Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδύναμη να αντιδράσει η Σοφοκλέους

Αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα στο ΧΑ μετά τις χθεσινές συντριπτικές απώλειες. Ο ΓΔ δεν κατάφερε να διεκδικήσει επίπεδα υψηλότερα των 600 μονάδων. Αξιόλογη άνοδος για ΔΕΗ (3,11%) και ΟΤΕ (2,4%). Πτώση για 3Ε.

Οι χθεσινές σχεδόν συντριπτικές απώλειες, ήταν επόμενο να δημιουργήσουν συνθήκες αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα και αυτό έγινε σήμερα.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 10.40, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ελέω ΔΕΗ και κατά δεύτερο λόγο ΟΤΕ, όμως η προσπάθεια αντίδρασης δεν έπεισε και στον δρόμο της δεν βρήκε σημαντικό αριθμό οπαδών αποφασισμένο να ακολουθήσει και να εκμεταλλευτεί τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Αυτό είχε δύο αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα. Πρώτον ο τζίρος ήταν σημαντικά χαμηλότερος του 50% από την χθεσινή “επώδυνη” συνεδρίαση και δεύτερον ο Γενικός Δείκτης, ούτε κατά διάνοια διεκδίκησε επίπεδα τιμών υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Μάλιστα στο τέλος έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, καθώς μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Coca-Cola, CPB.

Λίγα πράγματα από τον Τραπεζικό κλάδο, όπου η Alpha Bank επέδειξε σχετικά καλύτερη δραστηριότητα, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών παρέμεινε χαμηλότερα από το αποφασιστικό επίπεδο των 200 μονάδων, μην αφήνοντας “χαραμάδα” αισιοδοξίας.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια θα επιλέξουν να παραμείνουν εκτός Αγοράς, όσο και αν συμπιεστούν περαιτέρω οι αποτιμήσεις, μέχρι να ηρεμήσει το διεθνές κλίμα και να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα από τις συνομιλίες Κυβέρνησης – τρόικας.

Ασφαλώς, τα λίγα αποτελέσματα εξαμήνου που θα συνεχίσουν να ανακοινώνονται από πλευράς εισηγμένων, μάλλον θα έλθουν σε δεύτερη μοίρα, ακόμα και αν εμπεριέχουν τρανταχτές θετικές εκπλήξεις (!)

Η ανησυχία των Αγορών θα συνεχίσει να εστιάζεται στο ενδεχόμενο να είναι αρνητική η έκθεση της τρόικας για την αξιολόγηση της υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Μία εξέλιξη που θα επαναφέρει τα σενάρια Ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη. Η Κυβέρνηση φαίνεται να κινείται “με τον αραμπά” όσον αφορά τα καυτά ζητήματα που ενδιαφέρουν την Αγορά χάνοντας χρόνο σε βάρος της Χώρας και επιτείνοντας την σύγχυση στις τάξεις των επενδυτών.

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς, πως την μία αναφέρεται ότι οι μόνες αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν μέσα στο τρέχον έτος θα αφορούν τα Κρατικά Λαχεία και το Κέντρο Ξένου Τύπου και από την άλλη ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μουσουρούλης να δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι “από Σεπτέμβριο θα έχουμε να πούμε περισσότερα” όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ (!) Εκτός και αν πάλι όλα μείνουν στα λόγια (!)

Η Γερμανική έκδοση των Financial Times κάνει λόγο για μοιραίες μέρες για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας στον υπότιτλό της: "Η ανακούφιση μετά τις εκλογές στην Αθήνα κράτησε μόνο λίγο. Η παραμονή της Χώρας στην Ευρωζώνη είναι και πάλι εντελώς ανοιχτή. Ωστόσο, μόνο η ΕΚΤ μπορεί να αναγκάσει την Ελλάδα σε έξοδο παρά τη θέλησή της".

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θεωρείται από όλους τους υπευθύνους τόσο ακίνδυνη, όσο τη θεωρεί ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Οι FTD δημοσιεύουν, μάλιστα, τα αποτελέσματα μιας μελέτης της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας τονίζοντας ότι θα έπρεπε να παραμείνουν στην Ευρωζώνη όλες οι Χώρες-Μέλη της.

Μία από τα ίδια και στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, παρά τις σημαντικές απώλειες της Δευτέρας, ενώ με πτωτικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, σε αναθεώρηση με αρνητικό outlook τοποθέτησε Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο η Moody’s, διατηρώντας σταθερή την Φιλανδία.

