Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέβασε... θερμοκρασία και η Σοφοκλέους

Ισχυροποιείται το αγοραστικό ενδιαφέρον στο χρηματιστήριο. Εξελίξεις σε διεθνές και εσωτερικό μέτωπο προσδίδουν κίνητρα στο ημερήσιο παιχνίδι. Κέρδη για Εθνική, Alpha, ΔEH, OTE, ΟΠΑΠ και ΜIG.

Κάτι οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε κεντρικό επίπεδο στην Ευρώπη για τη διαχείριση της κρίσης, λίγο οι πιέσεις του ΔΝΤ για άρση του αδιεξόδου στο ελληνικό πρόβλημα, κάτι οι βραχυπρόθεσμες αφορμές, και το χρηματιστήριο Αθηνών κινείται και σήμερα συγκριτικά καλύτερα.

Βασικοί δείκτες και μετοχές πατούν σε ενδιαφέρουσες βραχυπρόθεσμες τεχνικές περιοχές, η μόχλευση κυρίως στις τράπεζες με αφορμή τα της Εμπορικής οδηγεί σε αύξηση του ημερήσιου trading, ενώ συνεχίζονται σταθερά οι αγορές κυρίως από 2-3 ξένα χαρτοφυλάκια σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Οι συναλλαγές, συγκριτικά αυξημένες, περνούν τα 13,5 εκατ. ευρώ με αυξημένο τζίρο σε Εθνική, Alpha Bank από πλευράς τραπεζών και στον ΟΠΑΠ από τη μη τραπεζική τριάδα.

Διεθνώς οι αγορές ποντάρουν στη δήλωση πρόθεσης των ισχυρών να διαχειριστούν την κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο. Σε αυτό το μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και η γραμμή Μέρκελ, που υπό προϋποθέσεις στηρίζει αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.

Εάν οι Γερμανοί είναι αυτήν τη φορά ειλικρινείς, κυρίως όμως συνεπείς με τις υποχρεώσεις και τα χρονοδιαγράμματα, κάτι μπορεί να γίνει. Σε αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να ποντάρουν αρκετοί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό αποτυπώνεται τόσο στην πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών όσο και στην περαιτέρω μικρή ενίσχυση του ευρώ και στην ανάσα στα ισπανικά και στα ιταλικά ομόλογα.

Ενδεικτικά, το ευρώ περνά και πάλι το 1,24 δολάριο και η διαφορά απόδοσης του ισπανικού τίτλου υποχωρεί λίγο κάτω από το 7%, δίνοντας μικρή παράταση χρόνου στη Μαδρίτη και δευτερευόντως στη Ρώμη.

Σε σχετικό θέμα του euro2day γίνεται λόγος για το δημοσίευμα των F.T. για πράσινο φως στην προοπτική αύξησης στις εκδόσεις εντόκων από την ΕΚΤ. Ο αναγνώστης - παίκτης μπορεί να έχει πληρέστερη εικόνα με όσα αναφέρει η Αγγ. Παπαμιλτιάδου για «Γερμανικό σχέδιο κουρέματος της Ελλάδας».

Αυτά συνθέτουν λίγο ως πολύ το ευρωπαϊκό και το ελληνικό περιβάλλον. Δίνονται ανάσες στα χρηματιστήρια και στο ευρώ τη στιγμή όπου κινητικότητα παρατηρείται και εντός συνόρων.

Είναι εμφανές πως η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει τρόπους άμβλυνσης των ασφυκτικών πιέσεων που δέχονται η οικονομία και η κοινωνία. Προσώρας οι κινήσεις, οι ενέργειες αλλά και οι αποφάσεις δείχνουν αποσπασματικές και ακόμη χωρίς αποτέλεσμα.

Είναι όμως ορατή η κινητικότητα που επιδιώκεται να υπάρξει από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου, από το θέμα της καταβολής των φόρων μέχρι το ακανθώδες ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.

Αυτά διαμορφώνουν το πλαίσιο στην εσωτερική αγορά. Σε μία συγκυρία όπου το Χ.Α. έχει αφορμή, ελέω Εμπορικής, να επιχειρήσει τη «μόχλευση». Αυξημένες συναλλαγές στις μετοχές των τριών διεκδικητών της Εμπορικής, ικανοποιητική απόδοση 4,65% για την Alpha Bank, 5,43% για την Εθνική και 3,36% για τη Eurobank.

Θα επιμείνουμε όμως στις τοποθετήσεις των 2-3 ξένων χαρτοφυλακίων σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και λιγότερο στον ΟΤΕ. Ειδικότερα, για την περίπτωση του ΟΠΑΠ, το euro2day έχει αναφερθεί έγκαιρα, από τα μέσα Ιουνίου, και τα ιστορικά ελάχιστα των 3,50 ευρώ στο ενδιαφέρον του γνωστού λονδρέζικου fund Silchester.

Πέραν όμως των τριών τραπεζικών μετοχών και των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, σχετική κινητικότητα σημειώνεται και σε άλλους τίτλους. Για τις δύο μετοχές του ομίλου Μυτιληναίου,, Μέτκα, Μυτιληναίος, για Ελλάκτωρ, για Πειραιώς, για Motor Oil, για Βιοχάλκο.

Καλύτερη συγκριτικά χθες η εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Αυξημένες συναλλαγές σε Ιντραλότ, Σιδενόρ, Τέρνα Ενεργειακή, Σωληνουργεία Κορίνθου, Frigoglass και μετά το άδειασμα των τελευταίων συνεδριάσεων στο Τ.Τ. Η μετοχή με περίπου 1,5 εκατ. τεμάχια αντιδρά κατά 4,15% στο 0,226 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, η αγορά φαίνεται πως αρχίζει να αποκτά στοιχειωδώς έναν βηματισμό.

Ισχυροποιείται η στήριξη των 210 μονάδων για τον Ftse 20, ο Γ.Δ. παλεύει να περάσει τις κρίσιμες 620 μονάδες και επιτέλους μετά από καιρό ικανοποιητικό ενδιαφέρον και συναλλαγές σημειώνονται σε περισσότερες των 3-6 γνωστών μας μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v