Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλός τζίρος και... ακινησία στο Χρηματιστήριο

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τον ΓΔ πέριξ των 613 μονάδων αλλά και για τον 20άρη (221 μονάδες). Μικρά κέρδη για Εθνική Τράπεζα, Eurobank αλλά και ΟΤΕ, Μυτιληναίο, 3Ε. Απογοητευτικός ο τζίρος.

Χρειάστηκε να περάσουν περί τα 30΄-35΄ συνεδρίασης για να ξεπεράσουν το 1 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές. Με τόσο χαμηλούς τζίρους, η αγορά είναι εύκολο να συνεχίζει την πορεία της προς το… πουθενά.

Με τους βασικούς δείκτες ελαφρώς υψηλότερα, τον Γενικό Δείκτη στις 615,2 και τον Ftse 20 στις 222,9 μονάδες. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ακόμη και στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση είναι το γεγονός πως, παρακολουθώντας τη συνεδρίαση το διάστημα 11.01-11.04 δεν έγινε ούτε μία πράξη σε καμία από τις 20 μετοχές του δείκτη.

Με βάση τις συναλλαγές των πρώτων 35-40 λεπτών, είχαν ξεπεράσει σε αξία τις 100.000 ευρώ μόνο σε πέντε μετοχές, και συγκεκριμένα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Coca Cola 3Ε. Για τέτοια κινητικότητα μιλάμε.

Την ίδια ώρα, πύκνωναν και πάλι οι σκιές πάνω από την ισπανική αγορά, ενώ το ευρώ παρέμενε σε διακύμανση κάτω από το 1,2290 δολάριο. Στη Μαδρίτη ο IBEX με νέες απώλειες 1,43% κινδυνεύει να χάσει και τις 7.000 μονάδες. Να σημειωθεί πως η απόδοση του 10ετούς κυμαίνεται στο 6,91%, είναι δηλαδή κατά τι υψηλότερη από ό,τι χθες. Κατά 0,97% υποχωρεί το χρηματιστήριο του Μιλάνου στις 14.507 μονάδες.

Στο Χ.Α. και πάλι, περίπου στις 11.10 σε τρεις μετοχές του 20άρη δεν είχε γίνει καν πράξη κι η Εθνική, η Alpha Bank και η Eurobank ενισχύονταν έως 1,21% στο 1,31, 1,27 και 0,67 ευρώ.
Μικρά κέρδη για τον ΟΤΕ στα 2,09 ευρώ, μέτριες απώλειες για τον ΟΠΑΠ στα 5,17 ευρώ. Ομοίως για τη μετοχή της ΔΕΗ που υποχωρεί στα 2,34 ευρώ.

Μικρά κέρδη για τον Μυτιληναίο στα 2,10, στα 2,30 η Βιοχάλκο με συναλλαγές μόλις 25 τεμαχίων. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση τη σημαντικότερη συναλλακτικότητα παρουσιάζει το Τ.Τ., ενώ στα 3,43 ευρώ διορθώνει ελαφρώς η Frigoglass.

Η εταιρεία βλέπει ασθενή ζήτηση στην Ευρώπη και επενδύει 21,2 εκατ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο. Μέτριες συναλλαγές σε Τέρνα Ενεργειακή, Σιδενόρ, MLS, ΓΕΚ Τέρνα, Atticat, ενώ η J&P Άβαξ στις 9/8 ανακοίνωσε νέες αγορές 4.250 τεμαχίων από τους Λεωνίδα και Χρήστο Ιωάννου.

Από το γερμανικό μέτωπο, τη στιγμή όπου βεβαιώνεται επιβράδυνση της οικονομίας κατά το β΄ τρίμηνο, με την κρίση στην ευρωζώνη να είναι βαρίδι για τους Γερμανούς (βλ. σχετικό θέμα), ο Μαρσέλ Φράτσερ εμφανίζεται υπέρμαχος της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Σημειωτέον πως πρόκειται για τον νέο επικεφαλής του σημαντικότατου γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών. 

Έχει τη σημασία του το ότι λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη Σαμαρά στο Παρίσι, κυρίως όμως στο Βερολίνο, ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά πως η Ιρλανδία βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά και χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αρχίζουν να γίνονται πιο ανταγωνιστικές. 

Ο 41 ετών Μ. Φράτσερ δηλώνει πεπεισμένος Ευρωπαίος, χρησιμοποιώντας έναν όρο που ακούγεται όλο και σπανιότερα τελευταία από τους συναδέλφους του: «Όραμα για την Ευρώπη».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v