Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσγείωση στο ...1996 για τη Σοφοκλέους

Σε επίπεδα που είχε να δει το ΧΑ πάνω από 16 χρόνια υποχώρησε ο τζίρος. Η συνεδρίαση της Τρίτης οριακών μεταβολών, με τους επενδυτές απόντες. Κέρδη για Coca Cola, Πειραιώς, Λαϊκή, απώλειες για ΟΤΕ, Ελλάκτωρ. 

Από τις 16 Δεκεμβρίου του 1996 είχε να γνωρίσει το Χ.Α συνεδρίαση με τζίρο χαμηλότερο των δέκα εκατομμυρίων ευρώ.

Ο λόγος βέβαια για ισόποσες συναλλαγές (καθότι είχαμε δραχμές πριν από σχεδόν 16 χρόνια) ενδεικτικός ωστόσο της πλήρους άπνοιας που κυριάρχησε σήμερα. Το ενδιαφέρον αυτό στατιστικό στοιχείο της Beta χρηματιστηριακής μας θύμισε ο...λουόμενος Θανάσης Σταυρόπουλος και αποτυπώνει την εικόνα/κατάσταση πλήρους απαξίας που επικρατεί στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Με την λογική της αδράνειας ο μεν Γενικός Δείκτης «έκλεισε» στις 621 μονάδες, ο Ftse20 στις 223,26 με το σύνολο των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 9,43 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από το γεγονός, πως η εικοστή μετοχή του δείκτη «άνοιξε» σχεδόν μία ώρα μετά την αρχή της συνεδρίασης, ενώ για πέντε μετοχές ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει τις δέκα χιλιάδες ευρώ λίγο μετά τις 11.30΄.

Συνέχεια στη συσσώρευση με εικόνα αδρανούς για το ΧΑ, που κατά γενική εκτίμηση τύποις συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των αναπτυγμένων, με τον 20άρη να κλείνει δύο μήνες μονότονης διακύμανσης στο εύρος των 210 έως 242 μονάδων.

Με όλο και συρρικνούμενο τζίρο, τις τράπεζες εκτός παιδιάς και του παίκτες να σχετίζουν την πορεία του χρηματιστηρίου με την προετοιμασία του ταξιδιού του έλληνα πρωθυπουργού σε Παρίσι- κυρίως όμως στο Βερολίνο και την Σύνοδο στις αρχές Σεπτεμβρίου οπότε και θα φανεί τι...μέλλει γενέσθαι.

Ενα από τα λίγα γεγονότα, που «έσπασαν» σήμερα λίγο την αδιαφορία των λιγοστών παικτών ήταν η κάλυψη της έκδοσης 3μηνων εντόκων μέσω των οποίων ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 4,062 δισ. ευρώ λύνοντας έτσι και τυπικά την εκκρεμότητα της πληρωμής του ομολόγου της ΕΚΤ ύψoυς 3,2 δισ. ευρώ, που λήγει την επόμενη εβδομάδα.

Οχι, πως υπήρχε θέμα για την κάλυψη αυτής της υποχρέωσης αλλά καλό είναι ένα-ένα μικρά ή μεγαλύτερα εμπόδια να ξεπερνιούνται ώστε να δοθεί καλύτερα η «μάχη» που έρχεται.

Ο τραπεζικός κλάδος έμεινε στο περιθώριο αφού η προσπάθεια μίνι μόχλευσης περιορίστηκε τελικά στο διήμερο 6-7 Αυγούστου και βοήθησε στην επαναφορά του ΓΔ πάνω από τις 600 μονάδες.

Εκτοτε τόσο η Εθνική όσο και οι Alpha Bank - Eurobank παραμένουν στο ίδιο κανάλι με την πρώτη να φθάνει σήμερα μετά βίας τα 1,28 ευρώ και οι άλλες δύο τα 1,29 & 0,678 ευρώ αντίστοιχα.

Οπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγοντας ο κλάδος έχει προεξοφλήσει και αφομοιώσει σε αυτά τα επίπεδα το τελικό αποτέλεσμα για την Εμπορική με πιθανή μόνο μία βραχυπρόθεσμη κίνηση για τον «νικητή» και μικρή διόρθωση για τους άλλους δύο διεκδικητές.

