Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η "άπνοια" στη Σοφοκλέους

Στον ΟΤΕ είχε συγκεντρωθεί ο μισός τζίρος περίπου (2,6 εκατ.) μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης. Συνεχίζεται η εκ περιτροπής μόχλευση σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ περιορίζεται το ενδιαφέρον για ΕΤΕ, Alpha, Eurobank.

Συνεχίζεται η άπνοια στο ταμπλό, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 11.00. Στα ίδια περίπου επίπεδα -και πάντα εντός των ορίων διακύμανσης- παραμένουν βασικοί δείκτες, με τον Γ.Δ. στις 620 και τον Ftse 20 πέριξ των 223 μονάδων.

Ουδεμία ουσιώδης αλλαγή τάσης, διάθεσης ή κατεύθυνσης, καθώς… άνυδρο είναι το τοπίο και σε θέματα πληροφοριών και εξελίξεων. Εάν μάλιστα εξαιρεθεί το όποιο ενδιαφέρον παραμένει ενεργό στην περίπτωση των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ και ακόμη 2-4 μη τραπεζικών μετοχών, και η μέχρι τώρα συνεδρίαση θα έχει καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα.

Είναι ενδεικτικό πως το «τράβηγμα» προς το τέλος της συνεδρίασης της 10ης/8 στη μετοχή το ΟΤΕ έχει συνέχεια, με τις συναλλαγές μάλιστα να προσεγγίζουν το 1,2 εκατ. ευρώ (λίγο πριν από τις 11.10)

Την ίδια ώρα, ο τζίρος συνολικά στις τρεις τραπεζικές μετοχές, της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank, δεν ξεπερνούσε τις 400 χιλιάδες ευρώ, ενώ στον ΟΠΑΠ έφτανε τις 145 και στη ΔΕΗ τις 175 χιλιάδες ευρώ.

Χρηματιστηριακός παράγοντας σημείωνε πως η ετεροβαρής μετατόπιση συναλλαγών από τις τρεις τράπεζες προς τη μη τραπεζική τριάδα δείχνει την έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος για πονταρίσματα στο… στοίχημα της Εμπορικής. Όπου ούτως ή άλλως θα χρειαστούν 2 - 4 εβδομάδες ώστε να μάθει η αγορά το τελικό αποτέλεσμα.

Στον ΟΤΕ επικεντρώνεται σημαντικό μέρος του μέτριου τζίρου, με τη μετοχή να πατά τα 2,30 ευρώ. Όπως σημειώναμε σε προηγούμενες αναφορές μας, η τεχνικότητα των τριών μετοχών (πέραν των όποιων επιχειρηματικών εξελίξεων, οικονομικών μεγεθών) στρέφει και βραχυπρόθεσμα κεφάλαια που τοποθετούνται στην τάση ενός τίτλου.

Σε διάστημα εβδομάδας η απόδοση ξεπερνά το 13,5% (μετά βέβαια το 8,17% της Παρασκευής) κι ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση και των 2,40-2,45 ευρώ ανοίγει τον δρόμο για ακόμη έναν ανοδικό κύκλο.

Σημειωτέον πως αυτή η κίνηση του ΟΤΕ (αλλά και των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ) ξεκίνησε από τα ιστορικά ελάχιστα του 1,09 ευρώ στις 5 Ιουνίου. Πλέον η αποτίμηση του Οργανισμού έχει βελτιωθεί στο 1,13 δισ. ευρώ έναντι 1,67 του ΟΠΑΠ και μόλις 556 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ. Με βάση την τεχνική εικόνα αυτών των τριών μετοχών (από τα ελάχιστα στις 5 και στις 15/6), ομάδα παικτών τοποθετείται είτε επενδυτικά είτε ελλείψει ουσιαστικής μόχλευσης στις τράπεζες.

Η μετοχή της Εθνικής, αδύναμη, δεν υπερέβη καν το 1,30 ευρώ, ενώ ενδεχομένως να έχει τη σημασία του το ότι στη μετοχή της Alpha Bank είχαν γίνει 35 χιλιάδες ευρώ περισσότερα απ' ό,τι στην ΕΤΕ. Στη μετοχή της Eurobank για ακόμη μία συνεδρίαση η συναλλακτικότητα τόσο σε κομμάτια όσο και σε αξία είναι σαφώς χαμηλότερη έναντι των άλλων δύο διεκδικητών της Εμπορικής. Μία άλλη τραπεζική μετοχή, που παρακολουθείται από μερίδα παικτών, το Τ.Τ., υποχωρεί κατά 5,5% στο 0,22 ευρώ, με συναλλαγές 225 χιλιάδων τεμαχίων (αξίας 55 χιλιάδων ευρώ). Το Τ.Τ. φημολογείται πως θα εμπλακεί (σε δεύτερη φάση) στη διαδικασία αναδιάρθρωσης - συγκέντρωσης δυνάμεων του κλάδου και γι' αυτό εύλογα μαζεύεται από ορισμένα χαρτοφυλάκια.

Ανάλογη είναι η εικόνα λίγο-πολύ και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αγορές ομολόγων (κυρίως της Ισπανίας αλλά και της Ιταλίας) να δείχνουν την επιφυλακτικότητα και τις ανησυχίες τους για τη συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v