Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλέτα ανόδου στο Χρηματιστήριο

Σειρά της 3Ε  για στήριξη του FT20 μαζί με ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Με μέτριο τζίρο, όμως, το ΧΑ παραμένει εγκλωβισμένο στα επίπεδα των 625 μον. Προτιμότερη η άπνοια από την περυσινή αυγουστιάτικη... καταιγίδα, λένε παίκτες.

Με μέτριο- και σήμερα τζίρο- συνεχίστηκε η ταλαιπωρία του ΧΑ στα επίπεδα των 625 μονάδων, αν και παίκτες λένε ότι είναι καλύτερη από την περυσινή καταιγίδα.

Σήμερα ήταν η σειρά της Coca Cola Hellenic να βάλει πλάτη στην προσπάθεια διατήρησης του ΧΑ σε επίπεδα πάνω από τις 600 μονάδες.

Ο μεν Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 623,22 μονάδες, ο FTSE-20 στις 224,23 μονάδες με συναλλαγές 16,3 εκατ. ευρώ.

Σε μία ούτως ή άλλως "ρηχή αγορά" με μετριότατο τζίρο και με τους ξένους σταθερά απόντες η αγορά μπορεί να συνεχίζει τη συσσώρευση της. Διαδικασία, που κρατά σχεδόν δύο μήνες πλέον, με ενδεικτική την σταθερή κίνηση του FTSE-20 μεταξύ ελάχιστης 210 και υψηλής 242 μονάδων.

Βέβαια όπως μας θύμιζε φίλος της στήλης καλύτερη η φετεινή άπνοια από την περυσινή Αυγουστιάτικη καταιγίδα στο πρώτο 15νθήμερο του μήνα. Πράγματι ανατρέχοντας σχεδόν ένα χρόνο πριν η αγορά, ο FTSE-20 βρίσκονταν στο επίκεντρο μίας σημαντικής διόρθωσης. Ο δείκτης από τα επίπεδα των 530 μονάδων στις πρώτες μέρες του μήνα διόρθωσε προς τις 350 μονάδες περισσότερο από 30%.

Παρακολουθώντας το διάγραμμα (ετήσια βάση) φαίνεται, πως ήταν η τελευταία μεγάλη και σε τόσο σύντομο διάστημα καθοδική κίνηση. Εκτοτε το ΧΑ, ο δείκτες παραπέμπουν σε...σύρσιμο στα χαμηλά του "πυθμένα" αν και ακόμη η αγορά έχει πολλά επεισόδια μπροστά της.

Εν πάσει περιπτώσει σήμερα με τον συνήθη τζίρο συνεχίστηκε η αργή διολίσθηση δεικτών, μετοχών με τις τράπεζες εκτός παιχνιδιού και λιγοστές εισηγμένες να συγκεντρώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον.
 
Δυνατός από την αρχή της συνεδρίασης ο ΟΤΕ αντέδρασε έως τα 2,35 ευρώ καλύπτοντας ένα μικρό χάσμα, που είχε δημιουργηθεί στην διόρθωση της 23/7. Ωστόσο μεταξύ 2,35 έως και 2,55 ευρώ έχουν σημειωθεί αρκετές τεχνικές περιοχές, που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κυρίως από όσους ποντάρουν βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο στον ΟΤΕ πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες συναλλαγές με σταθερό το προβάδισμα (έναντι των τριών τραπεζικών) από την αρχή της συνεδρίασης.

Αυξημένος ο τζίρος και το ενδιαφέρον και σήμερα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ περίεργη διακύμανση είχε ο τίτλος της ΔΕΗ που θα πρέπει να υπερβεί τουλάχιστον τα 2,50 ευρώ για να ενεργοποιηθεί άλλος ένας ανοδικός κύκλος.

Ηταν όμως η σειρά της CCH να ωθήσει υψηλότερα τον 20άρη. Η τιμή της μετοχής αντέδρασε έως τα 14,60 ευρώ όμως θα πρέπει να διασπασθούν ανοδικά δύο μικρές αντιστάσεις (προς τα 14,70 για να επαναπροσεγγισθεί η τοπική κορυφή (γύρω από τα 15,50 ευρώ στις 5 Ιουλίου).

