Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κολλημένη στο… πουθενά η πυξίδα

Στα όρια βραχυπρόθεσμης στήριξης οι τράπεζες. Παραμένει το ενδιαφέρον για ΟΠΑΠ, εναλλαγή θέσεων σε ΟΤΕ-ΔΕΗ. H αγορά περιμένει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα και το Ταμιευτήριο.

Κρυφτούλι με τα μέτρα από την κυβέρνηση, η οποία εναποθέτει τις όποιες ελπίδες της στο ταξίδι του Αντ. Σαμαρά στο Παρίσι και στο Λονδίνο.

Στο σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται, μεταξύ άλλων: "Το οικονομικό επιτελείο δίνει αγώνα δρόμου για να συγκροτήσει τη λίστα με τα μέτρα, τα οποία θα παραδοθούν στους αρχηγούς των κομμάτων, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να πάρουν τις τελικές αποφάσεις.

Στόχος είναι η εισήγηση που θα γίνει από την κυβέρνηση να περιλαμβάνει μέτρα ακόμα και πάνω από το ποσό των 11,5 δισ. ευρώ για να έχουν οι τρεις αρχηγοί την ευχέρεια εναλλακτικών επιλογών ως προς το μίγμα.

Στόχος είναι το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ να έχει κλειδώσει, ακόμα και αν δεν έχει ανακοινωθεί, πριν από την άφιξη του Ζ.Κλ. Γιούνκερ στην Αθήνα, αλλά και το ταξίδι Σαμαρά στο Παρίσι και στο Βερολίνο, ώστε η ελληνική πλευρά να μπορεί να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση".

Ύστατη προσπάθεια, εκτιμούν ορισμένοι, για απέλπιδα προσπάθεια ανησυχούν άλλοι, σε μία συγκυρία όπου η ανεργία παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις με εφιαλτικά ποσοστά στην ευπαθή ηλικιακή κατηγορία των 15 έως 24 ετών. Ο Νίκος Γ. Δρόσος αναφέρεται στην περίπτωση του Β. Πολύδωρα θυμίζοντας μία άλλη διάσταση του προβλήματος. Λίγο ως πολύ αυτήν που έθιξε τελευταία και ο Χαμαιλέων στις 9 Αυγούστου.

Περιβάλλον νοσηρό, μέσα στο οποίο θα πρέπει να υλοποιηθούν από τους κρατούντες τα στοιχειώδη και τα αυτονόητα, σε μία περίοδο όπου οι κάπως πιο αισιόδοξες φωνές είναι ελάχιστες (έκθεση Alpha Bank, εκτιμήσεις Ευ. Μυτιληναίου).

Όλα αυτά προφανώς και αποτυπώνονται και χρηματιστηριακά. Η κατάσταση στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία αντανακλάται στους δείκτες, στη θέση των εισηγμένων και στην προσπάθεια της μειοψηφίας να αντιδράσει.

Η Σοφοκλέους μπορεί να έπαιξε μπάλα προς το τέλος και να διασώθηκαν τα προσχήματα, όμως είναι ξεκάθαρο πως δεν αρκούν οι προσπάθειες ωραιοποίησης και οι μεμονωμένες εξάρσεις.

Όσον αφορά τις τράπεζες, κλάδος αιχμής και λόγω αυξημένης στάθμισης στους δείκτες, ο Χρ. Κίτσιος κάνει λόγο για αποφάσεις εξπρές με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Την ίδια στιγμή όπου έχει εισέλθει στην τελική της φάση η διαδικασία για την Εμπορική.

Στο 1,30 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 1,26 της Alpha Bank και στο 0,662 της Eurobank. Η μετοχή του Τ.Τ. γύρισε στο 0,24 ευρώ μετά από ένα διήμερο αντίδρασης. Σημειωτέον πως ο τίτλος υποχωρεί 31,03% σε διάστημα ενός μήνα.

Η χθεσινή συνεδρίαση επιφύλαξε μία μάλλον θετική ημέρα για τον ΟΤΕ κι η Μάρω Τσαντήλα σημείωσε πως βρίσκονται σε καλό δρόμο οι προσπάθειες για αναχρηματοδότηση. Στα 2,08 ευρώ σταθερή η μετοχή του, αν και το όποιο ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως στον ΟΠΑΠ μετά μάλιστα τη χθεσινή διόρθωση κατά 3,29% για τη ΔΕΗ.

Από τεχνικής πλευράς, εστιάζουμε περισσότερο στη συμπεριφορά του 20άρη, έχοντας ως χαμηλό όριο-στήριξη τις 210 μονάδες και ως αντίσταση -με ενδεχόμενη αλλαγή βραχυπρόθεσμης τάσης- τις 242 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v