Οι τέσσερις Χώρες επηρεάζονται, όπως αναφέρει ο οίκος από:

Την αυξημένη αβεβαιότητα για την κρίση χρέους της ευρωζώνης με δεδομένο το σημερινό πολιτικό πλαίσιο και την αυξημένη πιθανότητα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δεδομένης της ευρύτερης συνέπειας που θα έχει κάτι τέτοιο στα υπόλοιπα Μέλη της Ένωσης και ειδικά σε Ισπανία και Ιταλία.

Ακόμα και αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποφευχθεί, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ότι αυξημένη βοήθεια σε άλλες Χώρες της ζώνης του ευρώ, ειδικά στην Ισπανία και την Ιταλία, θα απαιτηθεί. Δεδομένης της κατάστασης το κόστος αυτής της βοήθειας θα πέσει κυρίως στις Χώρες με την καλύτερη βαθμολόγηση των οίκων αξιολόγησης.

Επίσης η RBS εκτιμά ότι οι υποβαθμίσεις στην αξιολόγηση της Ισπανίας και των Τραπεζών της θα χτυπήσουν την Ισπανία πολύ πιο γρήγορα από ότι την Ιταλία. Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι στους επόμενους 3-6 μήνες θα υποβαθμιστεί σε “junk” από την Moody’s.

Στο 50% τοποθετεί τις πιθανότητες κατάρρευσης της Ευρωζώνης και του ευρώ ο διάσημος hedge fund manager John Paulson.

Όπως αναφέρει στο τελευταίο σημείωμά του προς τους επενδυτές - πελάτες του, η κατάρρευση του ευρώ μπορεί να συμβεί είτε σε 3 μήνες, είτε σε 2 χρόνια. Ωστόσο κατά τον ίδιο θεωρείται βέβαιη η διάλυση της Ευρωζώνης, ανεξαρτήτως του πότε θα συμβεί. Ο ίδιος προβλέπει παράλληλα συνεχή διεύρυνση των αποδόσεων των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, όσο η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη θα κλιμακώνεται.

Στην αύξηση του αρχικού margin (το ποσό που οι traders πρέπει να δεσμεύσουν για να εγγυηθούν τις ημερήσιες συναλλαγές τους), στα Ισπανικά και Ιταλικά ομόλογα, προχώρησε η Βρετανική εταιρεία εκκαθάρισης LCH.Clearnet.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μια ακόμη ένδειξη κλιμάκωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς εντείνονται οι πιέσεις στην Αγορά των Ισπανικών και Ιταλικών ομολόγων.

Κοντά στα ιστορικά υψηλά η απόδοση του Ισπανικού 10ετούς, που την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές φθάνει στο 7,47%, νέα σημαντική αύξηση στην απόδοση του Ιταλικού 10ετούς που φθάνει στο 6,52%, ενώ με φόρα έρχεται και το Ισπανικό 5ετές που η απόδοσή του φθάνει στο 7,37% και αυτό μάλλον κάτι έχει να πει.

Σε υψηλό δύο ετών παραμένει το δολάριο έναντι του ευρώ, με το τελευταίο να “ξαναβουτάει” χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1,21 δολαρίων.

Παραμένουν οι εκτιμήσεις για κίνηση χαμηλότερα από τα 1,2000 δολάρια και αναζήτηση στήριξης στα 1,1900 και 1,1875 δολάρια που είναι το χαμηλό του 2010.

Νέα συρρίκνωση δραστηριοτήτων για έκτο συνεχή μήνα καταγράφει η Markit, για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις καταμετρήσεις των δεικτών ΡΜΙ. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος ΡΜΙ έμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο στο 46,4, ενώ όμως, οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μικρή ανάκαμψη στο 46,5.

Απογοητευτική φαίνεται πως είναι η κατάσταση στον κλάδο μεταποίησης όπου ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 44,1 από 45,1 τον προηγούμενο μήνα και ενώ έβλεπαν ανάκαμψη στο 45,3. Επισημαίνεται ότι η ένδειξη του Ιουλίου είναι το χαμηλότερο επίπεδο από Ιούνιο του 2009. Η Markit πάντως, θεωρεί ότι τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν τριμηνιαία συρρίκνωση του ΑΕΠ Ευρωζώνης κατά 0,6%, καθώς αποδεικνύεται πως η κρίση χρέους επηρεάζει πλέον σημαντικά και τις δραστηριότητες στον αποκαλούμενο Ευρωπαϊκό πυρήνα.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2010 υποχώρησε τον Ιούλιο ο ρυθμός επέκτασης του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ σύμφωνα με το δείκτη PMI που καταρτίζει η Markit. Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε στις 51,8 μονάδες από 52,5 τον Ιούνιο. Σημειώνεται πως οι ενδείξεις άνω τον 50 μονάδων δείχνουν επέκταση του κλάδου.

