Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μη τραπεζικές δυνάμεις στηρίζουν το ΧΑ

Με τις τράπεζες σε φάση συσσώρευσης, το βάρος της πλαγιοανοδικής κίνησης πέφτει σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ και σε ακόμη 2-4 μη τραπεζικά χαρτιά. Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται η σημερινή δημοπρασία εντόκων.

Σε «τριπλέτα ανόδου στο χρηματιστήριο» αναφερόταν εχθές το euro2day, με την αγορά να μη διαφοροποιείται σημαντικά και λόγω της αυριανής αργίας.

Στήριξη από την Coca Cola Hellenic (στα 14,47 ευρώ), ακόμα μία ανοδική συνεδρίαση για ΟΠΑΠ (5,27 ευρώ) και ΟΤΕ (2,28 ευρώ), καθώς συνεχίζεται η συσσώρευση στον τραπεζικό κλάδο, με την Εθνική Τράπεζα να αδυνατεί να υπερβεί το 1,30 ευρώ και την Alpha Bank να κολλάει περίπου στα ίδια επίπεδα.

Η (τύποις) διαδικασία για τον έλεγχο της Emporiki Bank συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερες διαρροές και φήμες καθώς στην αγορά γνωρίζουν πως την τελική απόφαση θα τη λάβουν η Credit Agricole και το ΤΧΣ (δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, πρακτικά η κυβέρνηση και οι Αντ. Σαμαράς -  Γ. Στουρνάρας), με τη συμβουλευτική γνώμη του διοικητή της ΤτΕ.

Τα αντικειμενικά και οικονομικά χαρακτηριστικά μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο, όμως όπως όλα δείχνουν δεν είναι πρωτεύων ούτε κυρίαρχος. Γενική εκτίμηση, που όπως σημειώνει χρηματιστηριακός παράγοντας μειώνει αισθητά το ενδεχόμενο ενός απροόπτου, μιας έκπληξης ή θεαματικής ανατροπής, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Παρ΄ όλα αυτά, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί πως και οι μετοχές των τριών ομίλων και ο κλαδικός δείκτης βρίσκονται σε εμφανή φάση συσσώρευσης. Αυτό αφήνει χώρο στην προσπάθεια μόχλευσης σε επιμέρους μη τραπεζικά χαρτιά.

Συνέπεια η διατήρηση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 600 μονάδων, η επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας των 210 μονάδων για τον FTSE 20 κι η εκ περιτροπής κίνηση σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, ενώ σταδιακά προστίθενται και ακόμη 2-4 άλλες εισηγμένες. Η CCH είναι μία εξ αυτών, καθώς με αυξημένη βαρύτητα-στάθμιση που δίνει η αποτίμηση των 5,3 δισ. ευρώ συμβάλλει τα μέγιστα στην πλαγιοανοδική κίνηση των τελευταίων εβδομάδων.

Σημειωτέον πως η μετοχή έχει ενισχυθεί 3,95% σε διάστημα μηνός, όταν ο 20άρης υποχωρεί κατά 0,84% την ίδια περίοδο. Τα Ελληνικά Πετρέλαια και δευτερευόντως οι Μυτληναίος-ΜΕΤΚΑ επιχειρείται επίσης να διαφοροποιηθούν εσχάτως.

Να συνεκτιμηθεί πως σήμερα το ελληνικό δημόσιο προχωρά σε δημοπρασία εντόκων 3μηνης διάρκειας (ύψους 3,125 δισ. ευρώ). Σημειωτέον ότι η μεγάλη έκδοση των εντόκων πραγματοποιείται για να αποπληρωθούν ομόλογα που ωριμάζουν στις 20 Αυγούστου και βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ.

Σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρεται αναλυτικά: «Την Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του ελληνικού δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 3,125 δισ. ευρώ, λήξεως 16 Νοεμβρίου 2012. Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012 (Τ+2). Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360. Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας τους. Επίσης, βάσει του κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και την Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012 μέχρι ώρας 12 μ. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-offprice) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις».

Στις διεθνείς αγορές, πιέσεις δέχθηκε εχθές το βράδυ η Wall Street μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία της Ιαπωνίας. Τερμάτισε το ανοδικό σερί έξι συνεδριάσεων του S&P κι άνοδος για τον Nasdaq. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Τα νέα απογοητευτικά στοιχεία ανάπτυξης, τούτη τη φορά από την Ιαπωνία, ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η παγκόσμια οικονομία βαίνει ολοταχώς (αν όχι σε ύφεση) σε επιβράδυνση. Μετά τα ανησυχητικά στοιχεία της Κίνας, τα οποία, σημειωτέον, δεν κατάφεραν να ρίξουν σε αρνητικό έδαφος τη Wall την Πέμπτη και την Παρασκευή, σήμερα η κατά πολύ μικρότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη της Ιαπωνίας στο β΄ τρίμηνο καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v