Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρικλοποδιά από S&P στη Σοφοκλέους

Βαραίνουν το Χρηματιστήριο της Αθήνας οι προειδοποιήσεις της Standard & Poor’s και η δυστοκία σε πολιτικό επίπεδο. Πτώση για Alpha (5,84%), Eθνική (5,15%), Ελλάκτωρ (5,4%). Το ευρώ χάνει και πάλι το $1,24.

Συνεχίζουν αισθητά χαμηλότερα βασικοί δείκτες και μετοχές καθώς τόσο η έκθεση της S&P όσο και οι παλινωδίες σε πολιτικό επίπεδο είναι πρώτης τάξεως αφορμές για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί προς τις 607 μονάδες (-2,11%), ενώ μεγαλύτερη είναι η πίεση (-2,89%) στον FTSE-20, στις 219 μονάδες, καθώς όλες οι μετοχές του δείκτη υποχωρούν.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη, οι οποίες φθάνουν μέχρι το 5,84% για τη μετοχή της Alpha Bank. Σημαντικές πιέσεις και στην Εθνική (-5,15%), με 2,2 εκατ. τεμάχια, αλλά και κατά 3,8% για τη μετοχή της Eurοbank.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο η Coca Cola 3E αντιδρούσε νωρίτερα από τον FTSE 20, τη στιγμή όπου κατοχύρωση θέσεων σημειώνεται και σε ΟΠΑΠ-ΟΤΕ και λιγότερο στη ΔΕΗ.

Αναμφίβολα, η προειδοποίηση της Standard & Poor’s επηρεάζει το κλίμα κι επαναφέρει λίγο ως πολύ γνωστές ανησυχίες, κάτι που αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων.

Ο αμερικανικός οίκος επί της ουσίας προειδοποιεί πως η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια.

Την ίδια στιγμή, στις ευρωπαϊκές αγορές είναι εμφανής η στάση αναμονής για το τι θα πράξει τελικά η ΕΚΤ. Το ισπανικό 10ετές παραμένει στο 6,94%, ενώ το ευρώ χάνει και πάλι το 1,24 δολάριο.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι θεωρούν αναμενόμενο το άδειασμα στις τράπεζες, η έκτασή του όμως αποδίδεται εν μέρει και στην υποβάθμιση από την S&P και λιγότερο στη νέα δυστοκία που παρατηρείται σε πολιτικό επίπεδο.

Οι παίκτες γνωρίζουν βέβαια, στην πλειονότητά τους, πως οι επόμενες δύο-τέσσερις εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για πολλά ανοιχτά μέτωπα. Από το τι θα γίνει τελικά με την Ισπανία, μέχρι το πού θα καταλήξει και με ποιους όρους η Εμπορική και με ποιον τρόπο θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες.

Το ότι οι τράπεζες και το Χ.Α. εισέρχονται από σήμερα στην τελική ευθεία για την Εμπορική προφανώς και δεν σημαίνει πως αυτή η διαδρομή θα είναι εύκολη.

Εκτιμάται πως θα ενισχυθεί η μεταβλητότητα, κυρίως στις τράπεζες, ενώ δεν αναμένεται μεταβολή στη στάση των ξένων επενδυτών, οι οποίοι εκτός δύο-τριών γνωστών περιπτώσεων απέχουν διακριτικά.

Χαμηλότερα, στα 2,10 ευρώ, υποχωρεί ο Μυτιληναίος, στα 6,2 ευρώ η Μέτκα. Ο όμιλος ανακοίνωσε αύξηση τζίρου στο 6μηνο, ΕΒΙΤDA 80 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 8,5 εκατ. ευρώ.

Από όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα, εστιάζουμε κυρίως στο ότι ο όμιλος έχει εξαγωγική δραστηριότητα 80% και ολοκληρωμένες επενδύσεις αιχμής στην εγχώρια αγορά ύψους 1 δισ. ευρώ την τελευταία 5ετία. Όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας, ο όμιλος έχει πλέον σε πλήρη λειτουργία δύο από τα καλύτερα θερμικά εργοστάσια της Ευρώπης.

Σημαντικές, κατά την εκτίμηση παραγόντων του κλάδου, είναι οι εξελίξεις στο θέμα των ναυπηγείων. Σημειώνεται πως με απόφαση του πρωθυπουργού, ο Νίκος Αναστασόπουλος (γνωστός από την πρότερη θητεία του στον ΟΛΠ) ορίζεται συντονιστής για την επίλυση του προβλήματος των Ναυπηγείων. Κατά την εκτίμησή μας, η επιλογή του είναι κατ’ αρχάς σωστή κίνηση, καθώς πρόκειται για γνώστη του ευρύτερου κλάδου και κατά γενική εκτίμηση αποτελεσματικού παράγοντα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v