Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Επαιξε μπάλα" στο τέλος η Σοφοκλέους

Με την υπεραπόδοση του ΟΠΑΠ, την στήριξη του ΟΤΕ και την συνδρομή 2-4 φιλικών δυνάμεων αντισταθμίστηκε η νέα διόρθωση ΕΤΕ, Alpha, Eurobank. Στα 20 εκατ. ο τζίρος.

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα καθώς η επενδυτική άπνοια και η απουσία ουσιαστικών εξελίξεων & ειδήσεων κράτησε σε χαμηλά επίπεδα συναλλαγές και δείκτες. Πάγωσε το κατακαλόκαιρο η Σοφοκλέους, σημείωνε νωρίτερα το euro2day, καθώς στις 14.00-14.05 ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ, οι δε κύριοι δείκτες παρέμεναν σχεδόν...ακούνητοι.

Στην περιοχή των 612 μονάδων ο ΓΔ, πέριξ των 221 ο Ftse20, επίπεδα που δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά μέχρι τέλους της συνεδρίασης. Είναι ενδεικτικό, πως τελικά ο Γενικός Δείκτης «έκλεισε» στις 612,29 (0,13%) μονάδες, ο 20άρης στις 221,16 (-0,09%) με την αξία των συναλλαγών να φτάνει τελικά στα 20,2 εκατ. ευρώ.

Μέσα στα δεκάδα των «φτωχότερων» συναλλακτικά συνεδριάσεων με «ξηρασία» ειδήσεων και από τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και από το εσωτερικό μέτωπο που διασώθηκε κάπως προς το κλείσιμο.

Το «γερμανικό κούρεμα στη δόση των 31 δισ. ευρώ» και η επαναφορά της εφεδρείας για 40.000 υπαλλήλους τη στιγμή που η ανεργία καταρρίπτει (δυστυχώς) το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ ήταν τα μόνα που απασχόλησαν όσους παραμένουν εντός παιδιάς.

Η ενδεχόμενη αλλαγή στην στάση του Βερολίνου γιατί επηρεάζει άμεσα και τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας, η επαναφορά της εφεδρείας καθώς εκτιμάται, πως θα οξύνει την αντιπαράθεση μεταξύ των τριών εταίρων της κυβέρνησης και βεβαίως η εκτίναξη της ανεργίας στο θηριώδες 23,1% αφού ανεβάζει ήδη τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Παράλληλα η στασιμότητα στις ευρωπαϊκές αγορές (όπως αποτυπώθηκε κυρίως στα ομόλογα και την διακύμανση του ευρώ έναντι του δολαρίου) δεν βοηθούν στην δημιουργία κλίματος.

Έτσι το ΧΑ ελλείψει κινήτρων και χωρίς άμεσο δέλεαρ «κάθισε» μέχρι τις 16.45 οπότε και ενεργοποιήθηκαν λίγες εντολές αγοράς σε δεικτοβαρείς μετοχές. Οι βασικοί δείκτες υποστηρίχθηκαν στα τελευταία 20-30 της συνεδρίασης και παρά τις απώλειες των τριών τραπεζικών (Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank) έδωσαν το τρίτο θετικό «κλείσιμο» τις τελευταίες τέσσερεις συνεδριάσεις. Μόνο κέρδος η επιβεβαίωση για ακόμη μία συνεδρίαση της ανθεκτικότητας της περιοχής των 210 μονάδων για τον 20άρη και του ψυχολογικού ορίου των 600 για τον ΓΔ.

Θυμίζουμε, πως για τον Ftse20 τα δύο σημαντικά όρια διακύμανσης θεωρούνται οι 210 στην περίπτωση διόρθωσης και οι 242 στο ενδεχόμενο ανοδικής προσπάθειας. Προσώρας ο δείκτης παραμένει εγκλωβισμένος σε ένα βολικό εύρος, καθώς η αγορά δεν διορθώνει πειστικά αλλά ούτε δίνει την αίσθηση πως επίκειται σημαντική άνοδος.

Βηματάκια σημειωτόν με αδιάφορη την πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών, οι οποίοι τις τελευταίες 4-6 ημέρες αποκομίζουν υπεραξίες κυρίως από τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ.

Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων 6μηνου και οι προβλέψεις για τα οικονομικά μεγέθη δημιούργησαν μία περιορισμένης έκτασης μόχλευση κυρίως σε Coca Cola και Μυτιληναίο- Μέτκα, ενώ ενδιαφέρον παρουσίασε η αντίδραση προς τα 5,80 ευρώ της μετοχής των Ελληνικών Πετρελαίων.

