (5,43%) και ακριβώς την ίδια απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή των 1,36 ευρώ. Με τις απαραίτητες διεργασίες- στην διάρκεια και των δημοπρασιών- η μεν ΕΤΕ διαμορφώθηκε τελικά στα 1,36 ενώ έναν...πόντο υψηλότερα στα 1,37 ευρώ (και με απόδοση 6,20%) ευρώ έκλεισε η μετοχή της Alpha Bank. Με στοχευμένες αγορές (έμειναν και 2-3 "φράγματα" στα 1,37 ευρώ) φανερώνοντας σπουδή και προσπάθεια να υπερκεράσει την ΕΤΕ.

Σημειωτέον, πως είναι η δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση- προς την 8/8- που η μετοχή της Alphabank υπεραποδίδει έναντι των άλλων δύο διεκδικητών κερδίζοντας τουλάχιστον στο επίπεδο των εντυπώσεων. Συνολικά έγιναν 2,663 εκατ. τεμάχια στη μετοχή έναντι 3,157 εκατ. στην ΕΤΕ και άλλων 1,402 για την Eurobank.

Υψηλή συναλλακτικότητα και για ΔΕΗ, που απέφερε ένα 8,02% αλλά και για ΟΠΑΠ (3,31%) και 4,95% για τον ΟΤΕ. Διαμορφώνοντας σε κλείσιμο τον 20άρη στις 225,83 και με πρώτη σημαντική αντίσταση στις 242 μονάδες. Μία τεχνική περιοχή, στην οποία αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία κυρίως από όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα στην αγορά και ειδικότερα όσους πόνταραν στην προεξόφληση δημιουργίας μόχλευσης με αφορμή την Εμπορική και τις συνεδριάσεις της 8 και 9 ης Αυγούστου.

Βέβαια τα περισσότερα επιβεβαιώνονται ή διαψεύδονται εκ του αποτελέσματος ωστόσο η μικρή αλλαγή κλίματος είναι εμφανής. Η ομάδα ανάλυσης της eZMarket κάνει λόγο για δειλές...αλλά θετικές ενδείξεις από τις μετοχές των τραπεζών και στον αυριανό Εκηβόλο θα «ανεβάσουμε» σχετικά διαγράμματα του δείκτη Τραπεζών αλλά και των μετοχών Εθνικής, Alphabank και Eurobank. Για την τελευταία θα επιμείνουμε να θεωρούμε καταλυτικές τις πρόσφατες μεταβολές.

Σήμερα όμως εκτός των ανεφρόμενων μετοχών έγιναν κομμάτια και σε μετοχές των Μυτιληναίου, Μέτκα, Motor Oil αλλά και σε Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ από τον 20άρη. Από τον Mid ενδιαφέρον συγκέντρωσε το «γύρισμα» του ΤΤ (μετά το τελευταίο άδειασμα...) με ό τι αυτό μπορεί να σημαίνει για ιδιώτες μικρομετόχους και όσους λέγεται, πως σκούπιζαν από τα ελάχιστα της Δευτέρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v