Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη σε ρυθμούς ημιαργίας με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ

Σε κατάσταση «αδράνειας» το ΧΑ επιμένει λίγο υψηλότερα παρά τη νέα «βουτιά» στο ΑΕΠ και τους φόβους για μεγαλύτερη ύφεση στο 7%. Μετριότατος ο τζίρος, περιορίζεται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha, ΕΤΕ και CCH, Κύπρου, ΔΕΗ και Μυτιληναίο.

Σε κατάσταση αδράνειας το Χ.Α., επιμένει λίγο υψηλότερα παρά τη νέα βουτιά στο ΑΕΠ και τους φόβους για μεγαλύτερη ύφεση στο 7%. Μετριότατος ο τζίρος, που περιορίζεται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Εθνική και CCH, Κύπρου, ΔΕΗ και Μυτιληναίο.

Στον ΟΤΕ και στον ΟΠΑΠ περιορίζονται το ούτως ή άλλως ισχνό ενδιαφέρον και οι μετριότατες συναλλαγές. Στα 6,4 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 13.30, από τα οποία το 1,8 έχει αλλάξει χέρια στη μετοχή του Οργανισμού και άλλες περίπου 850 χιλιάδες ευρώ στον τίτλο του ΟΠΑΠ.

Μικρές οι μεταβολές και για τους βασικούς δείκτες, με τον Ftse 20 να κερδίζει λίγους πόντους προς τις 225 μονάδες και τον Γενικό Δείκτη πέριξ των 620-625 καθώς μετά τις 12.45 προστέθηκε και η Coca Cola Hellenic στις μη τραπεζικές που ωθούν λίγο πιο ψηλά το Χ.Α.

Πάντως, ο χαμηλότατος τζίρος δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για κινήσεις πέραν των 4-8 γνωστών μετοχών αλλά ούτε και για κάτι εντυπωσιακότερο στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Δεδομένης της μεθαυριανής αργίας, στην καλύτερη περίπτωση ίσως δοκιμαστούν σήμερα - αύριο οι λίγο υψηλότερες τεχνικές περιοχές, και συγκεκριμένα οι 230 μονάδες για τον 20άρη.

Σημειωτέον πως για τον δείκτη μόνο ενδεχόμενη πειστική ανοδική διάσπαση των 242 μονάδων θα μπορούσε να σημαίνει κάτι ουσιαστικότερο για την αγορά. Προσώρας, όμως, δεν συντρέχουν οι λόγοι για μία τέτοια… ανέξοδη κίνηση και τουλάχιστον όσο υπολείπεται αρκετός χρόνος μέχρι τις πρώτες κρίσιμες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Απόλυτα τεχνική η κίνηση για τη μετοχή του ΟΤΕ που ενισχύεται σταθερά προς τα 2,40 ευρώ, επίπεδο το οποίο είναι ουσιαστικά το πρώτο δοκιμασίας της ανοδικής κίνησης που εξελίσσεται από τα ιστορικά ελάχιστα στις αρχές Ιουνίου. Σταθερά αρκετές οι συναλλαγές και στη μετοχή του ΟΠΑΠ που κυμαίνεται στα 2,10 ευρώ, ενώ σχετική κινητικότητα σημειώνεται και για τη ΔΕΗ στο εύρος των 2,38 - 2,43 ευρώ.

Στις τράπεζες, η Εθνική υποχωρεί λίγο στο 1,28 κι ενισχύεται κάπως η Alpha Bank που περνά έναν… πόντο υψηλότερα στο 1,29 ευρώ. Στο 0,665 η μετοχή της Eurobank. Με περισσότερες από 550 χιλιάδες κομμάτια συνεχίζει κατά 3,11% χαμηλότερα στο 0,225 ευρώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Μετά από καιρό αυξημένη εμπορευσιμότητα παρουσιάζει η μετοχή του FFG, ενώ στον Μυτιληναίο το ενδιαφέρον (και οι συναλλαγές) κινείται όπως και την Παρασκευή σε ικανοποιητικό σημείο. Στα 2,10 ευρώ ενισχύεται ο Μυτιληναίος, στα 6,39 ευρώ με μέτριο τζίρο η Μέτκα. Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 13.30 στον Τιτάνα είχαν αλλάξει χέρια μόλις 325 μετοχές

Όμως, πέραν όσων συμβαίνουν στον… μικρόκοσμο της… Σοφοκλέους, τα νεότερα από το οικονομικό μέτωπο μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συναντώνται εκ νέου στις 20 Αυγούστου. Από Δευτέρα, που λένε… Τη στιγμή όπου το ΑΕΠ υποχωρεί κι άλλο το πρώτο τρίμηνο (στο 6,2% από 6,5%).

Σε σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται:«Το ελληνικό ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο υποχώρησε στα 43,68 δισ. ευρώ, επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2005. Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές 2005, κατά το β΄ τρίμηνο του 2012, παρουσίασε μείωση 6,2% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2011. Το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου του 2012 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα στοιχεία του α΄ τριμήνου των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Ιουνίου), καθώς και με νεότερες εκτιμήσεις των βραχυχρόνιων δεικτών».

Από το μέτωπο Μαδρίτης- Ρώμης, τα spreads των ισπανικών τίτλων παραπέμπουν στην ηρεμία που επικρατεί λίγο πριν από το ξέσπασμα της καταιγίδας. Στην Ιταλία ο υπουργός οικονομικών υποστηρίζει πως η χώρα δεν θα χρειαστεί διάσωση. Αυτό δήλωσε ο Vittorio Grilli, σε συνέντευξή του στη La Repubblica.

«Το οπλοστάσιο της ΕΚΤ όταν θα ενεργοποιηθεί θα μειώσει σημαντικά τις εντάσεις στην αγορά ομολόγων και στα spreads», είπε. Ο V. Grilli υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Monti δεν θα παρουσιάσει νέα μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα φέτος, καθώς νέες περικοπές θα πλήξουν την οικονομία.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται όλες τις επιλογές για να μειώσει το δημόσιο χρέος, πρόσθεσε, αποκλείοντας φόρο στους πλούσιους αλλά και πώληση κρατικών εταιρειών όπως η Finmeccanica SpA, η Enel SpA και η Eni SpA στις σημερινές χρηματιστηριακές τιμές.

Μακάρι να κερδίσουν αυτήν τη μάχη οι φίλοι-γείτονες, καθώς σε αυτήν διακυβεύονται πολύ περισσότερα από την τύχη του Νότου, ενώ ο V. Grilli φωτογραφίζει πολύ καθαρά μερικούς μόνο από τους φορείς που έχουν μπει στο μάτι των ενδιαφερόμενων δανειστών.

Ωστόσο, οι αγορές πιέζουν εδώ και καιρό και την Ιταλία με τα spreads να τσιμπούν και πάλι, ενώ επιβαρύνθηκε κατά τι το κόστος στα έντοκα. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v