ΧΑ: Ούτε τζίρος παραλίας…

Με τον χαμηλότερο τζίρο για φέτος -σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ στις 11:35- το Χ.Α. παραμένει «ακίνητο» στην περιοχή των 620-625 μονάδων. Θετική απόδοση για Coca Cola, ΔΕΗ, κατοχύρωση θέσεων - μικρή διόρθωση για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Με τον χαμηλότερο γι' αυτήν την ώρα τζίρο για φέτος, το Χ.Α. παραμένει ακίνητο στην περιοχή των 620-625 μονάδων. Με τον Γενικό Δείκτη να γυρίζει ελαφρώς αρνητικά λίγο μετά τις 11.30, όταν η αξία των συναλλαγών ΔΕΝ είχε προσεγγίσει καν το 1,5 εκατ. ευρώ.

Άπνοια, πλήρης άπνοια, σε μία ούτως ή άλλως άνευρη και ρηχή εδώ και καιρό αγορά, με τις τράπεζες εκτός παιχνιδιού και το όποιο ενδιαφέρον σε μετρημένες μετοχές. Μάλιστα, μετά από μία και κάτι… ώρα συνεδρίασης, σε μία μετοχή δεν είχε γίνει καν πράξη, ενώ για άλλους πέντε τίτλους ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει τις δέκα χιλιάδες ευρώ.

Από αυτήν την άποψη, ελάχιστη σημασία έχει η διολίσθηση του FTSE 20 στις 224-225 μονάδες, καθώς ενισχύεται η μετοχή της Coca Cola Hellenic, κερδίζει πόντους η ΔΕΗ, ενώ κατοχυρώνονται θέσεις και διορθώνουν λίγο χαμηλότερα ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ.

Συναλλακτική ατονία και στις τράπεζες, όπου συγκριτικά ξεχωρίζει η Alpha Bank και αυτό περισσότερο επειδή περνά δύο πόντους πάνω από την Εθνική. Λίγο υψηλότερα η μετοχή της Alpha Bank στο 1,28 ευρώ λίγο χαμηλότερα στο 1,26 ευρώ της Εθνικής, σε μία άτυπη σύμπλευση (όσον αφορά την απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή) ή μήπως σε ιδιότυπο ανταγωνισμό, που κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς ενδέχεται να σχετίζεται και με τη διαδικασία της Emporiki Bank. Πάντως, και στις δύο μετοχές η συνολική αξία των συναλλαγών (λίγο μετά τις 11.35) μόλις που ξεπερνούσε τις τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη, ελαφρώς υψηλότερα ο Μυτιληναίος, αλλά κάτω από το όριο των 2,10 ευρώ, σταθερά στα 5,91 ευρώ τα Ελληνικά Πετρέλαια και στα 2,28 ευρώ η Βιοχάλκο.

Στις ευρωπαϊκές αγορές ανάλογο το κλίμα, με τις ισπανικές τράπεζες να έχουν δανειστεί 375,6 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ τον Ιούλιο, έναντι 337,2 δισ. ευρώ που είχαν δανειστεί τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Reuters. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, αυτός ο δανεισμός είναι σε καθαρή βάση, με τον μικτό δανεισμό να αυξάνεται στα 402,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από 365 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Στη Γερμανία ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου Μάρκους Κέρμπερ επαναφέρει το θέμα των «παράλληλων ευρώ». Μπορεί να μην προτείνει την επαναφορά της δραχμής στην Ελλάδα (αντιθέτως, μάλιστα, επισημαίνει ότι η δραχμή δεν θα έλυνε τα σημερινά προβλήματα), αλλά καλεί τη Γερμανία να αποτολμήσει τη... φυγή προς τα εμπρός και να εκδώσει ένα ισχυρό νόμισμα του Βορρά μαζί με άλλες τέσσερις χώρες που διαθέτουν ισχυρά πλεονάσματα και τηρούν αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία: την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Το νόμισμα αυτό, που θα προσανατολίζεται στο παλαιό γερμανικό μάρκο ή στο ολλανδικό φιορίνι, θα κυκλοφορεί παράλληλα με το σημερινό ευρώ, σημειώνει ο Γερμανός οικονομολόγος, μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το πλεονέκτημα της υπόθεσης είναι ότι, ενώ σήμερα το ευρώ είναι υπερβολικά φθηνό για τη Γερμανία και πολύ ακριβό για την Ισπανία, για παράδειγμα, η παράλληλη κυκλοφορία των δύο νομισμάτων θα ωφελούσε τους πάντες, υποστηρίζει ο καθηγητής Κέρμπερ.

Εικοτολογία, που κατά την εκτίμηση Γερμανών αναλυτών εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της προετοιμαζόμενης αντιπαράθεσης Βερολίνου - Ρώμης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v