Παραμένοντας εκτός των τειχών, ασφαλώς Ισπανία και Ιταλία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Αγορών, με τους διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν ότι με τα Ισπανικά και Ιταλικά spreads να βρίσκονται σε αυτά τα επίπεδα και μάλιστα με αυξητικές τάσεις και οι δύο Χώρες αργά αλλά σταθερά τίθενται εκτός Αγορών.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι ταχύτερα δείχνουν να αυξάνονται οι αποδόσεις πιο βραχυπρόθεσμων τίτλων, τώρα που επέστρεψε και η απαγόρευση και του “short selling”, κάτι που θα σημάνει ότι η δύο Χώρες έρχονται όλο και πιο κοντά στο να ζητήσουν την πλήρη διάσωσή τους, καθώς θα έχουν οδηγηθεί σε αδυναμία αναχρηματοδότησης του χρέους τους (!)

Όταν το επιτόκιο του διετούς (σημερινή απόδοση 6,63%) ξεπεράσει το αντίστοιχο του δεκαετούς, η πλήρης διάσωση της Ισπανίας, από τους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς, θα απέχει μερικές ώρες, τονίζουν με ιδιαίτερη έμφαση διεθνείς αναλυτές.

Από την άλλη και νέος πονοκέφαλος για την Ισπανική Κυβέρνηση:

“Η Καταλονία θα ζητήσει βοήθεια από την Ισπανική Κυβέρνηση” δήλωσε” σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό του BBC ο Κυβερνήτης της περιοχής, Andreu Mas Colell. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Καταλανικής Κυβέρνησης, Francesc Homs, δήλωσε ότι η Καταλονία "εξετάζει τους όρους της βοήθειας προτού πάρει κάποια απόφαση", υπογραμμίζοντας ότι "ακόμα δεν υπάρχει κάποια απόφαση για το αν θα ζητηθεί βοήθεια από την Κεντρική Κυβέρνηση".

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ευνόητο είναι ότι η σημερινή συνεδρίαση, δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο στην τεχνική εικόνα δεικτών και επιμέρους τίτλων. Πώς να γίνει άλλωστε κάτι τέτοιο, με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων τριών συνεδριάσεων;

Για τον Γενικό Δείκτη συνεχίζουν να ισχύουν τα άκρα των 575 και 625 μονάδων, διάσπαση ενός εκ των δύο θα σηματοδοτήσει την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.

Για τον FTSE, από πάνω βρίσκονται οι 222 μονάδες και στο κάτω εύρος οι 200 μονάδες. Ο δείκτης έχει δώσει ένα πρώτο ασθενές σήμα πώλησης που θα ενταθεί σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 200 μονάδων.

Η Alpha Bank επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1,00 ευρώ, όμως παραμένει σημαντικά μακριά από το τεχνικά ζητούμενο που είναι η επιστροφή υψηλότερα των 1,14 ευρώ. Επόμενες στηρίξεις στα 0,94 και 0,87 ευρώ.

Σαφώς ασθενέστερη η αντίδραση από την Εθνική, που δεν απείλησε την επόμενη στήριξη στα 1,06 ευρώ, αλλά απέχει σημαντικά από το να επιστρέψει υψηλότερα της ζώνης 1,22 – 1,30 ευρώ.

Σήμερα η ΔΕΗ πήρε “στην πλάτη της” τον Δείκτη κινούμενη μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας. Ισχυροποίησε την στήριξη των 2,25 ευρώ, όμως για να επαναφέρει το σήμα αγοράς χρειάζεται κλεισίματα υψηλότερα των 2,58 ευρώ.

Σημαντικές βοήθειες από τον ΟΤΕ, που σαν πρώτη στήριξη συνεχίζει να έχει το προπύργιο των 2,00 ευρώ και τεχνικά ζητούμενο την επιστροφή υψηλότερα της ζώνης 2,33 – 2,45 ευρώ.
Εναλλαγές προσήμων και κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος για τον ΟΠΑΠ, που επανακατέλαβε την χαμένη στήριξη των 4,89 ευρώ.

Πρώτη σημαντική στήριξη στα 4,70 ευρώ και απαιτητή η επιστροφή υψηλότερα των 5,30 ευρώ.

Στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, επικράτησε το “πράσινο”.