Αναφερόμαστε λεπτοιμερέστερα σε αυτές τις 3-4 μετοχές (δεικτοβαρείς όλες τους) καθώς όσο διαρκεί η συσσώρευση των τραπεζών (και η διαδικασία πώλησης της Εμπορικής...) φαίνεται, πως θα είναι από τις κυριότερες στηρίξεις της αγοράς. Η Εθνική για ακόμη μία συνεδρίαση έφθασε μέχρι τα 1,30 ευρώ για να διορθώσει λίγο χαμηλότερα, η AlphaBank αντέδρασε έως τα 1,29 ευρώ, ενώ χρηματιστηριακά η Eurobank παραμένει αρκετά πίσω.

Η λογική αδράνειας που έχει διαμορφωθεί φάνηκε και όταν έγιναν γνωστά τα ανησυχητικά στοιχεία για τη νέα πτώση του ΑΕΠ, τους δικαιολογημένους φόβους για μεγάλη ύφεση με την οικονομία να προσγειώνεται στα επίπεδα του 2005, όπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα του euro2day.

Ομως το πρόβλημα είναι, πως η κοινωνία, ευαίσθητοι δείκτες (κυρίως ανεργίας) έχουν γυρίσει πολύ πιο πίσω από το 2005 επιτείνοντας την κατάσταση σε κοινωνικό, πολιτικό επίπεδο. Και για αυτά ελάχιστα γίνονται, ακόμη λιγότερα αποδίδουν παρά την αισιοδοξία που εκφράζει για ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός.

Επανερχόμεθα όμως στα της αγοράς με την CCH να ανακοινώνει αποτελέσματα στις 21/8 (επόμενη Τρίτη) με την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος να βλέπει κέρδη 125,7 (στο Q2) με πιέσεις στο περιθώριο κερδοφορίας λόγω αύξησης πρώτων υλών.

Πιέσεις στο δεύτερο τρίμηνο βλέπει και η Alpha Finance, Eurobank κατεβάζει τον πήχη για την S&B στα 6,0 από τα 6,6 ευρώ.
 
Κερδισμένη σήμερα η μετοχή της Μέτκα ξεπέρασε τα 6,50 ευρώ με βοήθειες και από τη είδηση της λειτουργίας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Ρουμανία. Πλέον η αποτίμηση της Μετκα είναι 338, 7 εκατ. ευρώ έναντι 243,2 εκατ. ευρώ του Μυτιληναίου.

Ενδιαφέρουσα η κίνηση και για τη μετοχή της Motor Oil προς τα 4,80 με ισχυρές αντιστάσεις τα 4,85 και τα 5,20 ευρώ. Το διάγραμμα της ΜΟΗ - από τα ελάχιστα στο τέλος Μαίου- παραπέμπει σε σχηματισμό αναστροφής αλλά ακόμη χρειάζεται δουλειά.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση σταθερό το...μάζεμα στα 0,20-0,25 ευρώ που γίνεται τελευταία στο ΤΤ, πιέσεις έως και 9,30% ενδοσυνεδριακά για την Profile, συνέχεια στην προσπάθεια ανάσυρσης της J&P Αβαξ (με συνεχείς αγορές από τους βασικούς μετόχους), όλο και καλύτερη η διαγραμματική απιεικόνιση για τη μετοχή της ΕΒΖάχαρης που κινήθηκε προς τα 0,90 ευρώ.

Στις ευρωπαικές αγορές θα επιμείνουμε, πως η εικόνα των ισπανικών spreads παραπέμπει στην...ηρεμία πριν την καταιγίδα, ενώ των ιταλικών είναι ελαφρώς καλύτερη. Μικρή "ανάσα" για το ευρώ έναντι του δολαρίου, στα υψηλά τριών μηνών το πετρέλαιο και στην περιοχή των 1.620-1.625 δολάρια η ουγγιά τιμή του χρυσού.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v