Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μάχη για να κρατηθούν ΓΔ και FTSE 20

Παραδοσιακά η εβδομάδα της Παναγίας δεν κρύβει σημαντικές εκπλήξεις (ούτε αρνητικές ούτε θετικές). Κρατούν και με τη βοήθεια του ΟΤΕ (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ εκ περιτροπής) οι 600 για τον Γ.Δ. και οι 210 για τον FTSE 20.

Ένας στους τρεις κερδίζει 1,5 δισ. και βάλε: αυτό αναφέρεται στο πρώτο θέμα του euro2day, στην πρώτη συνεδρίαση μιας εβδομάδας, που δεν αναμένεται να επιφυλάξει σημαντικές εξελίξεις. Ούτε αρνητικές ούτε θετικές, παρά μόνο την ένταση της αντιπαράθεσης Βερολίνου - Ρώμης, κόντρας που κατά την εκτίμηση διορατικών παικτών θα πυροδοτήσει την (ίσως) μεγαλύτερη μάχη του… πολέμου.

Σταδιακά «φορτώνεται» το κλίμα κι η κατάσταση και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Μεσογείου -με επίκεντρο τη Συρία-, αλλά με τους δείκτες πετρελαίου (και τα ανάλογα συμβόλαια) να μην προοιωνίζονται σύντομα επιδείνωση της κατάστασης.

Στο κύριο θέμα του Χρ. Κίτσιου δίνεται συνέχεια στην υπόθεση της διεκδίκησης της Εμπορικής από τους τρεις ομίλους (Εθνική, Alpha Bank και Eurobank) σε μία ιδιότυπη, με αρκετές ιδιαιτερότητες, διαδικασία.

Ωστόσο, τόσο ο κλαδικός δείκτης όσο και η τιμή των τριών αντίστοιχων μετοχών παραμένουν σε φάση αναμονής - συσσώρευσης, με την Εθνική στο 1,29 ευρώ, στο 1,28 την Alpha Bank και τη Eurobank στο 0,664 ευρώ.

Από τη βραχυπρόθεσμη παρακολούθηση και των τριών μετοχών, είναι εμφανής ο ισομερισμός των… πονταρισμάτων και στους τρεις διεκδικητές, παρ' όσα γράφονται και διαρρέουν στην αγορά. Στον Εκηβόλο της προηγούμενης Δευτέρας (6/8) είχαμε καταγράψει τη μέχρι τότε περιρρέουσα αίσθηση και πληροφορίες που είχαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή απ' όπου φαινόταν πως το προβάδισμα δινόταν στην Alpha Bank.

Όμως, πρόκειται για μία... πρωτότυπη (ας μας επιτραπεί η έκφραση) διαδικασία, στο αποτέλεσμα της οποίας θα μετρήσει κατά πολύ η σύμφωνη γνώμη της Credit Agricole και καθοριστικά του ΤΧΣ. Αυτά ας τα συνεκτιμούμε, τουλάχιστον όσοι βραχυπρόθεσμα ασχολούμεθα με αυτόν τον στοιχηματισμό.

Η ελαφρά αντίδραση συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών και το απροκάλυπτο «τράβηγμα» του ΟΤΕ προς το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής παρέπεμψαν σε σπουδή ισχυρών παικτών να διατηρηθούν ο μεν Γενικός πάνω από τις 600 μονάδες, ο δε 20άρης υψηλότερα της κρίσιμης περιοχής των 210 μονάδων.

Ο ΟΤΕ υπεραντέδρασε με ένα μεγαλόπρεπο 8,17% στα 2,25 ευρώ, δικαιολογώντας σε μεγάλο βαθμό το σταθερό ενδιαφέρον που δείχνουν 2-3 συγκεκριμένοι ξένοι και λιγοστοί εγχώριοι διορατικοί παίκτες που ακολουθούν την τάση και την εμφανή μόχλευση των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Έχουν σημειωθεί επανειλημμένως τόσο η αρχική ενεργοποίηση του fund Silchester όσο και η διάθεση ξένων(;) παικτών να ελέγξουν ένα ισχυρό μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ. Για 15%-20% κάνουν λόγο οι πηγές μας, που εδώ και ενάμιση-δύο μήνες είχαν εστιάσει αρχικά στον ΟΠΑΠ (από τα ελάχιστα των 3,50 ευρώ στις 15/6) και κατόπιν στη ΔΕΗ (από το 1,13 στις 5/6) και για διαφορετικούς λόγους στον ΟΤΕ (ελάχιστο το 1,09 ευρώ επίσης στις 5/6). Πάντως, το διάγραμμα των ΟΤΕ, ΔΕΗ και λιγότερο του ΟΠΑΠ προς το κλείσιμο της συνεδρίασης της 10ης/8 έβγαζε μάτι, που λένε.

Πέραν αυτών, σχετικό ενδιαφέρον και συναλλαγές σημειώνονται με γνώμονα είτε τα αποτελέσματα τριμήνου είτε τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των αναλυτών. Με τη συνδρομή των επιχειρηματιών (όσων συνεχίζουν με αγορές μετοχών των εταιρειών τους) διατηρείται το στοιχειώδες ενδιαφέρον σε μία ρηχή αγορά και εν μέσω άνευρων συνεδριάσεων. Με τον τζίρο να διαμορφώνεται και πάλι στα 23-25 εκατ. ευρώ (κατά μέσο όρο) και να περιορίζεται σε μία ολιγομελή ομάδα 15, το πολύ 20 εισηγμένων.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με διαδικασία-εξπρές στην πώληση των ΕΛΤΑ, αν και δεν αφορά εισηγμένη επιχείρηση, αναμένεται να επηρεάσει σε κάποιον βαθμό, καθώς αποτελεί άλλο ένα πρόκριμα και δείγμα γραφής του κεντρικού σχεδιασμού και των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί. Στο σχετικό θέμα της Μάρως Τσαντήλα μεταξύ άλλων σημειώνονται και οι ενδιαφερόμενοι μνηστήρες για τα ΕΛΤΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v