Πάντως σήμερα μετά από μέρες ο τζίρος που έγινε στην Εθνική ήταν αισθητά περισσότερος από της Alpha Bank και μακράν από τις εκατό και κάτι χιλιάδες ευρώ, που άλλαξαν χέρια στην Eurobank.

Σε OTE και ΟΠΑΠ κατοχυρώθηκαν θέσεις με τη μετοχή του Οργανισμού να κρατά στην διόρθωση τα 2,20 ευρώ (ενθαρρυντική τεχνική ένδειξη) ενώ στον ΟΠΑΠ τα 5,20 ευρώ επιβεβαιώθηκαν ως μία καλή βάση.

Στον ΟΠΑΠ μάλιστα έγιναν και οι περισσότερες συναλλαγές ξεπερνώντας την Εθνική (κάτι, που έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές το τελευταίο 2μηνο). Για τον ΟΤΕ η Eurobank Χρηματιστηριακή αναφέρεται στα αξιοπρεπή αποτελέσματα αλλά εκτιμά, πως τα δύσκολα έρχονται στο δεύτερο 6μηνο και χαμηλώνει τον πήχη στα 6,4 από τα 7 ευρώ.

Άπνοια και στα πακέτα με ένα μεγάλο να αλλάζει χέρια στα Ελληνικά Χρηματιστήρια. 220,000 τεμάχια έγιναν στην τιμή των 2,73 ευρώ για τη μετοχή των ΕΧΑΕ, που κινήθηκε στο στενό εύρος των 2,73-2,75 ευρώ.

Η μετοχή του Τιτάνα υπερέβη ενδοσυνεδριακά οριακά τα 13 ευρώ αλλά τελικά έκλεισε χαμηλότερα, με Capital Research να ανακοινώνει μείωση του ποσοστού της χαμηλότερα του 5% στο μ.κ της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας. CCH και ΔΕΗ (κυρίως η πρώτη με την βαρύτητα της αποτίμησης των 5,35 δισ. ευρώ) κράτησαν τον Ftse20 πάνω από τις 220 μονάδες.

Υπενθυμίζεται, πως οι 210 μονάδες θεωρούνται κρίσιμη τεχνικά περιοχή για τον δείκτη και ισχυρότατη στήριξη, μέχρι νεοτέρας.

Στην Ευρώπη επικρατεί μία ομολογουμένως περίεργη ηρεμία σαν να ετοιμάζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι για τον Σεπτέμβριο. Σε σχετικό θέμα του euro2day περιγράφεται αυτή η αίσθηση αναμονής (με την απόδοση του 10ετούς ισπανικού στο 6,87%) ενώαίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα της La Republica (Η Γερμανία λέει αντίο στην Αθήνα- σε ορίζοντα 12-18 μηνών σχετίζοντας ένα πιθανό Grexit με τις γερμανικές εκλογές το 2013).

Η ιταλική εφημερίδα δεν έχει «βγάλει» θέματα ανάλογου περιεχομένου και σε γενικές γραμμές θεωρείται ψύχραιμη στο πως αντιμετωπίζει το ελληνικό πρόβλημα και την χώρα μας.

Σε αυτό να συμπληρώσουμε την παρατήρηση του Wilbur Ross με τον γνωστό «γύπα» των αγορών να λέει πως «υπάρχει μία αίσθηση παραίτησης τόσο ανάμεσα στους ανθρώπους, στον δρόμο όσο και στις τάξεις των πλουσίων ότι εν τέλει η χώρα δεν θα μείνει στο ευρώ». Και είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος με τις πρακτικές του W. Ross δύσκολα θα έχει να ισχυριστεί το αντίθετο για αυτή την αίσθηση παραίτησης.

Δυστυχώς...γιατί εν τέλει πιστεύουμε πως δεν ισχύει το όλοι μαζί τα τρώμε του αμετροεπούς Θ. Πάγκαλου αλλά η διαχρονική προσπάθεια αυτού του λαού να μην τα παρατάει. Μέρες, που είναι και θερμές ευχές σε όσους και όσες εορτάζουν αύριο της Παναγίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v