Στις “κόκκινες” εξαιρέσεις οι Βιοχάλκο (-2,68%), Ελ. Πετρέλαια (-0,39%), Coca-Cola (-2,33%), Folli Follie Group (-1,7%), CPB (-1,39%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Ελλάκτωρα και Κύπρου.

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 3% για ΔΕΗ, Jumbo, Alpha Bank, του 2% για ΟΤΕ, Eurobank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 10.40 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 593,57 μονάδες (14.32) και έκλεισε τελικά στις 586,64 με οριακά κέρδη 0,10%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 16,3 εκατ.

Σχετικά καλύτερη της χθεσινής η τελική εικόνα με 74 ανοδικές μετοχές έναντι 46 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%, οι περισσότεροι με όχι πειστικές συναλλαγές.

Χαμηλότερα του 20αρη, ο Τηλέτυπος με ελάχιστες συναλλαγές συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, επέστρεψαν οι αγοραστές στα Πλ. Θράκης, υπό πίεση βρέθηκε στην αρχή της συνεδρίασης η Τρ. Ελλάδος, αλλά ανέκαμψε σχετικά στην συνέχεια, ενώ συνεχίζει την “ροκ” συμπεριφορά η Flexopack, που σήμερα με αυξημένες συναλλαγές και προσφορά, επέστρεψε σημαντικό μέρος από τα χθεσινά κέρδη.

Επίσης ο Σαράντης συνεχίζει να κινείται αργά πλαγιοανοδικά σε μία κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,30 ευρώ (κλείσιμο 1/6).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά πλήρωσε χθες την παρατεταμένη διστακτικότητα να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και την αυξανόμενη συναλλακτική απαξίωση, τονίζει ο Σέργιος Μελαχροινός.

Έτσι με την πρώτη εμφάνιση, σχετικά “σοβαρών” πωλητών, το Χ.Α. δεν μπόρεσε να κρατηθεί σε αυτά τα επίπεδα τιμών και υποχώρησε βίαια.

Μετοχές όπως οι Alpha Bank, Εθνική και ΔΕΗ, υποχώρησαν σε πολύ σημαντικά επίπεδα στήριξης, από τα οποία σήμερα προσπάθησαν να δώσουν σχετική τεχνική αντίδραση.

Τα επίπεδα των 580 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 200 μονάδων για τον FTSE, είναι τα όρια της ανεκτής διόρθωσης, προκειμένου η Αγορά να διατηρήσει, σχετικά, το αγοραστικό σήμα του περασμένου Ιουνίου.

Ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος δείχνει να ευνοεί την μεταβλητότητα, όπως και τα ακραία φαινόμενα στην ψυχολογία των traders.

Η βραχυπρόθεσμη τάση θα συνεχίσει να εξαρτάται από διεθνές κλίμα και την εξέλιξη των συζητήσεων Κυβέρνησης – τρόικας, εκτιμά ο αναλυτής της Solidus Sec.

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρών κερδών, με τις συναλλαγές να επιστρέφουν σε απογοητευτικά επίπεδα.
Τα συμβόλαια του 20αρη με ελαφρώς καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν την υποτίμηση στο 0,07%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.666, τιμή εκκαθάρισης 209,5), κινήθηκαν μεταξύ 206,25 και 211,25 μονάδων.

Μηδενική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (7.400 Coca-Cola, 5.900 ΟΤΕ, 6.600 Eurobank, 8.600 Alpha Bank, 12.300 MIG, 18.300 Πειραιώς, 28.700 Κύπρου, 7.600 Ελλάκτωρ, 24.000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 45.300 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3.884), Alpha Bank (2.541), Κύπρου (486), ΔΕΗ (1.322), ΟΤΕ (2.393), ΟΠΑΠ (468), Μυτιληναίο (141), Μέτκα (134).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, υποχώρηση στο 50% για την τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20, με τον όγκο συναλλαγών και στην παρούσα Αγορά να μειώνεται δραστικά στα 113 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (95 δικαιώματα αγοράς και 18 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (5.182.806 τεμ.), Eurobank (5.895.049 τεμ.), Alpha Bank (4.893.850 τεμ.).

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αφού έλαβε υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελληνική και στις Ευρωπαϊκές Κεφαλαιαγορές, τις πρόσφατες αποφάσεις απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων που έλαβαν οι Ισπανικές και Ιταλικές εποπτικές αρχές (CNMV και CONSOB) και το γεγονός ότι από 1.11.2012 τίθεται σε ισχύ κανονισμός της ΕΕ για τις ανοικτές πωλήσεις, αποφάσισε να παρατείνει την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2012.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v