ΧΑ: Ξεκινά το... 200άρι για την Εμπορική

Στο σημείο εκκίνησης για την Εμπορική οι ΕΤΕ, Alpha και Eurobank και η αγορά ξεκινά τα ανάλογα πονταρίσματα. Σημείο κλειδί η στήριξη των 210 για τον FT 20. Ενθαρρυντική η «δειλή» διάχυση ενδιαφέροντος σε άλλες μετοχές.

«Με πονταρίσματα σε τράπεζες και κρατικόχαρτα» το Χ.Α. δείχνει σημάδια αφύπνισης, με τον Γενικό Δείκτη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση πάνω από τις 600 μονάδες και τον FTSE 20 να επιβεβαιώνει τις 210 και να κλείνει στις 225,8 μονάδες με σημαντική διάχυση επιλογών και συναλλαγών.

Σε αυτό συνέβαλαν κατά γενική εκτίμηση όχι μόνο οι εξελίξεις στο εσωτερικό αλλά και η (πρόσκαιρη;) βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, που ωστόσο παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού. Πάντως, αφορμής δοθείσης -και λόγω της Αγκ. Μέρκελ και του  ΔΝΤ- στη Νέα Υόρκη ο S&P επέστρεψε πάνω από τις 1.400 μονάδες.

Η Ευρώπη παραμένει σταθερά στο... κόκκινο -η περίπτωση της Shell θεωρήθηκε και δικαιολογημένα ενδεικτική και δόθηκε διεθνώς εκτενής δημοσιότητα- κι οι Financial Times αναφέρονται σε «στρίμωγμα» Μ. Μόντι να αποκηρύξει τη διάσωση. «Δεν θέλουμε να καταντήσουμε σαν τους Ελληνες...», λένε και σε αυτήν την πολύ κρίσιμη συγκυρία το πολιτικό προσωπικό εξακολουθεί να επιβεβαιώνει τον χαμηλότατο βαθμό αξιοπιστίας και πληρότητάς του.

Νάρκες Βενιζέλου - Κουβέλη στην εφεδρεία αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day, όπου ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ασκεί επί της ουσίας αντιπολίτευση στον υπουργό Οικονομικών.

Δεν περιμέναμε όμως κάτι περισσότερο από το πολιτικό σύστημα (γι' αυτό δώσαμε βάση στον χθεσινό Εκηβόλο σε ένα άρθρο-ορόσημο για τον μεγάλο Παν. Κονδύλη) και γι' αυτό επανερχόμεθα στα της αγοράς.

Με μόχλευση στις τράπεζες (στο διήμερο 6-7/8), ο κλάδος εισέρχεται από σήμερα στην τελική φάση για την απόκτηση της Εμπορικής. Διαδικασία που όπως αναφέρεται στο θέμα του Χρ. Κίτσιου θα τραβήξει ως τα τέλη Αυγούστου ή και τον Σεπτέμβριο. Χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν πως από αυτό και μόνο θεωρείται ότι ο κλάδος επανέρχεται στο προσκήνιο και τα πονταρίσματα θα ενταθούν. Ανάλογα με τις φήμες, τις διαρροές, τις ειδήσεις και τις εξελίξεις.

Να σημειώσουμε πως η μετοχή της Alpha Bank διαμορφώθηκε επιμελώς στο 1,37 ευρώ, μόλις έναν πόντο υψηλότερα της Εθνικής (1,36 ευρώ), με προσεκτικές κινήσεις που παρέπεμπαν σε σπουδή και στόχευση για να δημιουργηθεί το χθεσινό 6,20%. Έτσι η μετοχή της Alpha Bank είχε δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο με απόδοση μεγαλύτερη από την ΕΤΕ και τη Eurobank  επιχειρώντας να κερδίσει τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων.

Για την καλύτερη παρακολούθηση ανεβάζουμε σήμερα στον Εκηβόλο διαγράμματα της eZMarket για τον τραπεζικό δείκτη και τις μετοχές των τριών διεκδικητών (κατά σειρά αποτίμησης, για να μην παρεξηγούμεθα, και επειδή μας έχουν πει διάφορα αυτές τις μέρες..., ας είναι).

Από τεχνικής πλευράς, το άνοιγμα του παιχνιδιού και σε άλλη μία 3άδα τίτλων (η πρώτη είναι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ) φέρνει αύξηση συναλλαγών και ημερήσιου πονταρίσματος και συναλλαγών. Από τα περίπου 14,5-15 εκατ. ευρώ της Δευτέρας ο τζίρος ενισχύθηκε εχθές στα 25,177 εκατ. ευρώ. Και με σχετική κινητικότητα σε Μυτιληναίο, Μέτκα, Βιοχάλκο, ΜΟΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Τιτάν παρά τη διόρθωση του τελευταίου.

Σχετική κινητικότητα όμως και για επιλεγμένα χαρτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εντυπωσιακό το γύρισμα του Τ.Τ. (αλήθεια, ποιοι ξεπουλούσαν και ποιοι απορροφούσαν τη βιαστική προσφορά των τελευταίων συνεδριάσεων;) και συναλλαγές σε Φουρλή, Τέρνα Ενεργειακή, Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ιντραλότ αλλά και για ακόμη μία συνεδρίαση στη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (στην περίπτωσή του έχει ενδιαφέρον ο τουλάχιστον ένας μεθοδικός αγοραστής).

Με τον 20άρη να επιβεβαιώνει ότι η ανθεκτικότητα των 210 μονάδων είναι εφικτή, υπό προϋποθέσεις βέβαια, η επόμενη κίνηση προς την πολύ σημαντική αντίσταση των 242 μονάδων. Περιοχή που θεωρείται ισχυρό οχυρό από αρκετούς αναλυτές και παίκτες με ενδιάμεση κρίσιμη τιμή πέριξ των 235 μονάδων. Η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση χρειάζονται προσοχή γιατί η διαδικασία της Εμπορικής έχει δρόμο, οπότε πολλά μπορεί να συμβούν, σε μία συγκυρία όπου οι ξένοι παραμένουν επιφυλακτικοί για την Ελλάδα (στην πλειονότητά τους).

Σημειωτέον πως η υποβάθμιση του outlook της Ελλάδας από την S&P είναι ανησυχητική καθώς γίνεται με πρόβλεψη για ύφεση 10-11% το 2012-13.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v