Η μεν Coca Cola επανήλθε χαμηλότερα των 14 ευρώ, στις Μυτιληναίο- Μέτκα έγιναν κάποιες κινήσεις που όμως από τεχνικής πλευράς δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον, ακόμη. Αντιθέτως η προσπάθεια στα ΕΛ.ΠΕ θεωρείται αξιοπρόσεκτη, γιατί ακόμη ένα ανοδικό κλείσιμο ενεργοποιεί την τάση επαναφοράς προς την «διπλή κορυφή» (οριακά πάνω από τα 6,05 ευρώ) που είχε σημειωθεί στα μέσα Απριλίου. Για τη μετοχή του Τιτάνα παρά την σημερινή αντίδραση υπάρχει δρόμος για να επανέλθει σε φορά επαναπροσέγγισης των επιπέδων 15,5 ευρώ (τοπικές κορυφές στα μέσα Απριλίου και Μαίου).

Οι επενδυτές στην πλειονότητα τους δεν φάνηκαν να συγκινούνται για τις εξελίξεις στις τράπεζες για περισσότερο από 2-3 συνεδριάσεις καθώς γνωρίζουν, πως μέχρι την ανακοίνωση του... νικητή μένει αρκετός χρόνος. Αλλωστε παρά και τη σημερινή διόρθωση των τριών μετοχών Εθνική, AlphaBank κρατούν ακόμη εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 6% και περίπου 2,5% η Eurοbank . Για όσους μετρούν παράλληλη την διακύμανση των Εθνικής- Alpha Bank σημείωσαν σαφώς περισσότερες συναλλαγές από την Eurοbank, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η μετοχή της πρώτης έκλεισε λίγο υψηλότερα της δεύτερης.

Υψηλός τζίρος όμως έγινε στον ΟΤΕ, σχεδόν 3,7 εκατ. τεμάχια, δηλαδή περισσότερος απ΄ ότι συνολικά στους τρεις τραπεζικούς τίτλους. Αναφερόμαστε πάντα σε απόλυτο αριθμό κομματιών ή χρηματιστηριακής τιμής. Μέρος των συναλλαγών στον ΟΤΕ αποδόθηκαν στα αποτελέσματα του Ομίλου, που η Deutsche Telekom έκρινε ικανοποιητικά (η πρώτη καλή κουβέντα των γερμανών για την εταιρεία, που ελέγχουν πλέον).

Πάντως από τεχνικής πλευράς ο ΟΤΕ θα πρέπει να υπερβεί τα 2,40-2,50 ευρώ για να τίθενται οι βάσεις ενός νέου ανοδικού κύκλου. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση το ΤΤ επανήλθε χαμηλότερα, στην Σιδενόρ και τις θυγατρικές υπήρξε μέτρια συναλλακτικότητα (ανακοινώνονται αποτελέσματα στο τέλος του μήνα), ενώ η Frigoglass παρά την αμφίσημη εικόνα των μεγεθών ενισχύθηκε στα 3,45 ευρώ.

Κατά τα άλλα μετριότατοι έως...ανύπαρκτοι τζίροι και σε αυτή την κατηγορία με ενδεικτική την περίπτωση του Φουρλή. Μόλις 99 κομμάτια αξίας 90 ευρώ στις 17.10, ενώ από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο μόλις για μία (Ελλαστρον ) ο τζίρος δεν ξεπερνούσε τα χίλια ευρώ. Μάλιστα για δώδεκα μετοχές η συνολική αξία μετά βίας έφτανε τα εκατό (100) ευρώ (ΑττιΚατ, Medicon, Μοχλός κ.α. ).

Στα λιγοστά άξια αναφοράς της ημέρας θα συμπεριλαμβάναμε και την άτυπη κόντρα των Alpha Βank - Μυτιληναίου με την S&P για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα μεγέθη του προϋπολογισμού.

Η αμφισβήτηση της ουσίας για την οποία η S&P προχώρησε σε υποβάθμιση της Ελλάδας  από την Alpha Bank παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς ο τραπεζικός όμιλος παρέχει φανερά στήριξη στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Και θα λέγε κάποιος πως λειτουργεί (ατύπως βέβαια) σαν...οικονομικός εκπρόσωπος του επιτελείου του Γ. Στουρνάρα αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ούτως ή άλλως αξιοπρόσεκτη η διαφοροποίηση και της θέσης του Ευ. Μυτιληναίου, αλλά και η ευθεία απάντηση του ελληνικού τραπεζικού ομίλου στις αιτιάσεις των ξένων, εν προκειμένω της S&P.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v