Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πάγωσε" το κατακαλόκαιρο η Σοφοκλέους

Με πολύ μικρό τζίρο το ΧΑ δείχνει ακούνητο, καθώς ο ΓΔ κινείται στα επίπεδα των 612 και ο 20άρης στις 221 μονάδες. Κέρδη για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Χαμηλότερα και οι τρεις διεκδικητές της Εμπορικής.

Εικόνα άπνοιας στο Χ.Α. μετά τη νέα καθίζηση των συναλλαγών και του ενδιαφέροντος και τη σταθεροποίηση βασικών δεικτών και μετοχών στα αρχικά επίπεδά τους.

Ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται στο εύρος των 609,02 - 613,31 μονάδων, στις 219,72 - 222,71 ο Ftse 20, με την αξία των συναλλαγών να περιορίζεται σε λιγότερα από 7 εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις 13.45.

Όμως, ανάλογη εικόνα επικρατεί και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αγορές να τελούν σε αναμονή, κάτι που αποτυπώνεται και στα ομόλογα.

Σε σχετικό θέμα του euro2day σημειώνονται οι αποδόσεις των κυριότερων τίτλων, με ενδεικτική αυτή του ισπανικού που κινείται κοντά στο 6,9% για το10ετές. Ανάλογη τάση διαμορφώνεται και στην αγορά συναλλάγματος, όπου το ευρώ, αν και σε διολίσθηση, συνεχίζει να παίρνει ανάσες έναντι κυρίως του αμερικανικού νομίσματος.

Μία εξέλιξη σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, που ενδεχομένως να έχει τη σημασία της, σχετίζεται με τις πιέσεις των Αμερικανών συντηρητικών για τη δημιουργία ζώνης μη πτήσεων σε συγκεκριμένες περιοχές της Συρίας. Δεδομένου ότι τρέχει ο χρόνος και για τις εκλογές του Νοεμβρίου, θα πρέπει να συνυπολογίζονται όσο το δυνατόν περισσότερες παράμετροι.

Στην εγχώρια επικαιρότητα αίσθηση φέρεται να έχει δημιουργήσει το σημερινό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου για  "Γερμανικο κούρεμα στη δόση των 31 δισ. ευρώ" καθώς συζητήθηκε σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο.

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, κυρίως όμως των διαφορετικών δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί για το... ελληνικό πρόβλημα. Νέα δεδομένα που θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρότατα υπόψη όσων ασκούν πολιτική και εξουσία και επιμένουν σε... μικροκομματισμούς.

Το Χ.Α. περιμένει -τόσο τα διεθνή όσο και τα νεότερα από το εσωτερικό μέτωπο-, με τους δύο βασικούς δείκτες να κρατούν μέχρι τώρα χωρίς δυσκολίες τεχνικά και ψυχολογικά σημεία.

Ο μεν 20άρης παραμένει σταθερά πάνω από τις 210 μονάδες, ο Γενικός υψηλότερα των 600, με ΟΠΑΠ και ΟΤΕ να αντισταθμίζουν την πίεση που δέχεται κυρίως ο τραπεζικός δείκτης.

Απώλειες και για τους τρεις διεκδικητές της Εμπορικής, καθώς όπως σημειωνόταν μόλις εχθές ξεκίνησε η τελική διαδικασία, που μπορεί να τρέξει μέχρι το τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου.

Προφανώς και ακόμη είναι πολύ νωρίς να επιχειρηθεί μόχλευση, κάτι που επαναφέρει στο προσκήνιο τη μη τραπεζική 3άδα όπως και τις άλλες δεικτοβαρείς δυνάμεις. Στα 2,11 ευρώ υπεραποδίδει ο ΟΤΕ και η Deutsche Telekom εκφράζει την ικανοποίησή της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου.

Σταθερή η μετοχή του ΟΠΑΠ, με απώλειες έως 1,5% η μετοχή της ΔΕΗ, που όμως υπεραποδίδει έναντι των άλλων δύο σε διάστημα εβδομάδας. Χαμηλότερες τιμές για Μυτιληναίο-ΜΕΤΚΑ, στα 4,64 ευρώ ελαφρώς χαμηλότερα η Motor Oil, αλλά κατά 3,5% υψηλότερα η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων. Μέτριων έως χαμηλότατων συναλλαγών η μεσαία κεφαλαιοποίηση, με μικρές απώλειες για Τ.Τ. και ΕΧΑΕ (από τις μετρημένες, που έχουν σχετική συναλλακτικότητα), ενώ κατά 2,37% ενισχύεται ο τίτλος της ΕΒΖ.

Στις 14.00-14.05 ο τζίρος ιδιαίτερα μέτριος, ο Γ.Δ. στις 612 μονάδες και ο 20άρης στις 221, σε κατάσταση μερικής... ακινησίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v